Dinții nealiniați nu reprezintă o simplă problemă estetică, ci pot influența starea generală de sănătate pe termen lung. Așadar, dacă medicul stomatolog recomandă un astfel de tratament pentru copilul tău, asigură-te că primești toate datele problemei și că îți sunt explicate cât se poate de clar atât beneficiile, dar și eventualele riscuri.
Care sunt semnele care indică nevoia unui tratament ortodontic pediatric?
Există câteva simptome care ți-ar putea indica să ceri părerea medicului dentist în legătură cu urmarea unui tratament ortodontic. În primul rând, e important să i te adresezi dacă observi că dantura se ”aglomerează” și dezaliniază pe măsură ce copilul tău crește. În cazul în care nu observi semne vizibile, e recomandat să urmărești și cum se derulează procesul de masticație; malocluzia (mușcătura deformată) e ușor de observat, dacă micuțul tău întâmpină dificultăți în a mesteca alimentele sau chiar dacă dicția îi este afectată – șuieratul în timpul vorbirii poate fi, așadar, un semn al dinților nealiniați corespunzător.
Alte semne care pot indica nevoia purtării unui aparat dentar sunt:
· Suprapunerea dinților sau direcția nenaturală a creșterii acestora;
· Sunetele nefirești ale mandibulei, atunci când aceasta se află în mișcare (când copilul se hrănește sau vorbește);
· Malocluzia dentară;
· Dinții lipsă sau cei suplimentari;
· Pierderea timpurie a dinților de lapte.
În cazul în care observi oricare dintre aceste simptome, programează un consult într-un cabinet de stomatologie copii Timișoara și asigură-te că acționezi din timp asupra eventualelor probleme dentare.
Când este momentul oportun pentru un tratament ortodontic pediatric?
Cel mai bun moment pentru a acționa în acest sens este atunci când copilului tău i-au crescut toți dinții permanenți. De regulă, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 12 ani. Odată ce dantura permanentă este completă, te poți interesa despre opțiunile de tratament și aparate dentare pentru copii in Timișoara.
Există și situații în care stomatologul pediatru poate recomanda un astfel de tratament mai devreme, înainte de completarea dentiției permanente. De regulă, această recomandare este asociată malocluziei severe, care poate afecta semnificativ calitatea vieții copilului, limitând inclusiv alimentația corespunzătoare și, implicit, dezvoltarea normală.
Cât durează tratamentele ortodontice la copii?
Durata purtării aparatului dentar va depinde întotdeauna de severitatea problemei, dar și de cooperarea copilului și respectarea recomandărilor medicului stomatolog. Fiecare copil este diferit, astfel că durata tratamentului poate varia, iar singurul care poate estima cu precizie este medicul ortodont curant. În general, tratamentele ortodontice pediatrice se întind pe o perioadă cuprinsă între 18 și 24 de luni.
Care sunt beneficiile tratamentelor ortodontice pediatrice?
Purtarea aparatului dentar poate avea, pe termen lung, efecte pozitive asupra imaginii de sine și a încrederii. Totodată, în urma unui tratament ortodontic eficient, copilul tău își va recăpăta capacitatea de a se hrăni corespunzător. De asemenea, tratamentul ortodontic poate preveni formarea cariilor dentare și afecțiunile gingivale. Purtarea aparatului dentar are impact și asupra dicției și a vorbirii.
Urmarea unui tratament ortodontic pediatric poate fi o decizie grea pentru părinți. De aceea, este important să te informezi asupra problemei, să ceri sfatul medicului stomatolog și să iei în calcul implicațiile pe termen lung ale acestei decizii. Cu siguranță, atunci când ai la dispoziție toate datele, îți este mai ușor să iei cele mai bune decizii pentru copilul tău.
(2272)
Citiți principiile noastre de moderare aici!