Se lucrează de câteva zile la vila Muhle din Bălcescu. Așa cum TION vă informa deja, pe gard a fost prinsă o plasă care obturează accesul. În spatele ei a fost tăiată deja vegetația din curte și au fost îndepărtate grinzile de la fostul acoperiș.
La începutul acestei săptămâni a fost pusă și placa de identificare a șantierului, iar zi de zi se mișcă cineva prin curte. Potrivit panoului de șantier, se execută „construcții pentru locuințe – reconstruire clădire prin aducerea la starea inițială, conform sentinței civile nr. 9531”.
Vă reamintim, Mihai Ion Nelson, proprietar al ruinei în care a locuit celebrul florar Muhle, pune în sfârșit în aplicare sentința dată de Curtea de Apel încă din decembrie 2016. Magistrații îl obligă să readucă imobilul la starea inițială din 2012, când acolo a fost deschis un șantier dubios. Practic, proprietarul de atunci ar fi vrut să demoleze parțial ruina și să o reconstruiască așa cum își dorește. Din fericire, lucrările au fost oprite de autorități, primăria a mers în instanță, iar timișorenii au ieșit în stradă să ceară salvarea Casei Muhle.
Autorizație de construire din august 2019
A fost multă nepăsare pe marginea subiectului, dar iată că în sfârșit se mișcă lucrurile. Șantierul a început efectiv în 3 februarie anul acesta și va fi gata abia în 3 februarie 2022. Cel puțin oficial. Se desfășoară în baza autorizației de construire emisă de PMT în 27 august 2019, pentru „aducerea la starea inițială conform sentinței civile nr. 9531”.
Ce se întâmplă mai exact acolo nu știe nimeni. Proiectantul ar fi estimat lucrări de 285.600 de lei, adică de 60.000 de euro. Constructor este SAS Ileana – Adriana I.I., conform panoului de șantier, o întreprindere individuală înființată în vara lui 2018, cu sediul în satul Rozavlea, comuna cu același nume din jud. Maramureș.
Robu vorbește despre Muzeul Muhle
Primarul Nicolae Robu ne spunea zilele trecute că proprietarul a cerut ajutorul primăriei, pentru că nu reușea să se racordeze la curent. Edilul-șef ar vrea ca acolo să fie deschis Muzeul Muhle. Despre o eventuală expropriere se poate vorbi însă abia după închiderea șantierului, ne mai spunea primarul.
„Mai departe nu discutăm acum ce se întâmplă, vom vedea ce o să facă. Din punctul meu de vedere, ideal ar fi ca acolo să putem avea un Muzeul Muhle. Se poate pune în discuție exproprierea, dar nu în starea actuală, ci după aceea”, ne spunea Robu în urmă cu câteva zile.
Casa Muhle a fost construită în secolul XIX și a aparținut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timișoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. A ajuns în posesia unui clan de romi la începutul anilor 2000.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XBaragladinele dreqului: “Ne-a cerut ajutorul în a obține racord la Enel, pentru că spune că nu reușește nicicum, de multă vreme, să obțină lucrul acesta. ”
Le pica greu jigodiilor sa stea la coada la ghiseu sau sa-si miste suncile pana la ENEL!
Sau poate nu stiu sa scrie si sa citeasca !
Iar primarul ZERO zice ca se poate pune in discutie exproprierea, dar nu acum in starea actuala! Auzi la el entelectualu’ de Bocsig! Dar cand o sa vrea intunecimea sa sa faca exproprierea? Dupa ce se renoveaza si se umple casa cu puradei si balaoachesi?
Tocmai ca acum trebuia facuta exproprierea pentru mizeriile pe care le-au produs ciorditorii.
-
Eu nu reusesc sa inteleg cum au sa aduca ditamai cladirea de patrimoniu la starea initiala (care o fi fost aia) cu doar 60000 de euro. Ca ma gandesc ca tehnicile clasice de constructie nu pusca cu un imobil istoric.
Parca imi aduc aminte ca proprietarii voiau 300k + euro pe ruina. Sa inteleg ca restaurata, vila costa 360k euro doar? Ieftin… -
De ce sa iasa usr sau #rezist,aia erau platiti de occident,sri si etc,fraierilir
-
renunta, tenelist prost ce esti. gata, s-au dus alegerile.
-
Să vedeți ce țigănie se va ridica acolo! Exact ca pe Madgearu, nr.10, aducere la starea inițială …
Dar pentru așa ceva nu ies USR și #rezistenții să protesteze.
-
Iesi tu Emilutz, ca prea ii musti de fund.
Lasă că vă calmează Nelson, pune 100 de turnulețe pe ea și s-a terminat bîlciul. Că așa vrea mistria lui.
Numai bine ca au inceput cu decopertarea pe ploaia care a fost zilele trecute… 🙂
Isi repara concitadinii casa gratis.