Așa cum vă informam deja, campaniile de curățenie de toamnă și de primăvară nu se mai organizează la Timișoara. Reprezentanții primăriei au inclus în noul contract doar servicii de salubrizare stradală, iar referire la rampele clandestine de gunoaie se face doar în contractul încheiat între Retim și ADID Timiș.
În baza contractului cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, compania Retim este obligată să organizeze o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase la nivelul Timișoarei la sfârșitul acestui an. Vor fi patru de astfel de campanii în fiecare an, ne-au spus cei de la asociație, iar timișorenii vor trebui să învețe să nu mai scoată lucrurile de care nu mai au nevoie pe străzi, ci să le arunce direct în containere puse de Retim în diverse locuri din oraș. Astfel de campanii au fost organizate în alte localități din județ, dar la Timișoara, în Giroc, Moșnița, Dumbrăvița sau Ghiroda încă nu s-a ajuns cu containerele. Nici nu se știe exact când se va ajunge, astfel că dacă aveți lucruri de care nu mai aveți nevoie va trebui să mai stați cu ele în casă.
Potrivit reprezentanților Retim, campaniile de colectare a deșeurilor voluminoase se desfășoară acum pe zona 1, zonă care include și Timișoara, dar în afara orașului și a localităților limitrofe – Dumbrăvița, Ghiroda, Moșnița și Giroc.
„În afară de aceste localități din zona 1, toate celelalte au deja program. Detalii despre operațiunea în desfășurare, stabilită până în 24 octombrie, se găsesc pe site-ul Retim. Pentru deșeurile periculoase și voluminoase vor fi containere speciale destinate colectării acestor tipuri de deșeuri. Nu va mai fi curățenie de toamnă sau de primăvară, iar aceste campanii se vor desfășura o dată la trei luni”, au explicat, pentru Tion.ro, reprezentanții Retim.
În perioada 1-24 octombrie, Retim a amplasat containere în localitățile Șandra, Iecea Mare, Bucovăț, Parța, Mașloc, Pișchia, Fibiș, Cărpiniș, Cenei, Checea, Foeni, Otelec, Uivar, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Satchinez, Biled, Giulvăz, Peciu Nou, Variaș, Sânandrei, Săcălaz.
Așadar, timișorenii vor putea arunca mai des lucrurile de care nu mai au nevoie, cele de care scăpau până acum la curățenia de toamnă sau de primăvară, dar nu la colț de stradă sau la limita carosabilului, ci în containere speciale. Dar nu se știe exact când încă.
Containerele ar urma să fie puse în locuri desemnate clar de primărie, însă surse din instituția de pe C.D. Loga ne-au spus că încă nu le-a fost cerut ajutorul în acest sens. Problema este și că Timișoara este un oraș destul de mare și va fi nevoie de multe containere pentru colectarea deșeurilor voluminoase.
Deșeurile voluminoase sunt deșeuri solide de mari dimensiuni, de la mobilier la obiecte de uz casnic și sanitar și altele. Deșeurile periculoase sunt: ambalaje de la produse de igienizare, baterii și acumulatori portabili, ambalaje de la vopsele pe bază de ulei, ambalaje de spray-uri și de la produse utilizate în amenajări interioare și altele. Nu se colectează deșeurile electrice și electrocasnice, cum ar fi televizoare, mașini de spălat, frigidere, computere.
În afara campaniilor de curățenie, acestea se pot preda la punctul de colectare al Retim de pe Calea Moșniței nr. 2, deschis de luni până sâmbătă între orele 8-20.
Până ce ADID va organiza o campanie de adunare a deșeurilor voluminoase, polițiștii locali deja nu mai știu pe unde să împartă amenzi. Timișoara se umple încet-încet de rampe clandestine de deșeuri. Din nou! Atenție! Sancțiunile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar cele pentru persoane juridice între 1.000 și 2.500 de lei.
În ultima lună, polițiștii locali au împărțit deja 260 de amenzi, în valoare de peste 65.000 de lei. Numai marți, oamenii legii au dat nouă sancțiuni celor depistați că aruncă gunoaie pe domeniul public, în zona Pieței Doina. Tot zilele acestea, agenții locali au depistat, cu ajutorul camerelor video instalate în oraș, alte trei persoane care au depozitat gunoaie pe străzile Liniștei, Hebe și Iris. Dacă surprindeți oameni care încearcă să scape de deșeuri pe domeniul public, sunteți rugați să sunați la Poliția Locală, la numerele de telefon 0256.968 sau 0256.246.112.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2109009″]
[related-post post_id=”2088524″]
[related-post post_id=”2109450″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!