În decembrie 2016, primăria se lăuda cu o victorie istorică în instanță: proprietarii Casei Muhle au fost obligați să readucă ruina din Bălcescu la starea inițială din 2012, după un proces care a durat doi ani. În caz contrar, municipalitatea putea interveni și apoi să recupereze banii de la proprietar. Până în octombrie 2017 nu s-a făcut mai nimic.
Detalii, AICI!
În cele din urmă, proprietarul Cîrpaci Ioan-Nelson a cerut actele pentru intervenție de la primărie, dar n-a făcut nimic acolo. Moștenitorul lui Ionel Stancu, proprietarul inițial al ruinei din Bălcescu, a cerut de fapt prelungirea certificatului de urbanism din 7 noiembrie 2016, certificat care prevede lucrări de reconstruire prin consolidare și refacere acoperiș, extindere la fațada posterioară, transformare mansardă pe toată suprafața. Avea nevoie de certificat pentru obținerea autorizației de construire ca să readucă imobilul la starea inițială.
Însă Cîrpaci Ioan-Nelson n-a mai mișcat un deget de atunci, iar clădirea s-a degradat pe zi ce trece. Viceprimarul Dan Diaconu spune că municipalitatea a făcut tot ce a putut, dar proprietarul a dat dovadă de rea-credință.
„Reaua credință a proprietarului Casei Muhle este evidentă. Intervalul de timp la dispoziția acestuia pentru a obține autorizație de construire și a readuce imobilul la starea inițială a fost mai mult decât generos. În acest condiții, primăria va pune în aplicare dispozițiile instanței imediat după aprobarea bugetului”, a spus Diaconu pentru tion.ro.
Prin urmare, de îndată ce Timișoara va avea buget, municipalitatea va demara procedurile de intervenție pe baza deciziei instanței. Va căuta mai întâi un proiectant, care să facă și o expertiză tehnică și să găsească măsuri de urgență pentru ca imobilul să nu se degradeze.
„Pentru executarea lucrărilor de protejare și readucere la starea inițială a Casei Muhle vor fi realizați următorii pași: achiziționarea serviciilor de proiectare, incluzând expertiza tehnică și măsurile de urgență pentru stoparea degradărilor, urmată de execuția lucrărilor și recuperarea sumelor de la proprietar”, ne-a mai explicat viceprimarul Timișoarei.
Casa Muhle a intrat în atenția publică în primăvara lui 2012, când proprietarul imobilului, Ionel Stancu, a deschis un un șantier acolo. Avea de gând să o demoleze și să reconstruiască o clădire. Lucrările au fost oprite de autorități, iar proprietarul a fost sesizat să ia anumite măsuri. N-a făcut nimic, astfel că timișorenii au ieșit în stradă să ceară salvarea Casei Muhle. De cealaltă parte, primăria a mers în instanță, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă imobilul la starea inițială. Iată că în septembrie 2016 primăria a câștigat procesul, iar magistrații au decis să-l oblige pe moștenitorul Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson să ia măsuri, în caz contrar primăria putând interveni și apoi să recupereze banii.
Poate că tot acest timp de așteptare nu a însemnat neapărat ceva negativ pentru autorități, pentru că în toamna lui 2018 a fost modificată și Legea exproprierilor. Dacă până acum puteau face exproprieri doar Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii, legea spune că autoritățile locale au posibilitatea de a expropria terenuri și imobile pentru protejarea și stoparea degradării monumentelor istorice.
„Această variantă este optimă, iar ea este în analiză la nivelul compartimentelor juridice din cadrul primăriei, pentru a vedea în ce măsură legea este aplicabilă și pentru imobilul menționat, decizia finală în acest caz aparținând consiliului local, după aprobarea bugetului”, ne-a mai spus Dan Diaconu.
Prin urmare, dacă proprietarul nu se apucă de treabă până ce Timișoara va avea buget pe anul 2019, municipalitatea începe ea demersurile pentru readucerea la starea de dinainte de 2012 a clădirii. Apoi fie recuperează banii de la proprietar, acționându-l în instanță, fie trece la exproprierea clădirii.
Casa Muhle a fost construită în secolul XIX şi a aparţinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timişoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. La începutul anilor 2000, clădirea aflată într-un ansamblu de monumente istorice a intrat în posesia unui clan de romi.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/casa-muhle-dupa-aproape-un-an-de-la-decizia-instantei-tot-o-ruina-ce-a-facut-primaria/1921914
http://www.tion.ro/victorie-istorica-pentru-casa-muhle-primaria-timisoara-a-castigat-procesul-cu-proprietarul/1754862
http://www.tion.ro/dosar-penal-pentru-lucrarile-efectuate-la-casa-muhle-din-timisoara/1116581
http://www.tion.ro/cladire-de-patrimoniu-din-centrul-timisoarei-demolata-de-un-clan-de-romi/1114976
http://www.tion.ro/cladire-de-patrimoniu-din-centrul-timisoarei-demolata-de-un-clan-de-romi/1114976
Citiți principiile noastre de moderare aici!