Formația Navigație, din cadrul Sistemului Hidrotehnic Bega, a început o amplă acțiune de deblocare de plutitori pe râul Bega, cu ajutorul dragei și a barjei Conver, achiziționate în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră România-Serbia. 721.000 euro este valoarea echipamentelor achiziționate pentru întreținerea Canalului Bega (1 dragă și 2 barje) în cadrul proiectului transfrontalier „Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega“, finalizat în luna mai 2022.
Canalul Bega va fi curățat și de vegetație, de la Podul Modoș până la Uzina de Apă Timișoara, pentru a asigura condiții bune de navigare vaporettelor. Acțiunea se va desfășura toată săptămâna, conform Apelor Române Banat.
Vă reamintim, ABA Banat a terminat lucrările de reabilitare, începute în 2017, la barajul stăvilar și la ecluza de la Nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, în cadrul proiectului transfrontalier „Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”, care a beneficiat de finanțare europeană prin IPA Interreg CBC România-Serbia.
Nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român are valoare de patrimoniu național, fiind monument de clasa B, situat la poziția 276-TM-II-m-B-06283 pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada 1912-1915.
La finalul anului trecut, chiar în decembrie, primul vaporaș a plecat din Timișoara, în testare, la ecluza reabilitată de la Sânmihaiu Român. Însă pentru a circula pe Bega până în Serbia mai trebuie înființat un punct de frontieră naval. Inaugurarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român a avut loc la finalul lunii aprilie a acestui an.
Calea navigabilă Timișoara (România) – Klek (Serbia) are o lungime totală de 114,50 km, din care 44,5 km sunt pe teritoriul românesc și 70 de km pe teritoriul sârbesc. Navigația în sectorul românesc a fost închisă de regimul comunist, în anii ’60. Pe teritoriul Serbiei, sectorul navigabil al canalului Bega se racordează cu sistemul hidroameliorativ și de navigație Dunăre Tisa-Dunăre. Canalul Bega are o poziție strategică și face posibilă legătura dintre partea de vest a României cu Marea Nordului (prin canalul Rin-Main-Dunăre) și cu Marea Neagră pe Dunăre.
Pe aceeași temă:
UPDATE. Timișorenii vor putea ajunge cu vaporașul până în Serbia. Se reia navigația pe canalul Bega
Trimite articolul
X85km de la Timisoara la Zrenjanin cu bicicleta, pe langa Bega. De-abia astept sa se dechida punctul de frontiera!
-
Daca nu esti campionul Tour De France mai mult de vreo 3 ore nu prea poti pedala pe zi ca obosesti. Si faci cam 15-20 km pe ora. La ce te ajuta frontiera de la 85 km distanta? Cari cortul cu tine?