Ruina de pe str. Mihai Viteazul este în șantier de prin luna februarie a anului trecut. În decembrie a apărut o structură pentru noul acoperiș. Primăria Timișoara trebuie să primească aproape 19.000 de euro de la proprietarul Casei Mühle, pentru că acesta nu a reușit, în doi ani, să aducă imobilul la starea inițială, așa cum cerea instanța. Decizia aparține Tribunalului Timiș.
Viceprimarul Cosmin Tabără a mers pe teren, în această săptămână, să verifice dacă se respectă proiectul pentru care a fost emisă autorizația de la PMT și modul de îndeplinire a obligațiilor asumate.
„Săptămâna aceasta, împreună cu colegi de la Patrimoniu și Urbanism și cu directorul Mihai Boncea, am verificat stadiul lucrărilor la casa Muhle, dacă se respectă proiectul din autorizație și modul de îndeplinire a obligațiilor asumate”, spune Cosmin Tabără, pe Facebook.
Potrivit acestuia, la vila Mühle acoperișul este aproape gata și se lucrează la reabilitarea fațadei clădirii. Pe interior nu s-au făcut lucrări majore.
„Chiar dacă există unele întârzieri, am constatat că lucrările evoluează, acoperișul fiind realizat în proporție de aproximativ 95%. Se lucrează la reabilitarea fațadei clădirii, dar pe interior încă nu se execută lucrări majore. Cu toate că se respectă proiectul, îmi exprim regretul că un astfel de imobil, construit între anii 1866-1868, reprezentativ pentru istoria Timișoarei, nu se regăsește în proprietatea orașului și să fi putut exista aici o casă memorială dedicată familiei Muhle. Respectând deciziile instanțelor de judecată, nu ne rămâne decât să supraveghem ca imobilul să revină într-un timp cât mai scurt la starea inițială”, mai spune viceprimarul Timișoarei.
Casa Mühle a fost construită în secolul XIX și a aparținut florarului Wilhelm Mühle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timișoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu.
„Este un imobil impresionant prin istoria sa, prin identitatea foștilor proprietari. Este superb până și alunul secular din grădina casei, unul rar, turcesc. Păcat că lipsește grădina de trandafiri…
Suntem datori să readucem la viață tot ceea ce a însemnat tradiția și istoria orașului nostru, să ne protejăm patrimoniul. Ceea ce s-a întâmplat cu acest imobil nu trebuie să se mai repete niciodată!”, conchide viceprimarul Timișoarei.
Epopeea salvării Casei Mühle
Povestea Casei Mühle, pentru care timișorenii au ieșit în stradă, este una veche. Proprietarul Mihai Ion Nelson, moștenitorul lui Stancu Ionel, trebuia să pună în aplicare o sentință dată de Curtea de Apel Timișoara în decembrie 2016. Vila ar fi trebuit readusă la starea inițială, cea din 2012, când proprietarul ar fi vrut să o demoleze.
La doi ani de la emiterea sentinței, adică în 2018, Primăria Timișoara a deschis și dosarul de executare silită, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă vila de pe Bd. Mihai Viteazu la stadiul din 2012. În august 2019, acesta a reușit să obțină autorizația de construire, dar abia în 2020 a chemat muncitorii pe șantier. Arhitecții angajați de Mihai Nelson estimau o investiție de aproape 290.000 de lei, echivalentul a 60.000 de euro. Constructor este SAS Ileana – Adriana I.I., o întreprindere individuală înființată în 2018, cu sediul într-un sat din județul Maramureș.
Articole pe aceeași temă:
Casa Mühle are un început de acoperiș. Proprietarul, obligat să plătească 19.000 de euro primăriei
Trimite articolul
XDe ce este casa asta monument istoric ce trebuie conservat din banii publici ???
Nu este vizitata si nu va fi vizitata de nimeni; Nimeni nu regreta ca nu era renovata si nimeni nu ii va duce lipsa !!
Pe principiul asta blocurile comuniste vor fi monumente istorice peste 100 de ani… pt ca is vechi!!
Cam tziganesk stilul, sau …?
-
da, nitel… rommales uber alles…
Acu arata fix ca o casa tziganeasca ! Bravo proiectantilor
-
Eu am o fotografie a casei din Septembrie 2011. Am comparat în detaliu fotografiile. Casa de atunci arata EXACT ca si cea de acuma! Wasile, ionionescu, Banateanul >> Despre ce casa “tiganeasca”, “proiectanti” sau “Acoperisul nu seamana cu ce a fost”, vorbiti?! Pot pune fotografia la dispozitie pentru comparatie.
-
Pai hai pune un link cu poza ca e gratis sa o incarci pe net.
Avea inainte si geamurile de mansarda traditional tiganesti precum cele de pe Mihai Viteazu si Rozelor?
-
O faceti iarasi faina si o mosteneste Iohannis. Avelo grija la samsari 😀
-
E proprietatea personala a fratilor tai,Carpacii.
Acoperisul nu seamana cu ce a fost, seamana mai mult a tiganie.
-
Igen!
Pai acoperisul arata fix in stilul baroc neomodernist tiganesc….ce bataie de joc, si nimeni nimic….capitala europeana a culturii…of, of
Dar de ce nu explica nimeni cum a ajuns casa in posesia actualilor proprietari… ma gândesc ca Nelson nu e descendentul lui Wilhelm Mühle…
Sant convins ca mulți timișoreni ar vrea sa știe cum un monument istoric, o casa cu o istorie așa bogata și importantă a acestui oraș, a ajuns in posesia acestui clan…
Nu cred ca este secret, mai ales ca este vorba de un interes public…
-
Asa este o mare rusine pentru un oras pretins oras european,cu un buget urias care se matraseste in made parte aiurea,tot ce a intrat in posesesia conationalilor nostri voiajori prin Europa,mai ales in Germania si asta este foarte bine ca ne scuteste de prezenta lor in mare parte din an,deci tot ce a intrat in proprietatea lor a fost pe cai mai mult sau mai putin ortodoxe,si cu sprijinul pleiadei de institutii ale statului,casa in speta trebuie confiscata de la actualul proprietar cu o despagubire modica si reintrata in patrimoniul cultural al orasului,iar daca ramine asa este exact ca toate casoaiele acestei cica minoritati de pe bulevardele Timisorii,un stil inconfundabil stilul lor de zburatoare.
Indiferent de ce spun unii pe pe aici cu tot felul de poze,nu trebuie sa fi expert ca sa observi acest lucru si tot ce se intimpla se intimpla cica sub supravegherea primariei.
Un oras de talia Timisorii a fost cucerit in centrul centrului si nu numai ci si in toate cartierele de aceste uritenii imobiliare care nu se potrivesc deloc cu restul constructiilor existente aici,dar au primit autorizatii de la arhitecti,auzi arhitecti,rusine, nu intervin curajosii de la locala in frunte cu domnul politist militian economist jurist care a condus prin delegatie vreo 8 sau nu stiu citi ani sa le verifice autorizatiile si daca s au respectat nu ei verifica niste amarite de chioscuri de lapte si de oua si de si dsifon utile populatiei,bineinteles asa cum se intimpla de 31 de ani nu este nici un vinovat dintre autoritati,RUSINE.
Mie personal mie scirba de tot ce se intimpla in orasul acesta si in tara asta si in consecinta am spus de mult go west si am si facut lucrul asta.
Alooo….!!!! Primaria lu’ bahtalo Fritz!!!!!!
Avelo dela grija ca seamana izbitor casa cu Wohnhausu lu’ Carpaci Familien si nicidecum cu casa florarului Muehle. Va spun asta ca am lucrat vizavi la ISIM ani buni de zile si o vedeam zilnic. Daca vreti va trimit si poze. Asa ca Herr Fritz pune mana pe lege si pastreaza patrimoniul orasului asa cum ai promis. Poate ca dl. “intelectual” Vaida si alti “intelectuali” care au sustinut pe actualul primar se vor sesiza la acest aspect care tine de prezervarea culturii orasului. Unde este acuma atat de vocalul profesor Vasile Popovici??? Demonstrati-va domnule “profesor” Basil interesul si acuma, cand e vorba de o reala problema la care aparent va pricepeti, ca la altele de care nu aveti habar, sunteti primul…
Acuma intrebare, cine plateste acuma acoperisul, ca eu din articol inteleg ca Primaria plateste momentan, urmand sa primeasca la patele cailor banii inapoi. Oare ce masuri de siguranta si-a luat primaria ca sa si primeasca banii inapoi?
Axuma pentru aia de il musca ce cour pe Fritz si au mintea scurta,, sa stiti ca acest a”aranjament” s-a facut anul trecut, atunci cand Pleata dirija prin Primarie.
Câini latră și ursul merge 😂😂, vorbiți toți fara sa stiți despre ce este vorba acoperișul ăsta este cel mai frumos lucrat și executat din Timișoara conform celor de la Monumente și Arhitecților, și încă ceva nu mi-a dat nimeni bani sa lucrez la Casa ar fi frumos sa primesc ceva bani de la Primărie nu as refuza.
Pt. “Proprietarul”
In curând emoticoanele vor avea doar lacrimi, fara rânjetele acelea disprețuitoare.. sant convins ca in curând va domni legea in Timisoara…
Și cetățenii vor prinde încredere și curaj când vor vedea asta… și teama instalată de acești “conaționali” va dispărea…
Și atunci vom zâmbi noi, ceilalti, când vom reveni la normalitate…
Timisoara trebuie sa redevină “mica Viena”, sa se detașeze de Istanbul sau New Delhi…
Mai un pic…