Un proiect amplu de dezvoltare a carierei viitorilor absolvenţi de liceu va porni în această toamnă. Peste 3 500 de elevi din 21 de judeţe vor participa la şedinţe de pregătire, consultare şi orientare profesională cu specialişti pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce priveşte urmarea viitoarei cariere după terminarea liceului.
O caravană a carierei va trece prin 21 de judeţe din ţară, iar Timişul nu este lăsat la o parte. „Deşi începem munca efectivă cu elevii din septembrie, echipe de specialişti se deplasează în fiecare judeţ la licee pentru se întâlni cu profesorii şi părinţii. Din toamnă mergem direct la acele unităţi şcolare ce şi-au manifestat interesul faţă de proiect. Nu le putem cuprinde pe toate, de aceea organizăm în vară câteva întâlniri la licee“, ne-a spus Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, iniţiatorul proiectului Caravana Carierei.
Timp de un an şi jumătate, din noiembrie 2011 până în aprilie 2013, caravana îi va ajuta pe elevi să-şi creioneze viitorul în funcţie de aspiraţii, de competenţe, şi de tendinţele de pe piaţa muncii.
„În acest moment există o ruptură între mediul economic şi cel educaţional. Ce rost are să faci trei facultăţi, două mastere şi alte programe de doctorat şi, la 30 de ani, să afli că ai doar un teanc imens de documente care nu-ţi folosesc la nimic?“, întreabă retoric Dumitru Costin. El susţine că specialiştii din cadrul Caravanei Carierei îi vor orienta pe elevi spre meseria care este cerută pe piaţa forţei de muncă, dar şi care li se potriveşte şi le place tinerilor. Din cei peste 3 500 de tineri participanţi la proiect, o treime va primi notebook-uri în urma participării la şedinţele de consiliere. „Noi le aducem elevilor în faţă, la aceste întâlniri, reprezentanţi ai companiilor care caută forţă de muncă în diferite domenii şi care pot oferi sprijin tinerilor. Astfel, nu numai sesiunile de informare cu specialitii noştri îi ajută pe elevi să afle de ce meserii este nevoie în piaţa muncii“, a completat preşedintele BNS.
Tinerii participanţi vor fi ajutaţi, în funcţie de preferinţele lor, să se integreze în piaţa forţei de muncă, să-şi deschidă o afacere ori să-şi continue studiile într-un domeniu cerut pe piaţa forţei de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!