Se poate întâmpla însă ca această dorință să nu se poată concretiza, copilul lăsându-se mult așteptat, ”cerând” parcă eforturi mai mari părinților.
Grație medicinei și a specialiștilor, la Centrul de Reproducere Umană Asistată – Gynatal, se „ajută” natura prin procedura de fertilizare in vitro (FIV), procedură care are un mare impact emoțional asupra ambilor parteneri.
Cuplul, în momentul în care a hotărât să facă pasul spre FIV, trece prin 3 mari stadii emoționale: I. – stadiul dinaintea procedurii, II.- stadiul din timpul procedurii, III.- stadiul post – procedură.
Înaintea procedurii, cei doi parteneri pot resimți, pe lângă bucuria deciziei și a pasului inițiat, nerăbdare în așteptarea începerii procedurii. Pregătirea, efectuarea analizelor medicale sunt însoțite de ușoare stări de anxietate, uneori temeri (legate de rezultatele analizelor individuale și ale partenerului-partenerei).
După ce trece această etapă, procedura începe, moment în care stările de anxietate, împletite cu momente de euforie, sunt resimțite mult mai intens. Partenerii devin acum tot mai conștienți de posibilitatea unui eșec (conform statisticilor la nivel mondial rata de succes a unei proceduri FIV este de 33-40%), ceea ce determină stări de neliniște, descurajare, care sunt contracarate de gândurile constructive sau de încurajările venite din exterior. În această etapă, femeia devine mai sensibilă, tolerează mai greu anumite situații, cuvinte, comportamente, care înainte nu o deranjau. Are nevoie de a fi înțeleasă și de toleranța celor din jur (mai ales a soțului).
Odată finalizată procedura, se intră în a treia etapă emoțională- așteptarea și primirea ”veștii” – a rezultatului. Partenerii pot simți fie o mare bucurie (sarcina – copilul exista) , fie doliu (după copilul nenăscut).
Doliul este o etapă firească prin care trece cuplul, în caz de eșec, manifestând-se prin: negare („Nu pot să cred”), furie ( îndreptată spre propria persoană sau spre altcineva), vinovăție (caută un vinovat pentru toate astea), tristețe (supărare, deznădejde, plâns facil), pentru ca în final să accepte situația și să decidă cum vor acționa mai departe.
La Centrul de Reproducere Umană Asistată – Gynatal, prin serviciile psihologice oferite, cuplurile trec mai ușor prin perioada aceasta a vieții lor, își înțeleg stările emoționale, devenind mai rezilienţi.
Psiholog clinician, psihoterapeut Diana Dinu – Centrul de Reproducere Umană Asistată Gynatal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!