Proiectul, care a purtat numele „Modelarea emoţiilor prin artă”, finanţat de Ambasada Regatului Olandei, a fost derulat în perioada decembrie 2009 – iunie 2010, în parteneriat cu Organizaţia „Lux Animae”. 40 de elevi de la Şcoala Specială pentru nevăzători Iris din Timişoara, din clasele I-VI, au participat la tot felul de ateliere care să le dezvolte spiritul creativ: dans, modelare prin lut, pictură. „Primele şedinţe de modelaj cu lut au mers mai greu, dar, cum s-au scurs săptămânile, au învăţat că lutul poate fi un material minunat. Mai apoi, când lucrările lor s-au uscat şi le-au putut simţi finalizate, reacţiile copiilor au fost deosebite. Aceşti copii văd cu sufletul şi, de multe ori, văd chiar mai bine decât noi”, spune Mirela Navligu, coordonatoarea activităţilor de art-terapie.
Pentru a-i ajuta pe micuţii nevăzători, art-terapeuţii din cadrul Organizaţiei Terapia prin Artă „Doina Pocioianu” au realizat şi trei cărţi tactile, care să fie în folosul beneficiarilor de la Şcoala Iris. Astfel, cărţuliile clădite din material textil prezintă pe o pagină derularea poveştii, care trebuie citită de părinţi sau de profesori, iar pe pagina alăturată este recreată o scenă care să se potrivească cu desfăşurarea acţiunii, din material textil. „Ce am observat la Organizaţia Terapia prin Artă este că beneficiarii dirijează procesul terapeutic. Noi am încercat să ne punem în locul lor, dar la început tot încercam să facem cărţile tactile plăcute din punct de vedere vizual – ne gândeam că trebuie să fie mai colorate, mai atrăgătoare. Continuam să fim guvernaţi de spiritul vizual, deşi în cazul acesta nu vizualul era important”, spune Beatrice Găiţanu, din partea Organizaţiei „Lux Animae” din Timişoara.
Cărţile tactile, alături de câteva jocuri pentru cei mici – „Nu te supăra, frate”, „Sudoku” şi „Labirint” – pot fi admirate săptămâna aceasta la Librăria Cărtureşti de pe strada Mercy, alături de câteva desene ale copiilor, creaţii din lut şi fotografii surprinse în timpul atelierelor de creaţie. De asemenea, cei interesaţi găsesc aici şi poveşti audio, precum şi o carte în limbajul Braille. Săptămâna viitoare, miercuri, de la ora 19, tot la Librăria Cărtureşti se va desfăşura un atelier de creaţie în cadrul căruia toţi cei interesaţi vor putea realiza câte o cărticică tactilă. Acestea vor fi mai apoi dăruite beneficiarilor proiectului. Din toamnă, art-terapeuţii doresc să continue activităţile şi cu copii din comunitate, nu numai de la Şcoala Specială Iris, în măsura în care ar exista părinţi interesaţi de activitatea organizaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!