În urmă cu o lună, imediat după lansarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, reprezentanții Consiliului Județean Timiș (CJT) au anunțat că au înscris Castelul Huniade, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copii Timișoara, Biblioteca Județeană Timiș și Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” pentru a beneficia de fonduri destinate consolidării unor clădiri cu risc seismic ridicat.
Castelul Huniade este monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construită între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruită după cutremurul din 1443 de către Ioan de Hunedoara.
Biblioteca Judeţeană Timiş, potrivit site-ului instituției, a fost fondată în 29 octombrie 1904, sub denumirea de Biblioteca publică cu caracter științific a oraşului Timişoara.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat, joi, că instituția primește bani de la Ministerul Dezvoltării pentru consolidarea Castelului Huniade și a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.
„Am fost selectați dintr-un număr de 50 de proiecte la nivel național, cu două obiective investiții pe Programul național de reabilitare a clădirilor cu risc seismic, gestionat de Ministerul Dezvoltării și mă refer aici la 30 milioane lei pentru consolidarea Castelului Huniade, cea mai veche clădire-monument istoric de aici, din Banat și din județul nostru, respectiv încă 17,2 milioane de lei pentru reabilitarea și consolidarea Bibliotecii Județene Timiș, din Piața Libertății. Precum știți, această clădire a fost inclusă și printre obiectivele de infrastructură, în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii Timișoara 2021, însă a fost scoasă ulterior din acest program. Noi ne-am îndreptat către alte finanțări pentru că dorim să ducem la bun sfârșit această investiție”, a declarat, joi, Alin Nica.
Președintele CJ Timiș a mai precizat că, în cazul Bibliotecii Județene, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic sunt realizate și urmează licitația pentru execuție. Acesta a fost de părere că lucrările de consolidare și reabilitare nu se vor încadra în cei 17,2 milioane de lei alocați de minister, însă CJT va acoperi restul sumei din propriul buget.
La Castelul Huniade, pentru a face totul ca la carte, instituția are nevoie de 40 de milioane de euro, sumă care include și acoperirea curții interioare.
„Vă anunț că am reușit să îi convingem pe cei de la Comisia de Monumente de la Ministerul Culturii să ne dea avizul inclusiv pentru această acoperire a curții interioare și aceasta este iarăși o noutate de ultim moment. Nu tăiem copacii, vrem să protejăm tot ce avem ca patrimoniu natural sau cultural. Cele patru posibile surse de finanțare la care ne-am gândit pentru a face acest lucru posibil, să avem o clădire renovată și reintegrată în circuitul cultural, s-au dovedit corecte. Deja trei dintre aceste direcții sunt aproape concretizate și mă refer la acea prin proiectul pe PNRR (n.r. – Planul Național de Redresare și Reziliență) pentru care oficial am primit confirmarea că am primit 4,2 milioane de euro cu TVA inclus, iată cea prin programul acesta național de consolidare a clădirilor cu risc seismic de 30 de milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro iarăși s-a concretizat. Cele 8,5 milioane de euro pe care noi le avem prevăzute ca proiect strategic special pentru Castelul Huniade, pe programul transfrontalier România- Ungaria, sunt iarăși o certitudine, pentru că este aprobat de Comisia Europeană. Avem în total 18,7 milioane de euro”, a afirmat Nica.
Potrivit acestuia, cele 18,7 milioane de euro, după cum reiese din proiectul tehnic, ar fi suficiente strict pentru consolidarea, renovarea și refuncționalizarea clădirii. Diferența până la 40 de milioane de euro însemna acoperirea curții interioare, dotările necesare și celelalte elemente pentru punerea în valoare a clădirii.
Alin Nica a mai precizat că, dacă va fi nevoie, CJT va lua un împrumut bancar pentru a duce la bun sfârșit această investiție.
„Avem în continuare discuții cu cei de la București pentru că dorim să unim cele două finanțări deja obținute, mă refer la PNRR și la acest program de consolidări a clădirilor cu risc seismic și să mergem pe ideea ca CNI (n.r. – Compania Națională de Investiții) să realizeze ambele investiții. Discutăm, vedem care vor fi rezultatele acestor discuții, pentru că în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic este implicată și Compania Națională de Investiții, pentru anumite tipuri de lucrări. Pentru că sunt două finanțări separate, ar fi dificil să avem doi constructori în același timp pe șantier. Atunci trebuie să gândim să uniformizăm aceste surse de finanțare și să le folosim împreună și coordonat”, a declarat, joi, liderul CJ Timiș.
Conform lui Alin Nica, următorul pas pentru Castelul Huniade va fi finalizarea și apoi aprobarea proiectului tehnic în plenul Consiliul Județean Timiș.
Pe aceeași temă:
Noi reglementări de la Guvernul României pentru reducerea riscului seismic al clădirilor
CJT înscrie patru obiective în programul de reabilitare seismică. Printre acestea, Castelul Huniade
Trimite articolul
XSi acum sa ia foc comentariile : Nu mai bine le demoleaza ? 🙂
-
greieri. mai baga o gluma, poate POATE intr-o zi va rade cineva.