În perioada 5-9 februarie, în orașul Shkodra din Albania, s-a desfășurat Campionatul European de Futsal pentru Preoți, competiție la care au participat aproximativ 220 de preoți romano-catolici și greco-catolici din 17 țări europene: România, Austria, Bosnia & Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Kazahstan, Kosovo, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Belarus și Albania.
În acest an, din echipa națională, alături de reprezentanți din alte dieceze și eparhii, s-au aflat și trei preoți din Dieceza de Timișoara – Pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale, (mijlocaș), Pr. Daniel Dumitru, paroh al parohiei Timișoara II Fabric (portar) și Pr. Barazsuly István, paroh al parohiei Timișoara III Elisabetin (atacant).
La Campionatul European de Fotbal de Sală, ediția a XVI-a, echipa României s-a clasat pe locul 4.
Clasament final:
- Croaţia
- Polonia
- Bosnia Herţegovina
- România
O echipă unită a făcut tot jocul
Pr. Barazsuly István, de la Parohia Elisabetin din Timișoara, spune că, anul acesta, coeziunea dintre membrii echipei naționale a României a contat cel mai mult.
„A fost o experiență interesantă. Noi, anul trecut, am organizat în Timișoara, în România, această competiție, iar anul acesta am fost un pic mai bine organizați pentru că ne-am luat și un antrenor. Cred că lui se datorează foarte mult locul patru pe care l-am obținut anul acesta în Albania.
Noi am plecat de acasă cu gândul că vom juca 5 + 1, dar în prima zi ni s-a spus că s-a schimbat regulamentul și se dorea să jucăm 4 +1. Noi nu am cedat, suntem amatori totuși. În prima zi am picat cu Portugalia, Kazahstan și Muntenegru. Surpriza mare a fost că am bătut Portugalia cu 1-0. Până acum, Polonia și Portugalia câștigaseră cele mai multe campionate.
Am fost foarte uniți și faptul că am jucat după stilul, cu 5 jucători de câmp și un portar, ne-a ajutat foarte mult și ne-a mobilizat să le dăm un gol și să nu primim nici unul. Ei s-au precipitat, nu le-a mai ieșit jocul, și noi am reușit să îi învingem. Noi nu avem jucători foarte-foarte buni, dar anul acesta, noi ca echipă am reușit să fim foarte uniți și buni împreună”, a declarat Pr. Barazsuly István.
Au urmat meciurile cu Muntenegru și Kazahstan, unde naționala României a obținut în ambele cazuri un scor de 5-1, ieșind astfel din grupă pe primul loc. A urmat meciul cu Kosovo pentru a ajunge în semifinale.
„Am obținut 1-1 și s-a ajuns la lovituri de departajare, unde am bătut cu 4-2. În semifinală am jucat cu Croația, dar cum sala era mai mică, regulamentul a fost schimbat. Schimbând regulamentul de la 5 + 1 la 4 + 1, am pierdut un jucător, așa că echipa Croației ne-a bătut cu 2-0, goluri pe care le-am încasat din cauza unor greșeli minore. Noi am pierdut pentru că nu ne-am găsit pe teren în noua formulă. În al doilea meci, acolo am pierdut categoric împotriva Bosniei, cu 7-1, dar într-adevăr bosniecii au fost extraordinar de buni. Echipa Bosniei a fost foarte bine pregătită din punct de vedere tehnic”, a punctat Pr. Barazsuly István.
Potrivit acestuia, Shkodra, orașul albanez în care s-a desfășurat anul acesta Campionatul European de Fotbal în Sală, este unul al contrastelor, în care extremele sunt frapante.
„Albania are în jur de 3 milioane de de locuitori, din care cred că jumate sunt plecați prin prin Europa. Albania este o țară în care majoritatea oamenilor, undeva la 60%, sunt musulmani. Aproape 15%, dacă am înțeles bine, sunt catolici, iar restul aparțin altor grupări religioase. Din ce am văzut eu, mi se pare că Shkodra este un oraș al contrastelor, în sensul că în centrul orașului sunt toate bisericile, toate comunitățile religioase, și se pare că ei se înțeleg destul de bine. Bisericile catolice erau renovate, frumoase și chiar pline. Ne-am și mirat. Dar, dacă te îndepărtai de centru, deja se vedea că acolo nu s-au făcut investiții și casele erau mai mai sărăcăcioase. Extremele sunt frapante – ori lux, ori sărăcie”, a mai spus preotul timișorean.
Campionatul European de Futsal pentru preoți se desfășoară cu respectarea regulamentelor fotbalistice în vigoare, cu arbitri oficiali, atestați, iar meciurile au loc în săli. Echipele formate din preoți care provin din țări diferite au ocazia de a împărtăși atât valorile creștine-catolice cu alți colegi, cât și pasiunea comună pentru fotbal.
Mai mult, explică cei de la Dieceza Romano-Catolică din Timișoara, ei vizitează orașele și țările organizatoare ale fiecărei ediții, fac cunoștință cu locurile și oamenii, participând la meciurile de fotbal din program, la Sfintele Liturghii, la programe culturale și vizitează diferite obiective.
Citiți principiile noastre de moderare aici!