Identificarea timpurie este absolut esențială pentru prevenirea posibilelor complicații generate de un cancer tegumentar.
Tipuri de cancer de piele:
1. Carcinomul bazo-celular
Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele. El apare cel mai des la persoanele cu tenul deschis și care au avut expunere îndelungată la radiațiile UV (soare sau saloane de bronzat). De obicei ia naștere ca și o zona ce își modifică relieful și culoarea, poate să fie mai roșie și poate să provoace mâncărimi. Lăsat netratat, carcinomul bazo-celular poate crește în dimensiune, poate sângera și, în timp, poate mutila. Tratamentul poate fi efectuat prin mai multe metode, însă cea mai indicată este excizia-biopsie (îndepărtarea în totalitate și analizarea leziunii), aceasta fiind singura ce dă diagnosticul de certitudine și, în cele mai multe cazuri, vindecarea.
2. Carcinomul scuamo-celular (spino-celular)
Este al doilea cel mai frecvent întâlnit tip de cancer de piele, acesta poate fi mai agresiv în comparație cu cel precedent. Debutul si simptomele sunt similare, diferența fiind dată de viteza cu care aceste simptome evoluează și de mici caracteristici clinice. Controlul și tratamentul precoce oferă cele mai bune rezultate pe termen lung. Și în acest caz, cel mai sigur tratament, care asigură și diagnosticul, este reprezentat de tratamentul chirurgical.
3. Melanomul
Este cel mai rar întâlnit dintre cancerele de piele, dar este și cel mai agresiv tip de cancer de piele, iar rata lui de incidență este în creștere. În cele mai multe cazuri, acesta ia naștere dintr-o aluniță (nev pigmentar). Alunița poate începe să își schimbe aspectul (forma, culoarea, mărimea). Presupunerea că scoaterea unei alunițe poate declanșa acest cancer de piele este una falsă. Excizia-biopsia, adică scoaterea aluniței cu o margine de siguranță și analiza acesteia, este singura metoda de a depista acest tip de cancer. În același timp, acest rezultat al biopsiei dictează și planul de tratament care trebuie urmat. Este foarte important de reținut că orice aluniță (formațiune tumorală pigmentară) trebuie scoasă în totalitate, cu margini de siguranță (piele normală din jurul ei), și că acest tratament nu trebuie întârziat.
Tratamentul cancerului de piele
Primii pași, în cazul oricărui tip de cancer de piele, îl reprezintă pre-diagnosticarea formațiunii tumorale și extirparea cât mai rapidă a acesteia.
Metoda de extirpare a cancerului de piele, folosită și recomandată de către Vitta Clinic, este procedura chirurgicală numită excizie-biopsie. Excizia biopsie constă în îndepărtarea chirurgicală a formațiunii tumorale și trimiterea acesteia la laborator pentru a fi analizată și diagnosticată cu acuratețe.
Această metodă mai este numită și standardul de aur în tratamentul cancerelor de piele deoarece prezintă multiple avantaje și este mult superioară altor tehnici.
Este important de reținut că evitarea tratamentului chirurgical poate duce la complicații. În cazul melanomului malign, evitarea sau amânarea intervenției chirurgicale pune adesea viața în pericol.
Îndepărtarea chirurgicală a formațiunilor tumorale se realizează în cadrul domeniul de chirurgie plastică. Vitta Clinic îți pune la dispoziție o echipă de chirurgi supraspecializați în extirparea cancerelor de piele. Deoarece de cele mai multe ori este necesară și reconstrucția zonei după extirpare, este important ca medicul ales să țină cont de rezultat și din punct de vedere estetic. Este de dorit ca și această etapă de reconstrucție să fie realizată de același chirurg plastician, imediat după extirpare. Întocmai pentru ca aceste proceduri chirurgicale să fie realizate corect, este de preferat să alegi din start un centru specializat în tratamentul chirurgical al cancerelor de piele.
Nu uita să te autoexaminezi periodic sau să mergi anual la un dermatolog pentru efectuarea unei consultații dermatoscopice a alunițelor. Dacă în urma autoexaminării sesizezi o aluniță care a început să se modifice în dimensiune sau culoare, programează-te la o consultație de specialitate. Nu uita, depistarea unui cancer de piele la timpul potrivit îți poate salva viața.
Mai multe puteți citi AICI.
(2339)
Citiți principiile noastre de moderare aici!