În ultimele mult se vorbeşte mult despre un proiect care unora li se pare fabulos: Timişoara Capitalaă Culturală a Europei. Puţini şi-au amintit, totuşi, că în decembrie 1989 Timişoara era capitala culturală a lumii. (…) Institutul Memorialul Revoluţiei păstrează imaginea unui timp şi a unei istorii. Datorită acestor cărţi, istoria adevărată nu va putea fi uitată”. Cu aceste cuvinte, ale profesorului dr. Cornel Ungureanu, a început vineri, 9 decembrie 2011, un important eveniment editorial dedicat Revoluţiei de la Timişoara.
Au fost lansate cu acest prilej cărţile „Născuţi în lanţuri”, şi „Decembrie stare de urgenţă”, cărţi coordonate de Lucian Vasile Szabo, „Victimele Revoluţiei-Timişoara 1989″, carte a generalului Romeo Bălan, şi “Incursiune în istoricul instituţiilor participante la represiunea Revoluţiei Române din 1989″ de Gino Radu, cel care conduce editura Memorialul Revoluţiei, şi “Buletin Memorial 1989, Nr.9”.
“Trăim într-o prermanentă confuzie, generată de mass media şi încercăm să o contracarăm. Faţă de manipularea din presa din România, care prezintă cu totul altceva decât ce am trăit timp de o săptămână aici, venim cu cărţi documentare, menite să restabilească adevărul istoriei”, a subliniat Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei din Timişoara. Printre numeroşii participanţi la lansarea cărţilor s-au aflat generalul (r) Eugen Gheorghioiu, ofiţer care, în 17 decembrie 1989, a refuzat să preia comanda trupelor trimise în oraş, pentru intimidarea civililor, şi profesorul Cornel Secu, rănit în evenimentele din acele zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!