La cea mai recentă ședință a consiliului local, ținută chiar înainte de sărbătorile pascale, aleșii au fost de acord ca instituția condusă de Pavel Dehelean să primească în administrare spațiul primăriei din Bastionul Theresia. Astfel, Casa de Cultură a Timișoarei îl va putea folosi gratuit, în următorii trei ani.
În expunerea de motive, primarul Nicolae Robu susține că propune atribuirea în folosință gratuită a spațiului de pe str. Popa Șapcă 4 – str. Hector nr. 1, „pentru desfășurarea de activități culturale, în urma unei solicitări venite de la reprezentanții Casei de Cultură”.
Edilul-șef ne-a explicat că acolo va fi amenajat un spațiu expozițional și multifuncțional.
„Va fi mult mai bine gestionat, o să se amenajeze un spațiu expozițional și un spațiu multifuncțional până la urmă, că îl putem folosi pentru diverse evenimente culturale. Acum e gol. Noi considerăm că este mai important să creăm un nou spațiu dedicat vieții culturale a orașului decât să încasăm niște sume. Orice bani sunt bineveniți, dar nu putem să punem problema numai în termeni mercantili. O administrație publică locală are menirea să facă bani și menirea să ofere populației servicii și condiții cât mai bune de viață în oraș. Cât se poate de repede vom intra cu amenajări. În principiu facem spațiu expozițional, acolo se pot organiza evenimente, discuții, o să vedem”, a declarat Nicolae Robu pentru tion.ro.
Primarul spune că încăperile din Bastion vor putea fi închiriate de către organizații și asociații sau chiar de către firme.
„Pot să vină din exterior, numai că gestionarea se face prin Casa de cultură. Către ONG-uri, de exemplu, Asociația Artiștilor Plastici, putem să dăm gratuit, către asociații non-profit se poate gratuit”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut, în cele din urmă, cum va pune Casa de Cultură în valoare spațiul de aproape 1.400 de metri pătrați din Bastionul Theresia. Înainte de a fi folosit, cel mai probabil va fi nevoie și de câteva investiții, pentru că intrarea în încăperile despre care vorbim nu este deloc demnă de un oraș care va fi Capitală Culturală Europeană în 2021.
Bastionul Theresia din Timișoara a fost reabilitat în urmă cu mai bine de opt ani, cu fonduri europene. Lucrările au început în aprilie 2008 şi au costat aproape 10 milioane de euro, mai bine de jumătate din sumă reprezentând fonduri Phare, restul banilor venind de la bugetul de stat, Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara. Obiectivul a fost reabilitat în cadrul Programului Phare 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială. Inaugurarea a fost amânată în repetate rânduri şi a avut loc, în cele din urmă, în toamna anului 2010. De lucrări s-a ocupat consorţiul J.V. Bennert GmbH & Prowa Contracting and Consulting GmbH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!