Așa cum era de așteptat, deschiderea noul an universitar a adus o serie de majorări ale pretențiilor celor care au scos la vânzare locuințe în trimestrul al treilea al acestui an. Influența acestui factor poate fi văzută dacă ne uităm asupra prețurilor practicate în diferite cartiere ale Timișoarei. Cele situate în jurul zonei universitare au avut cele mai mari creșteri din oraș. Conform datelor culese din piață de Imobiliare.ro, cea mai mare creștere de preț, respectiv 2,9%, a avut loc în arealul Complex Studențesc, Dacia, Elisabetin. Olimpia, Stadion. Pe următoarele locuri în clasamentul scumpirilor se situează Torontalului, cu un plus de 2,6%, apoi Bucovina, Simion Bărnuțiu, Gării, Dorobanților, Mircea cel Bătrân (+2,2%), Șagului, Dâmbovița, Iosefin, Steaua (+1,1%), dar și Girocului, Soarelui, Buziașului (+0,3%).
Există și cartiere în care așteptările vânzătorilor de apartamente s-au diminuat trimestrul trecut. Aici apar zona ultracentrală, Medicină, sau Piața Unirii, prețurile la locuințele de lux scăzând cu 2,1%. Astfel, suma medie solicitată de către proprietari a scăzut cu 1% în zona Central – Bălcescu – Take Ionescu – Piața Maria, respectiv cu 0,6% în Circumvalațiunii și cu 0,4% în Braytim.
În comparație cu piața bucureșteană și cu cea clujeană, orașul de pe Bega continuă să se distingă prin diferențele relativ mici de preț dintre cartiere, ecartul dintre zonele în care se găsesc cele mai scumpe și, respectiv, cele mai ieftine apartamente fiind mai mic de 350 de euro. Cea mai exclusivistă zonă a orașului este, astfel, Ultracentral – Medicină – Piața Unirii, unde o unitate locativă poate fi achiziționată cu 1.460 de euro pe metru pătrat util (în scădere de la 1.490 de euro pe metru pătrat în cele trei luni anterioare).
Interesant este că, în celelalte cartiere ale orașului, pretențiile vânzătorilor de apartamente variază într-o plajă destul de restrânsă; cele mai accesibile locuințe pot fi găsite în zonele Șagului, Dâmbovița, Iosefin, Steaua, cu o medie de 1.140 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce arealul Complex Studențesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion se situează pe locul al doilea în clasamentul zonelor cu cele mai scumpe locuințe din oraș (cu o medie de preț de 1.260 de euro pe metru pătrat). Spre deosebire de București, în Timișoara nu există, practic, cartiere în care suma medie solicitată pentru un apartament să fie mai mică de 1.000 de euro pe metru pătrat util.
Citiți principiile noastre de moderare aici!