Situația ne-a fost raportată de o cititoare Tion, candidată la acest concurs. Aceasta s-ar fi prezentat la centrul de examinare de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Timișoara la ora 08:05, dar nu a mai fost primită. Aceasta ar fi știut că intrarea se face până la ora 8:30, ca și la alte examene.
„Eu sunt în învățământ de 11 ani. În toți anii, la toate examenele, inclusiv la bacalaureat și evaluare națională sau definitivat, toate s-au dat după același orar: trebuie să intri în sală până la 8:30, la 9 vin subiectele. De abia ulterior am văzut că, pe 7 iulie, a apărut un anunț că până la 8 se intră în sală, chiar dacă examenul începe tot la 9. Noi nu am fost anunțați. (…) Informația nu apăruse nici pe listele cu centrele. Sau în orice caz, nu cu semnul exclamării, «vedeți că». (…) Am văzut că ați scris că la «Henri Coandă» au fost 53 de absenți. Mă gândesc că unii au fost în aceeași situație cu mine. Eu am ajuns la 8:05, dar alții au vrut să intre și cu două-trei minute mai devreme și tot nu au fost primiți. Erau vreo zece persoane la intrare. (…) Am fost la examen și anii trecuți, și s-a permis intrarea până la 08:30”, ne-a declarat cititoarea.
Va trimite o sesizare și sindicatul
Candidata în cauză este membră a sindicatului „Spiru Haret” Timiș. Președintele acestuia, Virgil Popescu, spune că și alți membri de sindicat care urmau să susțină examenul la același centru au raportat situații asemănătoare, motiv pentru care va trimite o adresă inspectoratului. O parte a acestora știau că ora limită pentru intrare este ora 8:00, dar au ajuns la intrarea greșită în unitate și, până să ajungă la cealaltă, au întârziat.
„Vom face și noi o adresă. De ce i-a purtat de la o poartă la alta (la centrul de la Colegiul «Henri Coandă» – n.r.)? Am înțeles că au fost purtate de la o poartă la alta și de aceea au întârziat. Deplasarea, la «Coandă», de la o poartă la alta durează șapte-opt minute! (…) Nu știu câte persoane au fost (în aceeași situație – n.r.), dar au fost ceva mai multe. Cinci-șase-șapte, nu aș putea să vă spun exact. Mâine o să facem și noi o adresă, să îi tragem la răspundere că nici așa nu se poate”, a declarat Virgil Popescu pentru Tion.
Răspunsul inspectoratului: „A fost respectată procedura”
Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, spune că situația candidaților întârziați este cunoscută, dar că, în cazul acesta, președinților de comisii din centrele de examen li s-a spus să respecte procedura.
„Nu știu de ce au crezut că până la 8:30 se poate intra. Noi, în Timiș, am făcut în mod sigur niște instructaje profesioniste. Este treaba lor ce cred. Unde e lege nu e tocmeală! Într-adevăr, au fost câțiva candidați în această situație, dar este scris în lege. Ei nu aveau de unde să știe altceva, datele sunt publice, sunt pe site-ul inspectoratului școlar. (…) La «Coandă», da, sunt două intrări, însă nu e normal, când te duci la un concurs, să te bazezi că intri în ultimele minute. Sunt colegi care au venit de la 7 dimineața. Nu cele cinci-șase minute, cât s-au dus de la o intrare la alta, i-a împiedicat să intre la concurs. (…)
Legislația este pentru toți la fel: până la ora 8 fix. Când președinții de centre au sunat la inspectorat să întrebe ce fac cu acești oameni, era imposibil ca noi să încălcăm această procedură și să le spunem «da, lăsați-i», că ei s-au împotmolit în intrări. Da, au fost câțiva care asta au făcut, dar asta pentru că nu citești. Totuși, dacă vrei să fii cadru didactic, profesor, ar trebui să ai niște pretenții, că te descurci ceva-ceva mai bine decât un elev”, a declarat pentru Tion Aura Danielescu.
Întârziații nu au fost primiți nici în alte județe
Problema întârziaților la concursul de titularizare nu a fost una specifică doar județului Timiș. La Iași, de exemplu, 12 candidați din Pașcani au întârziat din cauza trenurilor. Linia Timișoara – Iași, pentru care aveau bilete, avea o întârziere de 70 de minute. Au luat alt tren, un personal, dar și acesta avea întârziere, astfel cei 12 că au ajuns în centrul de examinare de abia la ora 08:05 și nu au mai fost primiți. Potrivit Radio Iași, întârzierile fuseseră pricinuite de o femeie care încercase să se sinucidă, aruncându-se în fața unui tren. Și în acel caz, inspectorii școlari insistaseră că a fost respectată procedura.
„Procedura acestui concurs, precizăm că este un concurs și nu un examen, prevede că intrarea în sală a candidaților se face în trei orele 7-8 cel târziu ora 8:00. E tocmai pentru a asigura corectitudinea acestui examen această prevedere”, declarase purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Antonina Bliorţ, potrivit sursei citate.
Ce scrie în documentele oficiale
Revenind la județul Timiș, și în informarea transmisă de inspectorat presei locale pe 7 iulie, la secțiunea cu calendarul concursului, se menționează că intrarea în sală se permite doar între orele 07:00 și 08:00. Același lucru era stipulat și în alt document public: procedura publicată de minister pe 27 iunie, disponibilă pe platforma „Titularizare 2023”, AICI. La fel, consultând și documentele asemănătoare din 2021 și 2022, putem vedea că și în anii precedenți, intrarea în sala de concurs era permisă tot între orele 07:00 și 08:00. Același lucru, a spus Aura Danielescu, a fost menționat și în alte documente trimise candidaților în ultimele luni.
Vă amintim că miercuri, în urma desfășurării probei scrise, datele inspectoratului arătau că au lipsit 212 candidați și s-au retras în timpul probei alții 87. La Colegiul Tehnic „Henri Coandă” au lipsit 53 dintre cei 306 de candidați înscriși, iar 32 s-au retras. La Școala Gimnazială nr. 30 au fost absenți 60 din totalul de 293, retrăgându-se alții 13. La Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, au absentat 53 din 275 de candidați, iar 22 s-au retras. La Școala Gimnazială nr. 24, dintre cei 285 de candidați înscriși au absentat 46, iar 20 s-au retras, tot aici fiind depistat și unul care a încercat să copieze și care a fost eliminat.
În Timiș, posturi titularizabile – adică pentru angajare pe perioadă nedeterminată – în sesiunea din acest an, ar fi 217. Vacante ar mai și alte 947 de posturi complete și 2.713 de posturi incomplete, dar cu normă angajare pe perioadă determinată. Disciplinele cu cei mai mulți candidați ar fi cele aferente posturilor de educatori de grădiniță și pentru învățător în ciclul primar, cu peste 200 de candidați fiecare. Disciplinele cele mai căutate de candidați ar fi, în principiu, și cele cu cele mai multe posturi de titular vacante. Sunt scoase la concurs pentru angajare pe perioadă nedeterminată, de exemplu, 35 de posturi de educator în grădiniță cu învățare în limba română și 20 de posturi de învățător în ciclul primar.
Trimite articolul
XCat de prost poti sa fii sa’ti bazezi un moment crucial in cariera pe trenul Timisoara-Iasi sau invers? Cum poti sa mai fii profesor in asa hal? Daca tu esti in asa hal atunci elevii tai cum ies?
Ce’au mai injurat’o pe aia astia care aveau traba.
Doamna care se zice ca e de 11 ani in invatamant…. Pana acum oare de de nu a luat examenul….
-
De #coruptiauslșușugraurucide! Cate generatii si cate sute de elevi au avut de “platit” din cauza uneia ca ea, apoi tot ea cere marire de salariu!