Prin această campanie, părinţi, copii și terapeuţi încearcă să sensibilizeze societatea asupra problematicii autismului. Printre proiectele viitoare se numără şi construirea unui centru pentru terapii şi resurse în autism.
„Noi vrem să facem cunoscute proiectele asociaţiei, suntem la început de drum. Avem proiecte destul de ambiţioase – cel mai important este cel referitor la înfiinţarea unui centru de zi pentru copii cu autism. Vrem să înfiinţăm acest centru în Timişoara, vrem să găsim susţinători, oameni care să ne ajute şi să ne susţină proiectele. Va fi un centru pentru 15-20 de copii. Copiii cu autism nu prea beneficiază de un ajutor specializat din partea statului. Se oferă acest ajutor până la şase ani. Terapia individuală nu se termină la şase ani”, spune Dana Horodetchi, preşedintele asociaţiei „Învăţăm cu pictograme”.
Asociaţia are un punct de lucru pe strada Remus Răduleţ nr. 16 A, în Calea Aradului, unde fac activităţi cu terapeuţi specializaţi zece copii cu autism. Terapie se bazează mult şi pe pictograme.
„Un copil care este informat dinainte şi ştie ce va fi făcut este mult mai liniştit, cooperant. Ei sunt foarte vizuali, recepţionează informaţia foarte bine vizual, mai mult decât auditiv. Arătându-i imaginea cu ceea ce vrei să facă ei reuşesc mult mai uşor să înveţe. În cadrul unei terapii se urmează diferite etape, noi facem terapie cu pictograme pe care am învăţat-o din Spania. Spre exemplu la baie noi avem secvenţa cu „spălat pe mâini”, ori alte activităţi – „mergem să ne jucăm cu mingea”, ori alte mesaje vizuale”, spune preşedintele asociaţiei.
Pe internet, asociaţia are pagina de Facebook „Învăţăm cu pictograme”, dar și un site unde sunt postate materiale gratuite, care se pot folosi în cadrul orelor de logopedie, se pot folosi chiar şi în cazul sindromului Down.
Asociaţia a demarat şi o campanie, prin care le cer celor care vor să sprijine copiii cu autism să posteze o fotografie cu ei şi cu un mesaj, folosind hashtag-ul #comunicareaesteundreptaltuturorpersoanelor ori #totisuntemdiferiti.
„Noi, cei care facem deja parte din asociaţie, părinţii, copiii, ne-am fotografiat cu aceste mesaje. Ideea porneşte de la faptul că autismul nu este o boală, este un sindrom cu un spectru foarte larg. Trebuie să înţelegem că este loc pentru fiecare, copiii noştri pot învăţa, trebuie să îi învăţăm şi trebuie să-i iubim”, mai spune Dana Horodetchi.
La şcoala de vară care a fost organizată de asociaţie au participat şase copii cu vârste între 8 şi 16 ani, care au pictat, au făcut trasee de motricitate în curte, au făcut art terapie, au dansat și au cântat.
Pe timpul verii este foarte dificil să găseşti activităţi pentru persoanele cu dizabilităţi.
„Se pot face şi vara lucruri frumoase. Zece copii sunt în total. Avem şi patru copilaşi mici, de trei şi patru ani. Vin la terapie individuală prin joc, fac logopedie. Acem nevoie de un spaţiu pentru aceste activităţi, deoarece cererea este mare. Primesc telefoane de la părinţi de la 45-60 de kilometri care doresc să vină, să facă parte din spaţiul nostru”, a încheiat preşedintele asociaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!