Care sunt etapele care trebuie parcuse pentru a adopta un copil, cum poate fi sprijinită o victimă a traficului de persoane, date despre cum poţi beneficia de cursuri gratuite pentru a-ţi deschide o afacere, cum poţi ajuta copiii bolnavi de HIV sau cancer şi multe alte informaţii din toată sera vieţii sociale se găsesc la corturile amplasate în Piaţa Unirii din Timişoara. ONGFest – Târgul Economiei Sociale este organizat de Fundaţia Pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
„ONGFest este o platformă de comunicare. Aduce organizaţiile neguvernamentale, instituţiile publice şi companiile şi îşi doreşte să le partenerieze într-un fel, acesta ar fi unul dintre scopuri. În al doilea rând, dar nu ultimul, ne dorim să facem cunoscute proiectele organizaţiilor neguvernamentale, să promovăm concepul de economie socială, să atragem cât mai mulţi oameni în proiectele organizaţiilor neguvernamentale”, ne-a spus Vera Ularu, manager de proiect – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
40 de organizaţii neguvernamentale din Timişoara se află în Piaţa Unirii şi le oferă oamenilor informaţii despre activitatea lor, iar cei care au nevoie de sprijin primesc sfaturi din partea voluntarilor. „Dorim să oferim suport familiilor care sunt în curs de adopţie sau care au adoptat deja un copil. Desfăşurăm deja grupuri de suport şi pentru adulţi şi pentru copii. Este benefic pentru famiile adoptive să se întâlnescă cu alte familii care au trecut prin experienţa adopţiei. Noi asta ne propunem, să arătăm lumii că există poveşti frumoase de adopţie şi să încurajăm. Ne dorim ca familiile care doresc să adopte şi nu ştiu ce au de făcut sau care nu au curaj şi au diverse întrebări sau nelămuriri să ştie că suntem aici pentru ei”, ne-a spus Simona Czudar, preşedinta Organizaţiei ADOR COPIII.
Reprezentanţii organizaţiilor le oferă timişorenilor informaţii despre activitatea pe care o desfăşoara, însă îi aşteaptă şi pe cei care vor să devină voluntari. „Să fie fără prejudecăţi, tocmai ca să poată să transmită un mesaj de educare pentru sănătate vizavi de bolile cu transmitere sexuală şi sanguină şi să aibă voinţa de a-i educa pe cei de vârsta lor, dacă sunt tineri în licee, în facultăţi”, ne-a spus Otilia Lăzărescu, directoarea Asociaţiei Română Anti-SIDA, filiala din Timişoara.
Organizatorii târgului spun că acest eveniment este foarte important în contextul în care în România numărul de persoane care se implică în acţiunile de voluntariat este foarte mic. “Undeva la 3% este înregistrată în România rata voluntariatului în urma studiului făcut în 2010. La nivelul UE ar trebui să fie undeva în jur de 10% măcar”, a spus Vera Ularu, manager de proiect – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
La fel de mic este şi numărul persoanelor care se implică în campaniile realizate de organizaţii. „La noi s-a creat o concepţie greşită în ultimii 20 de ani în care majoritatea oamenilor cred că organizaţiile non-guvernamentale sunt spălare de bani, ori nu e deloc aşa, şi asta e prima cauza că oamenii nu colaborează deloc cu noi, dar s-au mai deschis în ultimul timp. E nevoie de mai multe campanii de informare pentru a câştiga încrederea oamenilor şi la fel, mai multă transparenţă”, a spus Elena Tilibasa, din partea asociaţiei Little People.
Târgul ONGFest a început în 9 septembrie la Bucureşti şi are loc în 10 mari oraşe din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!