Vă reamintim, chiar înainte de sărbătorile pascale, consilierii locali au fost de acord ca instituția condusă de o viață de Pavel Dehelean să primească în administrare gratuită spațiul primăriei din Bastionul Theresia, până în 2021. Primarul Nicolae Robu explica încă de atunci că municipalitatea nu vrea să închirieze spațiile, așa cum o face Consiliul Județean Timiș cu spațiul instituției din Bastion.
„Noi considerăm că este mai important să creăm un nou spațiu dedicat vieții culturale a orașului decât să încasăm niște sume. Orice bani sunt bineveniți, dar nu putem să punem problema numai în termeni mercantili. O administrație publică locală are menirea să facă bani și menirea să ofere populației servicii și condiții cât mai bune de viață în oraș. Cât se poate de repede vom intra cu amenajări. În principiu facem spațiu expozițional, acolo se pot organiza evenimente, discuții, o să vedem”, ne-a declarat edilul-șef la acea vreme.
Iată că oficialii Casei de Cultură a Municipiului Timișoara au găsit deja ce să facă cu spațiul de 1.391,76 de metri pătrați. O parte a fost dată Asociației Hermes for Contemporary Art, care a redeschis Galeria Calpe, miercuri, 9 mai, cu ediția a șaptea a simpozionului de artă contemporană de la Gărâna.
Casa de Cultură și asociația amintită au semnat un parteneriat care este în vigoare până la sfârșitul lui 2021, adică pe toată perioada în care instituția condusă de Dehelean are în comodat spațiul de la primărie.
„Obiectul contractului este colaborarea, în vederea organizării de evenimente culturale în spațiile Bastionului Theresia corp D, fără implicații financiare. Obligațiile Asociației Hermes sunt de a asigura funcționalitatea acțiunii culturale prin realizarea de expoziții de arte vizuale și alte activități ce conduc la promovarea artelor vizuale și a artelor în general, să coordoneze, finanțeze și implementeze întreaga desfășurare a evenimentelor culturale și să menționeze CCMT și PMT pe toate materialele promoționale”, se arată în documentul semnat încă din 27 aprilie.
Reprezentanții Casei de Cultură a Timișoarei spun că în spațiul primit de la primărie va funcționa un centru cultural de artă multifuncțional, care va avea și un regulament de ordine interioară, iar cei care vor să organizeze evenimente în acest domeniu trebuie să meargă la sediul instituției. Ei susțin că au purtat deja discuții cu muzicieni de jazz pentru concerte mai mici, dar și cu meșteșugari, pentru înființarea unui club al meșteșugarilor în Timișoara. De asemenea, vor fi purtate discuții și cu filateliștii, pentru viitoare expoziții. Mai este o galerie de artă în Bastionul primăriei, numită Romul Ladea, care are deja un program stabilit până la sfârșitul acestui an.
În spațiul primăriei din Bastionul Theresia a funcționat chiar și un club, dar și o galerie de artă cu expoziții importante. Relațiile municipalității cu chiriașii nu au fost prea bune, după ce reprezentanții primăriei au crescut chiria, la închirierea celor cinci ani prevăzuți în proiectul de reabilitare. Cu cei de la club s-a ajuns chiar și în instanță, pentru că suma după majorarea chiriei a fost de sute de mii de euro.
Bastionul Theresia din Timișoara a fost reabilitat în urmă cu mai bine de opt ani, cu fonduri europene. Lucrările au început în aprilie 2008 şi au costat aproape 10 milioane de euro, mai bine de jumătate din sumă reprezentând fonduri Phare, restul banilor venind de la bugetul de stat, Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara. Obiectivul a fost reabilitat în cadrul Programului Phare 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială. Inaugurarea a fost amânată în repetate rânduri şi a avut loc, în cele din urmă, în toamna anului 2010. De lucrări s-a ocupat consorţiul J.V. Bennert GmbH & Prowa Contracting and Consulting GmbH.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2023285″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!