Povestea Casei Muhle este arhicunoscută, iar epopeea salvării acesteia ține de câțiva ani buni. Clădirea a intrat în posesia unui clan de romi la începutul anilor 2000 și a reintrat în atenția publică în primăvara lui 2012, când proprietarul de atunci a deschis un șantier la vila din Bălcescu. Avea de gând să o demoleze și să reconstruiască o clădire. Lucrările au fost oprite de autorități. În cele din urmă, primăria a ajuns în instanță cu proprietarul, iar timișorenii au ieșit în stradă să ceară salvarea Casei Muhle.
PMT a câștigat procesul în septembrie 2016, iar instanța l-a obligat pe proprietarul-moștenitor Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson să readucă imobilul la starea inițială de dinaintea deschiderii șantierului. În caz contrar, primăria putea interveni și apoi să recupereze banii, tot în fața magistraților. Din diverse motive s-a ajuns ca vila să se degradeze pe zi ce trece. Între timp s-a modificat și Legea exproprierilor, care spune acum că și autoritățile locale au posibilitatea de a expropria terenuri și imobile pentru protejarea și stoparea degradării monumentelor istorice, nu numai consiliul județean și Ministerul Culturii. În octombrie 2019, consilierii locali au și alocat 580.000 de lei pentru Casa Muhle, urmând să facă proiect de renovare și expropriere.
Teoretic, încep lucrările
Iată că se întâmplă însă și minuni! Proprietarul ar fi luat legătura cu o firmă de construcții. Pe gardul Casei Muhle au apărut o plasă verde și un fel de panou de șantier. Mihai Ion Nelson Cârpaci are o autorizație de construire emisă în 27 august 2019, pentru reconstruirea clădirii prin aducerea la starea inițială, dată în baza sentinței civile de acum trei ani și ceva. Proprietarul avea și o estimare pentru lucrări, de 285.600 de lei, echivalentul a 60.000 de euro.
Potrivit primarului Nicolae Robu, s-a cerut ajutorul primăriei, pentru că proprietarul nu reușea nicicum să dea de Enel pentru a face racordul la curent.
„Doamna care este proprietar sau reprezintă proprietarul Casei Muhle s-a prezentat la primărie să ne ceară ajutorul, că are contract cu o firmă care să execute lucrarea, autorizația de construcție există mai demult. Ne-a cerut ajutorul în a obține racord la Enel, pentru că spune că nu reușește nicicum, de multă vreme, să obțină lucrul acesta. Noi am intervenit, cu rugăminți, să fie ajutat acest proprietar pentru a începe lucrările de reabilitare-restaurare. Trebuie să respecte autorizația de construcție, ceea ce înseamnă că reface clădirea aproape identic. Trebuie să o readucă la starea inițială”, a explicat Robu pentru TION.
Ce se întâmplă mai departe? Autoritățile locale vor sta cu ochii pe șantierul Casei Muhle. Odată finalizate lucrările, se poate pune în vedere exproprierea. Primarul vede acolo un muzeu Muhle. Dar până atunci mai e cale lungă.
„Mai departe nu discutăm acum ce se întâmplă, vom vedea ce o să facă. Din punctul meu de vedere, ideal ar fi ca acolo să putem avea un Muzeul Muhle. Se poate pune în discuție exproprierea, dar nu în starea actuală, ci după aceea”, a mai spus edilul-șef.
Casa Muhle a fost construită în secolul XIX și a aparținut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timișoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu.
Articole pe aceeași temă:
Gata cu păsuirile! Peste 100.000 de euro pentru exproprierea Casei Muhle
Casa Muhle „urlă” de durere, prin artă: „Vreau să înfloresc la loc!”
Trimite articolul
XCitat:
“Proprietarul avea și o estimare pentru lucrări, de 285.600 de lei, echivalentul a 60.000 de euro.”
Si cei din primarie cred ca aceasta suma este sufifienta pentru restauratea casei Muhle ???
Hoti, corupti si incompetenti…
haoleo ,dar nu era legat la firele troleului ,n-avea coerent ?!? De vina suntem noi ca-i toleram si-i votam pe toti hotii !
O vor aduce la starea iniţială la fel cum a fost adusă şi casa de pe Madgearu 10.
Dintr-o frumuseţe de casă, a ajuns o porcărie ţigănească, iar autorităţile nu fac NIMIC !
Doar gunoaie și incompetenți in primăria Timișoara în frunte cu nesimtitul de primar. O grămadă de clădiri ” retrocedate” romilor. Grădinițe, spitale, clădirea unde a funcționat sanepidul și multe altele. In baza a ce s-au “retrocedat” aceste clădiri? Chiar nu poate rezolva nimeni acest fenomen?
Pai cum vine asta a cerut ajutorul Primariei?Pai si banii cine ii.plateste?Tot noi din impozitele si taxele noastre,platim o persoana privata sa isi repare casa,vai de noi,apropo,saptamana viitoare merg la Primarie sa cer ajutor sa imi construiesc casa,se poate va rog sa ma ajutati?
Aristocratia banatana nu-i obisnuita cu “corentul”, ci numai cu “caruta cu covilcir” si cu “ciordeala”
Poate il sprijina Robu cu ceva fonduri,pe bietul bastan…
Deci daca incalci legea, distrugi, primesti sentinta etc primaria te va ajuta. In schimb daca faci ceva bine, cu acte, fara furtisaguri si te duci la primarie sa ii rogi sa te ajute cu utilitatiile nu treci de portar.
Meritocratia pnlista loveste din nou!
Tiganu’ isi bate joc de autoritati. A facut actele pt. reparatii ca sa scape de amenda si probabil vom afla ca intamplator i-a picat nu stiu care zid si trebuie demolata cladirea.
Baragladinele dreqului: “Ne-a cerut ajutorul în a obține racord la Enel, pentru că spune că nu reușește nicicum, de multă vreme, să obțină lucrul acesta. ”
Le pica greu jigodiilor sa stea la coada la ghiseu sau sa-si miste suncile pana la ENEL!
Sau paote nu stiu sa scrie si sa citeasca !
Iar primarul ZERO zice ca se poate pune in discutie exproprierea, dar nu acum in starea actuala! Auzi la el entelectualu’ de Bocsig! Dar cand o sa vrea intunecimea sa sa faca exproprierea? Dupa ce se renoveaza si se umple casa cu puradei si balaoachesi?
Tocmai ca acum trebuia facuta exproprierea pentru mizeriile pe care le-au produs ciorditorii.