Luni dimineaţa, aici s-a lansat campania naţională „Redă speranţa”, demarată de agenţia de publicitate interactivă MB Drăgan, care îşi propune să crească numărul de potenţiali donatori de celule stem.
La nivel naţional există peste 8000 de bolnavi de leucemie, talesmie şi limfon Hodgkin şi doar 754 de donatori neînrudiţi înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. În Timişoara, numai 16 persoane s-au înscris în acest registru, majoritatea tinere, până în 30 de ani. „Orice persoană sănătoasă care poate dona sânge poate dona şi celule stem. Procedura este simplă şi nu implică riscuri din partea donatorului. Cu cât numărul posibilori donatori e mai mare, cu atât şansele de vindecare a celor bolnavi cresc”, spune Elena Jenaru, director al Centrului de Transfuzii din Timişoara.
Deocamdată campania îşi propune să informeze corect populaţiea cu privire la implicaţiile donării de celule stem şi a procedurii de donare, precum şi sensibilizarea publicului larg. De asemenea, iniţiatorii campaniei vor organiza periodic evenimente de promovare şi încurajare a populaţiei să doneze. „Vrem să creştem numărul persoanelor înscrise în registru, să redăm speranţa oamenilor bolnavi şi să le mărim astfel şansele de supravieţuire”, a spus la evenimentul de lansare al campaniei Alexandru Bleau, Managing Partner MB Drăgan Timişoara.
Procesul de donare, extrem de simplu
Practic, procesul de donare de celule stem este foarte asemănător cu cel de donare de sânge şi nu are nicio legătură cu transplantul de măduvă osoasă. Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie să aibă peste 18 ani şi peste 50 de kilograme, precum şi să nu sufere de boli cronice. Pentru a te înscrie în registru, trebuie să completezi un formular prin care să îţi dai acordul că vrei să devii donator şi să faci o simplă analiză de sânge. Mai apoi, dacă se nimereşte să fi compatibil cu un bolnav, vei fi supus unui tratament care determină celulele stem din măduva osoasă să migreze către sângele periferic, tratament care nu implică niciun fel de riscuri pentru tine, ca şi donator. Donarea propriu-zisă nu durează mai mult de două ore şi nu este dureroasă. Pur şi simplu vei fi conectat la un aparat care extrage celulele stem de restul componenţilor sanguini, iar celulele stem extrase se vor reface în câteva zile.
În Timişoara, te poţi înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice la Centrul de Transfuzii de la Spitalul Judeţean. Pentru a afla mai multe detalii despre campania demarată de MB Drăgan, poţi accesa www.redasperanta.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!