Potrivit unor surse apropiate Mitropoliei Banatului, zece ierarhi sunt eligibili pentru funcţia de Mitropolit al Banatului, dintre care trei sunt favoriţi. Sinodul mitropolitan va decide, joi, candidaţii eligibili pentru această poziţie, iar vineri dimineaţa Adunarea Eparhială va nominaliza un singur candidat. Propunerea va fi apoi trimisă la Bucureşti, unde, Sfântul Sinod, care are drept de veto, va decide cine va fi viitorul Mitropolit al Banatului.
Favoriţi pentru ocuparea acestei funcţii sunt în acest moment Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcop de Caransebeș şi Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.
Pentru a ocupa scaunul de mitropolit al Banatului au fost vehiculate mai multe nume, de la Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale de la Paris până la Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcop de Caransebeș şi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Se mai vorbeşte şi de Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, de la Munchen şi Înaltpreasfințitul Casian al Dunării de Jos.
În 3 noiembrie a venit o nouă propunere. Un număr de 112 credincioşi din Timişoara au trimis un memoriu către Sinodul Mitropolitan al Sfintei Mitropolii a Banatului şi către Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei, prin care cer ca Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, să fie inclus pe lista înaintată Sfântului Sinod cu privire la alegerea noului mitropolit al Banatului.
Vă reamintim că Patriarhul Daniel se află la Timişoara, unde a participat la slujba de parastas a fostului mitropolit Nicolae Corneanu, oficiată la Catedrala Mitropolitană. La finalul slujbei de parastas, Patriarhul Daniel împreună cu alţi ierarhi a coborât în criptă, unde a făcut o nouă slujbă. Enoriaşilor li s-a împărţit pomană la ieşirea din biserică. La slujbă au fost prezenţi şi reprezentanţii Familiei Regale, Principele Radu însoţit de Principesa Margareta, primarul Timişoarei Nicolae Robu, prefectul Eugen Dogariu şi alte oficialităţi, dar şi sute de credincioşi.
„Mitropolitul a fost cunoscut de mulţi ierarhi, care l-au apreciat pentru ţinuta sa, modul de a vorbi, de a arăta respect. Este şi rămâne prezent prin moştenirea teologică şi culturală lăsată bisericii şi societăţii româneşti. Sute de studii şi articole, cuvântări, toate au fost scrise cu deosebită erudiţie, spirit de echilibru şi şi cu o formă de comunicare elegantă şi atractivă, profundă, în acelaşi timp accesibilă. Rămâne prezent prin edificiile pe care le-a înfiinţat sau patronat.
Rămâne prezent prin iubirea sa părintească exprimată în rugăciune penntru cei apropiaţi, pentru toată eparhia pe care a construit-o timp de 52 de ani. Păstrăm nu doar memoria vie a prezenţei sale, ci şi modelul de comunicare. Cei dragi ai noştri simt rugăciunile noastre prin cinstirea persoanei care a trecut la domnul. Singura forţă mai tare decât moartea, decât timpul şi spaţiul care ne separă este iubirea izvorâtă din rugăciune. Lumina lăsată nouă moştenire de Mitropolitul Nicolae al Banatului venea din credinţa sa puternică. Nu s-a plâns nimănui de suferinţa sa, a interiorizat-o atât de mult încât nu vroia ca ea să se vadă.
Avea o puternică şi constantă conştiinţă a reponsabbilităţii pentru instituţie. Lumina credinţei s-a ampificat mai ales prin practica unei detaşări totale de lucrurile materiale. Nu a adunat pentru sine nici bani, nici obiecte de valoare, nici averi, nici comori. A trecut la Domnul sărac în agoniseli materiale, dar bogat prin fapte de milostenie. Îi mulţumim lui Dumezeu pentru lumina vieşii sale. Veşnica lui pomenire”, a spus Preafericitul Daniel în timpul slujbei de parastas de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
UPDATE. Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei – propunerile Sinodului Mitropolitan pentru funcţia de Mitropolit al Banatului.
Joi, 6 noiembrie 2014, la reşedinţa mitropolitană din Timişoara, a avut loc şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, prezidată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. La ședință au participat: Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
“În cadrul acestei şedinţe, Preafericirea Sa a prezentat membrilor Sinodului Mitropolitan lista aprobată a ierarhilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului. Sinodul Mitropolitan, în conformitate cu prevederile Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, a stabilit, prin consultare deschisă, urmată de vot secret consultativ, o listă cu doi candidaţi dintre ierarhii eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului. Aceştia sunt următorii: Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului și Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei”, transmit reprezentanţii Mitropoliei Banatului.
Lista celor doi candidaţi stabiliţi de către Sinodul Mitropolitan va fi prezentată în şedinţa specială de consultare a acestuia cu Adunarea eparhială extinsă a Arhiepiscopiei Timişoarei, în ziua de 7 noiembrie 2014, începând cu ora 10.00.
Alte articole pe aceeași temă:
La catedrala au inceput slujbele de pomenire la 40 de zile de la moartea Mitropolitului Banatului
Citiți principiile noastre de moderare aici!