Poate că tocmai v-ați cumpărat prima casă, cu o sobă pe lemne. Sunteți entuziasmați – dar nu sunteți siguri exact ce fel de lemn să stocați.
Felicitări pentru noua dvs. casă și pentru șemineu. Strălucirea ambientală și căldura confortabilă vor face chiar și cele mai reci nopți o plăcere. La nivel practic, o sobă pe lemne vă poate ajuta, de asemenea, să vă reduceți puțin facturile de încălzire și cu siguranță va fi util în cazul unei pene de curent.
Diferitele tipuri de lemne de foc produc cantități diferite de energie termică. Măsurată în unități termice britanice (BTU), energia termică a lemnului de foc se rezumă în esență la cantitatea de energie necesară pentru a încălzi o livră de apă cu un grad Fahrenheit. Tipurile de lemn care eliberează mai multe BTU pe volum de lemn vor produce o cantitate mai mare de căldură.
Lemn de foc tare și moale
În cele mai multe cazuri, lemnul de esență tare provenit de la arbori cu frunze late produce mai multă energie termică decât lemnul de esență moale provenit de la arbori veșnic verzi sau conifere. Lemnul de esență tare, cum ar fi stejarul și fagul, este dens, așa că va arde mai mult timp și cu mai puțin fum atunci când este condimentat corespunzător, în comparație cu lemnul de esență moale. Lemnul tare produce, de asemenea, cărbuni fierbinți benefice, care emană căldură radiantă pentru o perioadă mai lungă de timp decât lemnul de esență moale, care se reduce rapid la cenușă într-un șemineu pe lemne.
Lemn verde vs. lemn uscat
Un alt factor important atunci când se compară energia termică a lemnului de foc este conținutul de umiditate. Lemnul verde, care conține mai multă umiditate decât lemnul condimentat, va produce mai puțină căldură și mult mai mult fum – nu ceea ce majoritatea oamenilor își doresc în interiorul casei! Lemnele de foc condimentate, complet uscate, sunt cele mai bune pentru a arde în șemineu sau în soba pe lemne.
Lemnul de esență tare, care este mai dens și, de obicei, mai scump decât lemnul de esență moale, necesită mai mult timp pentru a fi condimentat, de obicei între unul și doi ani, dar schimbul de energie termică merită.
Sfaturi de siguranță pentru arderea lemnului
Ori de câte ori ardeți lemne, dar mai ales atunci când ardeți lemne în interior într-o soba pe lemne, țineți cont întotdeauna de siguranță. Următoarele sfaturi vă vor ajuta să faceți exact acest lucru.
Alegeți lemnul care asigură o durată maximă de ardere, minimizând în același timp acumularea de creozot.
Dacă nu este controlată, pereții coșului dumneavoastră de fum vor fi acoperiți cu creozot – reziduul de gudron brun-negru, extrem de inflamabil, rezultat din arderea lemnului. Această căptușeală de rășină din interiorul coșului de fum restricționează fluxul de aer și creează un pericol de incendiu; creozotul este, de asemenea, toxic și ar putea avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră. Așadar, deși puteți curăța un coș de fum cu un agent de îndepărtare a creozotului pentru a reduce riscul de incendii de coș de fum, este înțelept să folosiți lemn care produce mai puțin din această substanță nocivă.
În general, lemnele tari, cum ar fi stejarul, frasinul și fagul, sunt mai greu de aprins, dar durează mult timp.
Lemnul de esență moale, precum bradul, pinul și cedrul, produce mai mult fum și, prin urmare, mai mult creozot. Acestea fiind spuse, aceste arbori veșnic verzi conțin rășini și uleiuri parfumate care se aprind ușor chiar și fără un aprinzător și sunt perfecte pentru aprindere.
Ardeți întotdeauna lemn uscat la atingere și condimentat (pregătit pentru ardere permițând evaporarea completă a excesului de umiditate).
Buștenii verzi proaspăt tăiați produc mai mult fum, ceea ce îi face periculoși, mai ales în interior. Și ardeți numai bușteni care încap ușor în șemineu sau în soba pe lemne. Buștenii mai groși de cinci centimetri în diametru trebuie să fie despicați înainte de utilizare. Dacă vă tăiați singur lemnele, nu uitați că poate dura între șase luni și doi ani pentru a se usca complet, în funcție de specie. Lemnul cumpărat de la un furnizor ar trebui să fie complet uscat și gata de utilizare.
(1616)
Citiți principiile noastre de moderare aici!