O poveste începe întotdeauna cu „a fost odată”. Povestea rachiului este încă nescrisă în totalitate. Prea puțini s-au aplecat asupra ei și mult mai puțini sunt aceia care înțeleg că acest produs face parte din patrimoniul național, iar această poveste trebuie scrisă.
De-a lungul timpului, fiecare popor a încercat să-și arate ospitalitatea prin diferite modalități. Cel mai frecvent obicei la români este acela de a-și invita oaspeții la masă, prilej prin care îşi puteau arăta vrednicia prin feluri de mâncare. Iar cum o mâncare bună trebuie însoţită și de o băutură tare, rachiul avea rolul să stârnească pofta oaspetelui.
Rachiul a devenit, de-a lungul timpului, mai mult decât un aperitiv. Îl găsim pe masă în zile de sărbătoare, de doliu, la munca grea a câmpului, înainte de masă, înainte de somn, a fost folosit ca medicament pentru dureri de dinți, pentru depresii, pentru lipsa poftei de mâncare, pentru răni fizice și sufletești.
Rachiul se prezintă în multe forme, gusturi şi grade, aprecierea lui rămânând, întotdeauna, la latitudinea consumatorului.
Cei de la Sânpetru Mare, localitate aflată la 50 de kilometri de Timişoara, organizează „Festivalul rachiului”. Evenimentul se află la cea de-a patra ediţie și are loc sâmbătă, 23 august. De la ora 15:30 se va desfășura concursul pentru „Cel mai bun rachiu”. Urmează de la ora 16 o serie de concursuri sportive, iar de la ora 18:30, Parada participanţilor. Main-event-ul zilei va avea loc la 21:30, un concert extraordinar Neda Ukraden.
Citiți principiile noastre de moderare aici!