Deşi în cadrul Poliţiei Locale Timişoara există, începând din toamna anului trecut, un birou care se ocupă expres de transportul public, anumite probleme persistă.
În opinia primarului Nicolae Robu, acestea vor putea fi rezolvate doar în momentul în care toate mijloacele de transport în comun din parcul RATT vor fi supravegheate video dintr-un capăt în altul.
„Unele astfel de persoane într-adevăr sunt foarte deranjante. Nu vom putea rezolva aceste probleme decât atunci când vom ajunge să avem sisteme de supraveghere video. Când toate mijloacele noastre de transport în comun vor avea şapte-nouă camere video, încât să nu existe centimetru pătrat nesupravegheat în interiorul lor, atunci vom dispărea problemele. Vor fi identificate persoanele și vor putea fi sancționate. Altfel, chiar dacă am creat poliția transportului în comun, și inițiativa s-a dovedit foarte bună, pentru că un progres s-a obținut, totuși această poliție are un număr restrâns de oameni, care nu pot fi omniprezenți. Ei nu au cum să fie în permanență în toate mijloacele de transport în comun, să-i prindă pe răufăcători, pe hoții care sunt foarte prezenți, să îi prindă și pe cei care n-au nicio treabă decât să se plimbe cu mijloacele de transport în comun nespălați și neîngrijiți, poluând aceste mijloace de transport în comun. Când vom avea aceste camere video, ei vor putea fi identificați și echipajul de poliție se va duce țintă, dirijat prin camera de monitorizare acolo unde sunt probleme”, crede Robu.
Potrivit reprezentanţilor RATT, în prezent există camere de supraveghere în autobuze şi troleibuze, imaginile sunt stocate o anumită perioadă de timp şi pot fi puse la dispoziţia Poliţiei, a organelor de anchetă şi chiar a călătorilor, în baza unor solicitări punctuale. De exemplu, asta se întâmplă în cazul producerii unor furturi sau dacă apar anumite conflicte între călători şi personalul Regiei.
Problemele mari sunt în tramvaie, dar cei de la RATT spun că se vor rezolva odată cu reabilitarea lor, şi acestea fiind prevăzute cu sisteme de supraveghere.
Reprezentanţii Poliţiei Locale spun că, în conformitate cu prevederile OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, constatarea contravenției, precum și întocmirea procesului verbal de contravenție, sunt operațiuni ce trebuie efectuate personal și direct de către agentul constatator. Imaginile filmate de camerele din interiorul mijloacelor de transport în comun pot fi folosite ca și probatoriu suplimentar la propriile constatări ale agentului constatator.
„Administrarea acestor probe este utilă în vederea susținerii și menținerii în fața instanțelor de judecată a legalității și temeiniciei procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției. De asemenea, aceste imagini pot contribui la identificarea persoanelor care au săvârșit infracțiuni de furt sau de distrugere în mijloacele de transport în comun”, explică reprezentanţii Poliţiei Locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!