Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie şi 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând ca începând cu 1 mai utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale.
Guvernul a aprobat joi o Hotărâre care modifică normele de aplicare privind cardul național de asigurări sociale de sănătate. Potrivit actului normativ, serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare, fără a fi necesar cardul național de asigurări sociale de sănătate. Persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani după 1 februarie 20115 sau dobândesc calitatea de asigurat prin plata contribuției ulterior acestei date şi, ca urmare, nu li s-a emis încă un card național de sănătate, vor face dovada calităţii de asigurat în baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de casa de asigurări de sănătate.
Această adeverinţă este valabilă până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia. Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului național, vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardul național, în situaţia în care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.
Cardurile naţionale de sănătate nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate urmează a fi distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări, fie prin prezentarea acestora la sediul instituției la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş precizează că la nivelul instituţiei s-a primit un număr de 49.322 carduri returnate de Poşta Română, a căror destinatari nu au fost găsiţi la domiciliu.
În prezent, CJAS Timiş se ocupă de sortarea cardurilor pentru asiguraţii care nu au medic de familie, iar după finalizarea acestui proces va comunica modalitatea de a intra în posesia lor. Mai sunt 7 medici de familie din Timiş care nu au ridicat încă cardurile, iar 799 de carduri trebuie ridicate de la CJAS de către medicii de familie pentru ca aceştia să le distribuie asiguraţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!