Cele cinci contestații la candidatura primarului Dominic Fritz au fost respinse, astfel că primarul în funcție are drum liber pentru a candida pentru un nou mandat. Instanțele au judecat, rând pe rând, fiecare dintre aceste cauze în mini-vacanță de Paști, dându-i mereu câștig de cauză primarului.
„Instanțele au avut de lucru de sărbători. Împotriva validării candidaturii mele pentru un nou mandat de primar s-au depus nu una, nu două, nu trei, nu patru, ci cinci contestații în instanță. Toate au fost respinse definitiv.
Mă veți găsi pe buletinul de vot. Din cei 10 candidați, eu sunt singurul a cărui candidatură a fost contestată”, a ținut să puncteze primarul pe rețelele de socializare.
„Două mize”
În continuare, Fritz presupune că depunerea acestor contestații are două mize: ca „alegerile să se decidă de instanțe” și „să planeze (…) o umbră de ilegitimitate”.
Candidatul Alianței Dreapta Unită îl aduce în discuție și pe principalul său contracandidat, Nicolae Robu.
„Cele 5 contestații nu au fost vreo farsă sau o glumă proastă a cuiva care nu știe ce face. Ele au avut două mize: prima, alegerile să se decidă de instanțe, nu de cetățeni. Doar că nu așa funcționează democrația.
A doua miză: să planeze asupra candidaturii mele – și asupra viitorului meu mandat – o umbră de ilegitimitate. Contracandidatul meu, Nicolae Robu, propagă acest narativ de când a pierdut alegerile în 2020: «Fritz a falsificat acte și a fentat legea la candidatură, are dosare penale pentru asta, de ce nu se activează DNA, dacă nu-l aruncă nimeni în pușcărie înseamnă că e susținut de servicii, un primar ilegitim!»,
Este un narativ profund anti-democratic și anti-timișorean. O poveste care nu dă nici 2 lei pe votul și voința voastră. Ținta contestațiilor, atacurilor, manipulărilor nu sunt eu, ci sunteți voi. Și sunt sigur că veți rezista. La fel cum vă promit că voi rezista și eu. Și împreună vom apăra demnitatea Timișoarei în 9 iunie. Ei știu să arunce cu contestații și noroi. Noi știm să câștigăm”, a mai scris Fritz.
Vă amintim, în cursa pentru Primăria Timișoara s-au înscris 10 candidați. Pe lângă Dominic Fritz (Alianța Dreapta Unită) și Nicolae Robu (PSD-PNL), ar mai fi și Marian-Constantin Vasile (independent), Raul Olajos (REPER), Ana-Marcela Baș (S.O.S. România), Dumitru Moroianu (PRM), Daniel-Marius Coraș (Partidul România Puternică), Cristian-Alin Moș (independent), Ilie-Vasile Sîrbu (AUR) și Florin Jianu (Partidul Alianța Național Țărănistă).
Trimite articolul
XPe vagabondul ăsta de Fritz, sper să nu-l mai văd din toamnă.
-
Golan mai mare ca și tine, nu cred că este..
-
Ioane de ce insulti? Cu ce drept îți permiți sa arunci vorbe gratuite negative.
De asta e libertate sa-si exprime omu libertatea, nu ca să fie obligați sa voteze cu același partid cum era odată.
Poate te gândești de 2x înainte sa jignesti
-
Așa-mi spunea și Iliescu 🤭
-
-
ar vrea unii dar primar mai competent nu prindem in urmatorii 20 de ani. Vrei sa te scapi de el fix si-a facut deja experienta impotriva interlopilor si decreteilor? Unde eram daca era primar unul ca si el acum 20-25 de ani? Dar bine ca visati la pletos sau la cine stie ce alt roman incompetent.
-
Ce bine a prins treatrul ala ieftin la spalatii pe creier…vezi ca l-a demontat Ilie Vasile SIrbu.De acum 3 ani au fost duse discutii de primarie cu aia dar a fost pusa la sertar ca sa o scoata la alegeri.PEntru de-i ca tine…
APropo,dar cu blocul Aidei Szilagy,nici o lupta ,nimic?
De un an jumate este decizie definitiva de demolare.
Aia nu ai stiut-o?-
Blocul nu e pe domeniul public al orasului, nu-i problema Primarului!
Dar, n-ai de unde sa stii!
-
-
-
Aveti optiunea sa va scoateti ochii.
-
Ti-e frica ca in mandatul urmator iti inchide si tie afacerea ilegala? 🙁
-
adevarat. Ruie Mobu!
contestatiile aiurea sunt cel mai usor mod de a pune pe cineva in lumina proasta… fara consecinte reale pentru autori si cu eventuale consecinte/barfe pentru primar.
Mai ales daca nu se revine ulterior si cu stirea despre cum au fost dezmintite toate. Pata ramane.
La fel cum fac si PSD+PNL de atatia ani impotriva USR-ului. “Vai cate dosare au cei de la USR”… deschise anapoda chiar de PSD+PNL, toate cu castig pentru USR, dar ce o sa retina baba si mosul de la sat? USR-istii au avut multe dosare maica! Clar sunt rai! Mai bine votez pentru a 10-a oara PSD, ca astia au furat dar au si dat… (dosare altora, aiurea, pe banii poporului).
parca are dosar penal la dna ca este doar rezident nu are domiciliul si sunt 2 lucruri diferite, studentii au domiciliul acasa la ei si sunt rezidenti la scoala in alt oras si legea spune ca trebuie sa ai domiciliul sa poti candida , nu prea inteleg cum instanta respinge alb pe negru legea, sau pt el nu se aplica legea?
-
Cand esti interpus de globalisti, legea nu ti se aplica, doar de aia se duce de rapa suveranitatea.
Fara cetatenie nu ar trebui sa fie voie asa ceva.
Democratia mondiala a globalistilor fara Dumnezeu dar pandemii, razboaie si incalziri globale; minciuni peste minciuni si distrugerea natiunilor care mai de care bogate in zacaminte.-
Democratic s-a votat in Romania intrarea in UE. Si orice cetetean din UE poate candida la functii locale oriunde are domiciliul.
-
Sta in casa lu nevasta sa de pe strada Eneas, crezi că e așa greu sa ai domiciliu in Tm in condițiile astea?😂😂😂
-
Când va aud că incepeti cu “globaliștii”, îmi dau seama automat că nu aveți facultate și ați fost coada clasei și în liceul ăla chinuit
-
-
Tu esti prea pr*st sa fi capabil sa citesti 3 articole de lege si 2 paragrafe, sa iti dai seama ca e legitim ales. Monitorul oficial e gratis, dar votantii comunistoizi traiesc emotional, fara gandire
-
legea 115/2015
art4:
(2) Pot candida numai persoanele care au DOMICILIUL pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese.nu ai. deloc. 🧠.
-
Legea nu minte, fosila infecta in moarte cerebrala cu functii motore active.
Legea 115 din 19 Mai 2015:
ART. 5
(1) Cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi.
(2) Cetăţenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleşi în funcţia de primar, consilier local şi consilier judeţean.
(3) În sensul prezentei legi, prin cetăţenii Uniunii Europene se înţelege cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România.Putina terminologie pentru taranul comunist emancipat:
reședință sf [At: ASACHI, S. L. II, 85 / V: (înv) rese~, (reg) reșiden~ / Pl: ~țe, (rar) ~nți / E: fr résidence, lat residentia după ședință] 1 Sediu al unei autorități sau al unei persoane oficiale
Si:
rezidență (1). 2 Localitate sau casă în care o persoană particulară își are domiciliul stabil Si: rezidență (2).
REZIDÉNȚĂ s.f. (Jur.) 1. Reședință. 2. Dreptul și starea unei persoane care se stabilește într-o țară străină în calitate de rezident. [Cf. engl. residence, fr. résidence, germ. Residenz, lat. residentia].sursa: DN (1986)
adăugată de LauraGellnerLegea Romaniei (aliniata la standarde UE) :
Descrierea procedurii pentru determinare domiciliu:
Articolul 56:
(1) Cetățenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care au domiciliul. Propunerile de candidaturi se depun în aceleași condiții ca și pentru cetățenii români.
(2) În cazul în care listele de candidați cuprind cetățeni ai Uniunii Europene, în dreptul acestora se înscriu următoarele mențiuni: numele, prenumele, statul membru de origine, locul și data nașterii, adresa la care locuiesc în România, ocupația, profesia și apartenența politică, iar în cazul alianțelor, și alianța politică sau electorală care i-a propus.
(3) În cazul candidaturii unui cetățean al Uniunii Europene, declarația de acceptare a candidaturii cuprinde numele, prenumele, statul membru de origine, adresa din România, ocupația, profesia și apartenența politică, consimțământul expres al acestuia de a candida pentru funcția respectivă, precum și precizarea că întrunește condițiile prevăzute de lege pentru a candida. Declarația de acceptare a candidaturii este însoțită de un document care atestă adresa din România, potrivit art. 23 alin. (3), sau de un document emis de Inspectoratul General pentru Imigrări.*Deci Articolul 23 Aliniatul 3 ne va descrie exact procedura in detaliu (desi legea in sine zice clar cine poate, aici fiind descrisi doar pasii si detaliile) :
Articolul 23: (3) Prin document care atestă adresa se înțelege unul dintre următoarele acte:a) acte încheiate în condițiile de validitate prevăzute de legislația română în vigoare, privind titlul locativ, respectiv contractul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere și altele;b) declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu, însoțită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) acte încheiate în condițiile de validitate prevăzute de legislația română în vigoare, privind titlul locativ, respectiv contractul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere și altele; b) declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu, însoțită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);Deci subpunctele a si b ne zic clar : chirie legala, luare in primire spatiu. Lae Tractoristul in spiritul comunist, se da intelectual, pentru prostii ce il cred si pentru postacii platiti.
Special pt. Robu (ce-l roade):
ART. 6 (1) Nu pot alege: a) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie;
-
-
decizia 580/2022 a CCR:
“…
16. În ceea ce priveşte critica privind încălcarea principiului egalităţii în drepturi, cu rtea constată că aceasta este neîntemeiată, deoarece soluţia legislativă cuprinsă în art. 4 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 se aplică, fără excepţii, tuturor persoanelor, cetăţeni români şi cetăţeni ai Uniunii Europene care candidează pentru ocuparea unei funcţii de ales local.17. În acelaşi timp, susţinerea vizând instituirea unor diferenţe de tratament juridic între cetăţenii români şi cetăţenii Uniunii Europene care pot candida pentru ocuparea unei funcţii publice elective în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale este lipsită de temei, având în vedere că, potrivit art. 56 din Legea nr. 115/2015, “cetăţenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care au domiciliul. Propunerile de candidaturi se depun în aceleaşi condiţii ca şi pentru cetăţenii români”.
te las pe tine sa gasesti ce scrie in art. 4 alin. (2) din legea 115 din 2015. dar nu cred ca ai ce-ti trebuie pentru a intelege ceva, cu atat mai putin cine ni l-a impus pe guvernatorul frigz mizand fix pe de-astia ca tine care “n-au”, emotionalule neomarxist( neomarxist adica cu internationala, cu de-astea🤪).
-
Legea nu minte, fosila infecta in moarte cerebrala cu functii motore active.
Descrierea procedurii pentru determinare domiciliu: Articolul 56: (1) Cetățenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care au domiciliul. Propunerile de candidaturi se depun în aceleași condiții ca și pentru cetățenii români. (2) În cazul în care listele de candidați cuprind cetățeni ai Uniunii Europene, în dreptul acestora se înscriu următoarele mențiuni: numele, prenumele, statul membru de origine, locul și data nașterii, adresa la care locuiesc în România, ocupația, profesia și apartenența politică, iar în cazul alianțelor, și alianța politică sau electorală care i-a propus. (3) În cazul candidaturii unui cetățean al Uniunii Europene, declarația de acceptare a candidaturii cuprinde numele, prenumele, statul membru de origine, adresa din România, ocupația, profesia și apartenența politică, consimțământul expres al acestuia de a candida pentru funcția respectivă, precum și precizarea că întrunește condițiile prevăzute de lege pentru a candida. Declarația de acceptare a candidaturii este însoțită de un document care atestă adresa din România, potrivit art. 23 alin. (3), sau de un document emis de Inspectoratul General pentru Imigrări. Deci Articolul 23 Aliniatul 3 ne va descrie exact procedura in detaliu (desi legea in sine zice clar cine poate, aici fiind descrisi doar pasii si detaliile) : Articolul 23: (3) Prin document care atestă adresa se înțelege unul dintre următoarele acte:a) acte încheiate în condițiile de validitate prevăzute de legislația română în vigoare, privind titlul locativ, respectiv contractul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere și altele;b) declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu, însoțită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) acte încheiate în condițiile de validitate prevăzute de legislația română în vigoare, privind titlul locativ, respectiv contractul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere și altele; b) declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spațiu, însoțită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a); Deci subpunctele a si b ne zic clar : chirie legala, luare in primire spatiu. Lae Tractoristul in spiritul comunist, se da intelectual, pentru prostii ce il cred si pentru postacii platiti.
-
tu nu intelegi diferenta intre resedinta si domiciliu. fix tu ai scris ca legea e clara: “Articolul 56: (1) Cetățenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care au DOMICILIUL.”
pentru a obtine DOMICILIU in Romania iti trebuie drept de sedere pe termen lung. iar pentru asta iti trebuie sa fi avut o sedere CONTINUA de 5 ani pe teritoriul Romaniei.
ai citit decizia ccr pe care am specificat-o? sau crezi ca un cetatean dintr-un stat UE are drepturi in plus fata de un cetatean roman?
esti isteric degeaba, legea e clara daca ai, dar tu n-ai. si decizia 580/2022 a CCR care se refera la cazul unui cetatean roman cu resedinta unde voia sa candideze dar cu domiciliul in alta localitate e clara, numai tie pentru ca n-ai nu ti-e clar ca donimic frig a mintit cu tupeu tura trecuta iar niste tradatori de la noi i-au acceptat candidatura acestui guvernator neocolonialist.
n-ai.
-
-
-
ce cauta nulitatea de nica langa fritz ? Omul e un birocrat marunt cu o gramada de probeme prin instante si lipsit total de pragmatism pt Timis.
Frtiz va castiga in conntinuare incat 4 mandate cel putin ! Lumea cu cap voteaza cu cap ! Felicitari Dominic si spor in lupta cu infractorii PSD-PNL-AUR !
Abia astept ziua de 9 iunie sa le taiam craca interlopilor
atat de mult astept ziua de 9 iunie, atunci cand va veti ofica toti cand auziti ca Fritz are un nou mandat si ca toata vrajeala voastra ieftina de pe tion n-a ajutat cu nimic :))))))
Va stim deja ca sunteti interlopi si platiti de Robu, nu va mai osteniti cu incercarile de a-l denigra pe tion si fb CA E DEGEABA :*****
Se zbat ghiolbanii pesedenele intr-un razboi fara sens impotriva usr. Nu vor sa lase ciolanul de care se simt legati genetic.
usr eset o victima
Sa ma votati…ca sa pot sa va mai fac niste parade de homosexuali si atat
Fritz & ceata de rainbow-uri ong-iste, sofonori de bani publici = 4 ani de mizerie și regres ai Timișoarei!
“Așadar, Dominic Fritz care nu este cetățean român NU poate fi membru al USR, sau al altui partid. Recent, USR a publicat pe pagina oficială mesajul legat de dreptul cetățeanului european de a face parte dintr-un partid politic dintr-o altă țară decât a sa. El a semnat alianța USR, Forța Dreptei, PMP, ca președinte al unei filiale USR, cea din județul Timiș. Dacă el nu poate fi membru al unui partid, cum se numește parafarea alianței? Nu este lovită de nulitate? Asta se întreabă, într-o cerere trimisă BEC, doamna Mirel Toc, funcționar public în Primăria Timișoara, dată afară de echipa Fritz, care are o sentință executorie de reangajare, chiar dacă nu s-a terminat procesul (asta este legea, băieți!) dar care este ținută ilegal în afara instituției publice.
În plus, propunerea de candidat pentru funcția de primar trebuie să cuprindă și DOMICILIUL candidatului, or, candidatul Fritz NU are domiciliul în Timișoara, deci ar urma să nu poată candida?
Cetățenii UE au dreptul de a candida pe teritoriul unității administrativ – teritoriale în care ar urma să fie aleși, dar cu îndeplinirea acelorași condiții cu cetățenii români: Legea 14 / 2003, republicată în 2015, referitoare la necesitatea domiciliului, deci după aderare, este clară, așadar orice tentativă de încălcare a legii va suporta consecințele. Asta se întâmplă într-un stat de drept!
În Codul Civil, republicat în 2024, articolele 87 și 88 fac clar distincție între domiciliu și rezidență. Chiar statutul USR pretinde membrilor săi să aibă DOMICILIU în România, chiar dacă sunt membri ai unei țări UE.”
-
@Cucu, Arthur, N-am, UE, top_gop, neimportant, Legea_e_clara_dar_traim_in_Romania, sunteți mulți, poate aveți dreptate, dar de unde ȘTIM că nu are domiciliul în Timișoara? că așa, oricine poate zice orice – eu pot să scriu aici în comentarii că laptele e verde, dar n-o pot dovedi, oricât mă jur că mi-a zis mie un băiat fain care-i de treabă… dar DOVADA, unde e dovada??? EU VREAU DOVADAAA!!
-
Tu nu existi dpdv legal. Dovada o primesc cei ce sunt responsabili (legal) si abilitati (tot legal) sa primeasca si verifice actele candidatilor, ca acestea sa fie in coformitate cu cererile legale.
Nimeni, absolut nimeni, nu are vreo obligatie fata de nulitatea ce esti tu, in lantul procedural privind aprobarea candidaturii. La fel cum esti nimeni in lantul procedural al sistemului de ajutor social, in a iti determina leafa nemuncita.Pe langa asta, informatile sunt cu caracter sensibil si personal, deci din nou, nici o obligatie sa arate tuturor neabilitatilor (si alienatilor mintali) .
Pariu ca nu ai citit toate articolele si paragrafele ce le- am copiat, ca atunci nu nai comentai.
Dar legea nu e pentru oricine- gen aia ce mai citesc cu degetul sub cuvinte si pe silabe, lasajd totul balta dupa prima propozitie (nici macar fraza) , asteptand (si crezand) tot ce li se spune (pe cale orala) de catre ciobanul ce- i ghideaza. -
stiu ca nu a avut domiciliul in Timisoara, acum poate ca il are, se lauda mai ieri ca: ‘Arăt aici pentru că este foarte proaspăt, a ajuns astăzi prin poștă cartea mea de rezidență permanentă, sunt 10 ani’
i-am explicat si astuia care n-are cu ce intelege mai sus. poate tu reusesti:pentru a obtine DOMICILIU in Romania iti trebuie drept de sedere pe termen lung. iar pentru asta iti trebuie sa fi avut o sedere CONTINUA de 5 ani pe teritoriul Romaniei.
frigz a candidat cu o declaratie fals in acte. dar ce mai conteaza respectarea legii cand esti “fan” usr? si daca nici “n-ai”… toNti pentru justitie. neocolonialism. ghinion.
-
Prostea, citeste textul. Descrie exceptiile. Dar ar fi exceptie pt. tine, postac cu uq sub 90, sa intelegi un text din lege.
-
-
-
Buna ziua.
Din ce înțeleg din comentariul dvs. înțelegeți legile si interpretarea lor.
Ma inter daca sunteți avocat …? Daca da, sper ca luați măsuri de rezolvare a problemelor semnalate.
Daca nu, doar va băgați in seama …-
Tre’ sa fi avocat sa intelegi un text din lege?
Nu degeaba avem media de IQ din ce in ce mai aproape de termenul medical de `Retard mintal` . Cristoase, ce natie limitata intelectual, dar fudula fara limita. Orcii si- au pus adanc amprenta in tara asta..
-