Baletul a fost prima opțiune pentru Denisa și se pare că i s-a potrivit mănușă. La șapte ani a fost dusă la o școală de balet privată, „Arabesque Stars”, și în trei luni a trecut de la începători la avansați. Trebuie să ai ureche muzicală în primul rând, un element cheie pentru a reuși în această artă.
„Poate că mulți copii în prezent încep sporturile de la trei-patru ani. Mie mi se pare prea devreme și șapte ani mi se pare vârsta ideală. Atunci începi și școala propriu-zis, adică toate simțurile îți sunt dezvoltate. Știi care-i dreapta, stânga, sus-jos, față-spate. Cum să relaționezi cu copiii. Până la șapte ani nu zic că nu poți să începi să faci un sport sau baletul propriu-zis, dar e mai mult o introducere”, spune Denisa Jirada.
A urmat secția de coregrafie – dans clasic din cadrul Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, dar în același timp a făcut studii de balet și în București. Prima ei competiție a fost în 2015 la Campionatul European de dans, unde a obținut locul trei. Încet-încet a ieșit din zona ei de confort și a participat și la tot mai multe concursuri internaționale. Dintre cele mai semnificative se pot aminti: Campionatul european de dans (locul 1), Cupa Instinct Dance (locul 1), Vrsac Grand Prix (locul 1), Belgrade Dance Open (locul1) Vienna Dance Competition (locul 1).
De la cursantă la asistentă
În al zecelea ei an de balet, profesorii, care deja îi erau ca o a doua familie, au zis că au nevoie de o asistentă.
„Profesorii mei au zis că au nevoie de un asistent. Am avut colege mai mari care au fost asistente, până am ajuns și eu la un moment dat. Țin minte și acum cum am început. Profesoara mea era bolnavă și zice «Deni hai să-mi ții locul la câteva ore că nu se cade să merg răcită». Era într-o miercuri când am fost ultima dată în scopul de așa-zis asistent. Fiind studioul lor chiar la ei acasă, la subsol, îmi zice «Te rog să urci până la mine după ore ca să-ți dau o ciocolată». (…) Dacă știam, și acum mă ia un tremur, aș fi îmbrățișat-o mai tare decât niciodată. Noi ne-am văzut miercuri și ea sâmbătă a murit brusc”, povestește balerina.
Erau undeva la 50 de copii, Denisa preluase grupele de începători, iar în vara lui 2018 au ținut un spectacol în memoria profesoarei. În toamnă realizase că își dorește să predea, după cât de frumos a văzut și a fost învățată de cei doi profesori ai ei.
„În întâi octombrie 2018, mi-am dat seama că asta vreau să fac. După cât de frumos am văzut la ei și cum am fost învățată de ei, mi-am dat seama că asta vreau eu să fac. Era și un an în care eram devastată din pricina faptului că am fost accidentată și eu credeam că nu o să-mi mai revin, nu aș mai putea dana la cote maxime. Nu aș fi putut să dansez doar așa, eu dacă dansez, efectiv dau tot și asta nu era bine pentru mine în momentul de față. Așa că am zis că dacă nu pot eu, hai să transmit viitoarelor generații ceva”, ne-a povestit Denisa.
Propria școală de balet, la 17 ani
Cu ajutorul părinților, pentru că era minoră, și-a luat o sală mică în chirie. Era reticentă, nu știa dacă va avea cursanți. Au apărut chiar 20 la început și îi învăța să meargă din nou, pentru că mersul scenic este diferit de mersul pe stradă. A început cu elemente simple, poziții la brațe, la picioare, puncte scenice, cum să se orienteze și ce înseamnă de fapt un dans pe scena spectacol.
În februarie 2020 a zis că poate mai mult. A închiriat o sală mai mare, exact în aceeași clădire din Dumbrăvița.
„Totul bine și frumos, aveam perspective, aveam undeva la 38 de cursanți. Am zis că gândesc pe termen lung, însă nu m-am gândit niciodată că ar fi putut veni vreo pandemie. Eu am luat sala și după o lună a venit pandemia și ne-a dat peste cap”, spune balerina.
A plătit chiria în continuare, deși sala era goală. Cursanții participau la ore de acasă, online. A fost demoralizată, chiria era tot scumpă și a decis să părăsească și această locație. Se gândea chiar să închidă firma.
De la o posibilă închidere…la o nouă colaborare
Între timp a cunoscut-o pe Roxana Iacob, de la Fit Kids și a făcut o colaborare cu ea, iar acum „The House of Ballet” se găsește în aceeași clădire cu gimnastica ritmică, dansul modern, contemporan din Dumbrăvița.
„Acolo este locul foarte mare, este vestiar, recepție, cameră tehnică pentru antrenori, camera tehnică pentru echipamente, terasă, teren de baschet. Am zis decât deloc, să fi închis firma, mai bine mai puține grupe. Colaborarea m-a ajutat, fiind tânără, era bine să merg într-o echipă nouă, să am perspective noi”, mărturisește tânăra.
Din aprilie, copiii merg neîntrerupt la sală. Sunt 52 de cursanți, unii venind chiar din școala de unde a început ea baletul, iar alții au fost alături de ea încă de la prima sală în care a ținut cursurile.
„Am cursanți care au început baletul la studioul de dans la care eu am început să merg. Cumva părinții au avut încredere în mine, i-au lăsat la mine la școală și am copii care de când am început, au venit și la sălile vechi și la sala nouă de la Fit Kids. Am copii care sunt foarte talentați, care de la început până la finalul anului își dau toată silința”, spune Denisa.
A avut și un cursant care a participat la o competiție internațională și a fost pe locul nouă din 21.
Viața se învârte în jurul baletului
La cei 20 de ani, viața Denisei se împarte între școala de balet și cursurile de facultate. Este studentă în anul I la FEAA pe Marketing, considerând că acest lucru o va ajuta în propria ei firmă.
„Cumva viața mea se învârte în jurul baletului și parcă sunt orbită de asta, doar asta văd. Tot ce fac la facultate, eu investesc în firmă, informații și așa mai departe. Deși e greu, mi-am pus mai mult accentul pe firmă. Poate că e bine, poate că nu e bine, dar asta am ales să fac”, adaugă Denisa.
Balerină, studentă, profesoară, antreprenor. Toate aceste cuvinte o descriu pe Denisa. Nu a urmat o rețetă pentru a ajunge aici. A adăugat doar multă pasiune. Pentru a-și îndeplini visul a făcut pași mici, ceea ce le recomandă și celorlați tineri.
„E foarte bine s-o iei treptat, să nu te demoralizezi, să ai viziune, asta e foarte important. Lumea ar trebui să aibă mai mult încredere în tineri și în tinerii profesori, în special”, conchide balerina.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XCopii de bogatani de Dumbravita…altceva?
-
Saracule :)) esti un sarac😂
-
🙂
-
Lasa-l ii filează o lampa. E un frustrat. Iti dai seama baletul e un dans de bogatasi.
-
-
Gratuit pentru toti copiii care vor sa invete, pe banii primariei, adica ai nostri. Totul pentru Copiii, Femeile si Batranii nostri.
-
Ovidiu, tu esti varza rau!
toate postarile tale sunt cu “gratuit…sa fie gratuit”!
de unde ai ajuns in zona asta?
in 1950, in Timisoara, nu te-ar fi bagat nimeni in seama pe cat de limitat esti!
-
-
Dragule, eu nu locuiesc in Dumbravita si pot spune ca fac sacrificii sa mi duc fata la balet. Nu înțeleg de unde concluzia ta?