Primăria Timişoara a lansat de-abia în cursul lunii februarie a acestui an noua licitaţie pentru lucrări, proiectare și asistenţă tehnică pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada implementării proiectului de reabilitare a centrului istoric – reabilitare, conservare, restaurare și amenajări adiacente informațional-culturale. Autorităţile locale au afirmat că aceste lucrări nu au putut fi cuprinse în proiectul iniţial.
Valoarea estimată a noului contract este de peste 3 milioane de euro cu TVA. În ce stadiu suntem?
„S-au deschis ofertele pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice (…) Soluţiile se stabilesc pe baza unui nou proiect, care trebuie elaborat în urma unei noi licitaţii. Avem patru asocieri de firme prezente în licitaţie, sperăm ca procedura să-şi urmeze cursul în bune condiţii, astfel încât să putem stabili un câştigător cât mai curând (…) Vor fi prevăzute mai multe soluţii pentru elementele cheie, cum ar fi situl din Piaţa Libertăţii. Aceste soluţii trebuie să fie avizate de comisia de monumente de la Ministerul Culturii. Procedura presupune ca această comisie să se pronunţe pe baza a ceea ce propun specialiştii, iar aceşti specialişti trebuie stabiliţi prin licitaţie. Se aşteaptă un proiect cu propuneri tehnice elaborate de firme”, a explicat, marţi, primarul Nicolae Robu.
Robu vrea ca vestigiile din Piaţa Libertăţii să fie acoperite
Întrebat dacă nu beneficiarul proiectului, adică primăria, ar trebui să vină cu soluţiile de punere în valoare a vestigiilor, Robu a afirmat că nu, chiar dacă au fost prezentate până acum diverse variante de amenajare pentru Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sf. Gheorghe.
„Primăria nu are specialişti… Nu permite legea, primăria nu este abilitată să stabilească ea astfel de lucruri (…) Soluţiile pe care ministerul dă aprobare sunt doar cele asumate printr-un contract de lucrări. În caietul de sarcini se prezintă ce s-a descoperit şi se cere specialiştilor să vină cu soluţii de punere în valoare şi să proiecteze tot ce înseamnă acea punere în valoare”, a adăugat Robu.
Edilul-şef spune că nu poate veni el cu soluţii, dar asta nu îl împiedică… să-şi dea cu părerea.
„Evident că noi ne vom da cu părerea. Din punctul meu de vedere, ca primar, cred că pentru Piața Libertăţii ar fi total neavenit să se lase acel sit descoperit aşa cum este acum, pentru că pe de o parte s-ar degrada tot ce este acolo din cauza intemperiilor, pe de altă parte ar fi o groapă de gunoi, în permanenţă am avea probleme, pentru că s-ar arunca acolo chiştoace de ţigări, pahare de plastic, sticle, PET-uri, şerveţele şamd. Şi în al treilea rând ar fi păcat ca o bună suprafaţă din Piaţa Libertăţii să devină moartă (…) Dar aşa e legea, nu poate primarul să vină să spună… Trebuia să se pronunţe mai întâi arheologii, apoi se face această atribuire, se elaborează proiectul de punere în valoare şi acesta merge la o altă comisie din minister, formată predominant din arhitecţi. Arheologii merg pe ideea lăsării la vedere, deschis. Eu nu agreez această soluţie”, a mai afirmat Robu.
Primăria nu exclude pierderea unei părţi din finanţare
Primarul a admis că reabilitarea centrului istoric nu va putea fi finalizată conform termenului iniţial, adică până la sfârşitul lunii iulie, dar până acum a spus că lucrările vor fi gata până la sfârşitul anului, adică în perioada în care mai pot fi implementate proiecte pe actualul exerciţiu financiar.
Robu ia acum în calcul şi posibilitatea ca lucrările pe bani europeni să nu se termine până la finele anului…
„Nu cred că există pericolul să pierdem banii pentru centrul istoric, dacă licitația se va desfășura acum într-un termen rezonabil. S-o finalizăm în câteva săptămâni, cu tot cu eventualele contestații. Sunt optimist, sper să existe corectitudine din partea ofertanților, noi suntem corecți… Nu este ușor, timp fizic încă ar mai exista, dar dacă intervin blocaje pe proceduri, atunci nu putem exclude riscul de a nu finaliza proiectul până la sfârșitul anului”, a recunoscut edilul.
Am putea fi puşi în situaţia să dăm banii înapoi?
„Nu neapărat toți, ci în funcție de gradul de realizare a indicatorilor, se va vedea… Trebuie să gândim pozitiv. Sunt posibilități să terminăm și, în mod normal, ar trebui să terminăm (…) Dacă apar blocaje pe proceduri, unde noi nu avem nicio posibilitate să intervenim, suportăm consecințele. Dar nu putem fi noi făcuți responsabili de așa ceva”, a concluzionat Robu.
Zece străzi şi patru pieţe din centrul istoric al Timişoarei au intrat în reabilitare prin proiectul primăriei. Lucrările au început în toamna anului 2013.
Articole pe aceeași temă:
Reabilitarea centrului istoric al Timisoarei nu se va finaliza in vara. Piata Unirii nu va fi gata!
Peste 3 milioane de euro pentru punerea in valoare a vestigiilor istorice din centrul Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!