În septembrie 2016, instanța i-a obligat pe proprietarii Casei Muhle să readucă ruina din Bălcescu la starea inițială din 2012, după un proces cu primăria care a durat doi ani. În caz contrar, primăria putea interveni și apoi să recupereze banii de la proprietar.
Povestea Casei Muhle este una mai complicată. Proprietarul inițial al ruinei, Ionel Stancu, a murit, așa că a durat ceva până s-a făcut succesiunea către actualul proprietar, Nelson Mihai.
În luna mai a anului 2012, Stancu a deschis șantierul la casa floralului imperial Wilhelm Muhle. Avea de gând să o demoleze și să reconstruiască o clădire. Lucrările au fost oprite de autorități, iar proprietarul a fost sesizat să ia anumite măsuri. Nu a făcut-o însă, timișorenii au ieșit în stradă să ceară salvarea Casei Muhle, iar Primăria Timișoara a mers în instanță, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă imobilul la starea inițială. În iunie 2014, municipalitatea a obținut câștig de cauză, însă sentința a fost atacată, iar procesul a mers mai departe, Tribunalul Timiș admițând apelul lui Stancu. Proprietarul a murit apoi, s-a făcut succesiunea, iar cauza a fost suspendată până în vara lui 2016, în septembrie municipalitatea obținând victoria în instanță. Magistrații au decis să-l oblige pe proprietar să ia măsuri, în caz contrar primăria putând interveni și apoi să recupereze banii de la acesta.
„Primăria Timișoara câștigă definitiv și irevocabil procesul Casa Muhle. Cu încăpățânare, uneori cu speranță, am dus la capăt un demers juridic de mare importanță pentru soarta monumentelor din România, în general. Casa Muhle primește o șansă, dar mai mult decât atât, scriem istorie. Este pentru prima dată în România când o municipalitate abordează altfel problema monumentelor batjocorite. Am urmărit, prin tot acest proces, de la Ordonanța președințială de punere în siguranță, până la obligația de a aduce la starea inițială monumentul, crearea unui precedent în România. Practic, primăria va fi autorizată, în cazul în care Casa Muhle nu e refăcută, să intervină ea însăși pe cheltuiala proprietarului. Nu am luptat doar pentru Casa Muhle, ci pentru toată moștenirea istorică batjocorită a României”, spunea viceprimarul Timișoarei în iarna anului trecut.
[related-post post_id=”1754862″]
Ce s-a făcut în aproape un an
Iată că mai e puțin și se împlinește un an de atunci. Ce s-a întâmplat între timp? Cum și-au îndreptat privirea cei din primărie spre Casa Muhle? Cu greu!
Întrebat despre acest caz, primarul Nicolae Robu a răspuns că nu știe ce s-a mai întâmplat și că va cere o informare de la Serviciul Juridic. Informarea a venit abia după câteva zile.
În 21 februarie 2017, Serviciul Juridic din Primăria Timișoara a trimis documentele către Compartimentul Executori, urmând să apeleze la un executor judecătoresc.
„În completare a fost comunicată și Încheierea de îndreptare a erorii materiale din data de 22.03.2017 a Curții de Apel Timișoara, pronunțate în dosar nr. 1333/325/2013, în contradictoriu cu Stancu Ionel (decedat la 2.12.2015), moștenitor Mihai Ion Nelson, cu solicitarea ca acestea să fie puse în executare prin intermediul executorului judecătoresc”, informează Caius Șuli, șeful Serviciului Juridic din instituția de pe C.D. Loga.
Aceasta este ultima mișcare făcută de juriștii din primărie. De atunci și până în toamnă nu s-a mai întâmplat nimic, după cum reiese din informările reprezentanților municipalității.
În 6 septembrie, moștenitorul lui Stancu, Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson, a cerut prelungirea certificatului de urbanism pentru Casa Muhle, certificat care prevede lucrări de reconstruire prin consolidare și refacere acoperiș, extindere la fațada posterioară, transformare mansardă pe toată suprafața.
„Certificatul de urbanism pentru care se solicită acum prelungirea este din 7 noiembrie 2016 și prevede lucrări de reconstruire prin consolidare și refacere acoperiș, extindere la fațada posterioară, transformare mansardă pe toată suprafața. Importantă este precizarea înscrisă de noi pe certificat: «Certificatul poate fi utilizat pentru obținerea Autorizației de Construire – lucrări de tip b)/Construcții pentru locuințe – Reconstruire clădire prin aducerea la starea inițială, înainte de Autorizația de Construire nr. 985 din 7.07.2011»”, transmit specialiștii de la Urbanism din Primăria Timișoara.
Ce urmează? Aparent, Casa Muhle mai stă și iarna aceasta ruină, pentru că primăria trebuie să primească o cerere pentru eliberarea autorizației de construire, care va specifica tot ceea ce cere instanța. Odată ce vor începe lucrările, specialiștii municipalității trebuie să stea cu ochii pe muncitorii care vor lucra la Casa Muhle.
„În aceste zile i se eliberează proprietarului aprobarea de prelungire pentru certificatul de urbanism și urmează să primim solicitarea lui de emitere a autorizației de construire. Primăria va emite autorizația, dar cu condiții. Astfel, autorizația va cuprinde toate aspectele stabilite de instanță. De asemenea, se va face la fața locului urmărirea realizării lucrărilor în conformitate cu decizia instanței pentru aducerea la starea inițială a clădirii”, se mai arată în informarea celor de la Urbanism din primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!