„Cazurile de violenţă fizică asupra copilului sunt din ce în ce mai frecvente. De această dată am ales, în campanie, prezentări mai agresive decât de obicei, deaorece cred că e necesar să trecem la ele. Nevoia de promovare a mesajelor anti-violenţă este foarte mare. Şi cred că este o campanie de care este nevoie. Campania are rol de informare şi educare şi se defăşoară în toate judeţele ţării. Studiile la nivelul ţării arată că cele mai multe cazuri de abuz şi violenţă au loc la nivelul familiei”, a precizat dr. Mihai Gafencu, preşedinte al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.
„Indiferent că este vorba de o palmă sau de alte gesturi extreme, părinţii trebuie să ştie că acestea nu îl educă pe copil, ci îl fac să sufere şi au efecte uriaşe în timp asupra copilului. Este bine că tot mai mulţi părinţi sunt interesaţi şi vin la centrul de consiliere, unde ne întreabă ce alte metode pot folosi pentru a-şi educa micuţii”, a precizat Delia Băjireanu, coordonator în cadrul Salvaţi Copiii Timişoara.
Aceasta a adăugat că Centrul de consiliere pentru părinţi funcţionează în Timişoara în sediul Organizaţiei Salvaţi Copiii de pe Bv. Republicii nr.1 (telefon 0256.212996).
Mesajul campaniei este acelaşi, în întreaga ţară: violenţa nu rezolvă problemele. „Pe lângă parteneriatului cu Ministerul Educaţiei, am avut deseori alături Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. Parteneriatele cu Consiliul Judeţean şi Primăria Timişoara trebuie completate. Aş mai avea o speranţă cu Poliţia Locală. Consilile Locale ar trebui să-şi înflorească serviciile sociale. În comunităţile mici trebuie să intrăm”, a adăugat Mihai Gafencu, preşedinte Salvaţi Copiii România.
Datele prezentate de Organizaţia Salvaţi Copiii arată că, în 2010, în România 11.232 de copii au fost victime ale unei forme de abuz, dintre care 10.395 copii au suferit o formă de abuz în cadrul familiei. În judeţul Timiş, conform Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, anul trecut au fost sesizate 541 de cazuri de abuz, dintre care 331 au fost confirmate, iar 76 de cazuri au presupus plasarea copiilor în regim de urgenţă. Dintre cele 331, 261 au fost cazuri de neglijare, 42 de abuzuri fizice, 23 de abuz emoţional, 4 de abuz sexual şi un caz de exploatare prin muncă.
Campania Salvaţi Copiii se va derula în perioada septembrie-decembrie 2011 şi va presupune inclusiv întâlniri ale specialiştilor cu elevi din judeţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!