„Încă o premieră pentru scena lirică românească, Capriccio, cea de pe urmă operă a lui Richard Strauss, o lucrare în care cuvintele şi muzica se contrapun atât romantic, cât şi filozofic. Premiera mondială a operei s-a ţinut la Nationaltheater München pe 28 octombrie 1942, având-o ca şi principală protagonistă pe regretata soprana română Viorica Ursuleac. Libretul operei este scris de chiar compozitorul operei, Richard Strauss, alături de Clemens Krauss”, informează Sorin Arădean, organizatorul acestor evenimente la Timișoara.
Distribuţia producţiei regizate de John Cox o va avea în prim-plan pe soprana americană Renée Fleming, în rolul Contesei Madeleine, rol pe care l-a mai interpretat cu mult succes la public în 2008 şi 2010, la Vienna Staatsoper. Alături de ea, pe scena de la Met se vor mai afla tenorul canadian Joseph Kaiser (Flamand, compozitorul), baritonul canadian Russell Braun (Olivier, poetul), mezzo-soprana britanică Sarah Connolly (Clairon, actriţa), bas-baritonul danez Morten Frank Larsen (fratele Contesei Medeleine), cât şi basul britanic Peter Rose (La Roche, regizorul). Bagheta dirijorală îi va aparţine lui Sir Andrew Frank Davis.
„Subiectul central al operei poate fi rezumat de întrebarea «Ce este mai important, cuvântul sau muzica»?, întrebare dramatizată de-o poveste în care o văduvă (Contesa Madeleine) stă în cumpănă înte doi peţitori, un compozitor (Flamand), şi respectiv un poet (Olivier). O oportunitate pentru o examinare degajată, dar sofisticată despre estetică. Povestea e amplificată de personaje precum un vivace regizor de teatru (La Roche), care subliniază nevoia impresariatului, pentru ca arta generată de compozitor sau poet să prindă viaţă, şi o actriţă (Clairon) a cărei măiestrie verbală îl cucereşte pe fratele Contesei. Contele şi sora sa Contesa, sunt adepţi ai unor legături total diferite, Contele simţindu-se atras de relaţii amoroase pasagere, Contesa agreând în schimb relaţiile sentimentale de lungă durată”, mai punctează promotorii operei.
Transmisiunea Live in HD poate fi urmărită la Bucureşti în „The Light Cinema”, iar la Timişoara în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”. Preţul biletelor este de 60 de lei, respectiv 50 de lei pentru studenţi.
Foto (c) Ken Howard / Metropolitan Opera
Citiți principiile noastre de moderare aici!