Festivitatea de decernare a premiului acordat de revista România literară s-a desfășurat sâmbătă, 22 februarie 2014, în Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, iar premiul a fost înmânat de scriitorul Varujan Vosganian, laureat al premiului „Cartea Anului 2009” pentru romanul „Cartea şoaptelor” (Polirom, 2009). Juriul care a desemnat volumul câştigător a fost format din Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, şi redactori ai revistei România literară.
Nominalizările pentru Premiul „Cartea anului 2013”: “Fals tratat de manipulare”, de Ana Blandiana (editura Humanitas), “Exerciţii de imaturitate”, de Livius Ciocârlie (Cartea Românească), “Ce a fost. Cum a fost”, Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache (Polirom, în coeditare cu Cartea Românească), “Negru şi Roşu”, de Ioan T. Morar (Polirom), “Costumul negru”, de Adrian Popescu (Cartea Românească), şi traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari a volumului “Eroul discret”, de Mario Vargas Llosa (Humanitas).
„Un premiu literar pune o coroniţă pe creştetul celui cu numele scris pe coperta cărţii. Aşa este. Numai că, de fapt, premiile acestea ar trebui să îi răsplătească şi pe toţi cei care l-au sprijinit, ajutat, încurajat, îndrumat pe autor. În cazul Amazoanelor… mele ştiu sigur că aşa ar trebui să fie. Faptul că un juriu exigent a ales-o drept «cartea anului» dintr-o suită de volume care puteau cuceri la fel de bine acelaşi titlu încununează şi munca discretă, de nepreţuit, a celor din minunata echipă a Poliromului şi a prietenilor care mi-au fost alături în fel şi chip, pas cu pas, de atâta vreme. Le mulţumesc încă o dată tuturor”, a declarat Adriana Babeţi, despre Premiul „Cartea Anului 2013”, citată de Polirom.
”Cu o bibliografie impresionantă, <<Amazoanele. O poveste>> reprezintă o incursiune exhaustivă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce porneşte din Antichitate şi ajunge pînă în secolul XXI. Printre protagonistele acestei poveşti fascinante se află Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar şi Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnişoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo şi Lisbeth Salander”, rezumă editorul. Volumul este un proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Adriana Babeţi este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, unde predă literatură comparată, şi redactor la revista Orizont. Dintre volumele publicate la Editura Polirom: “Femeia în roşu” (în colab, 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), “Dandysmul. O istorie” (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociaţiei de Literatură Comparată şi Generală), “Prozac. 101 pastile pentru bucurie” (2009).
Citiți principiile noastre de moderare aici!