De șase ani, șoferii care parchează la Timișoara plătesc aceleași tarife pentru a-și lăsa mașinile pe locurile marcate în sistemul Timpark. Reprezentanții primăriei au propus consilierilor locali să nu scumpească parcarea la Timișoara, tarifele rămânând neschimbate încă din 2013.
„Drumuri Municipale Timișoara solicită promovarea unui proiect de hotărâre prin care să fie aprobate tarifele de parcare valabile pentru anul 2020, în sensul menținerii acelorași tarife ca și în anii precedenți, cu precizarea că se modifică numărul de zile de la 250 la 251, dat fiind că anul 2020 este an bisect. Arătăm că societatea Drumuri Municipale Timișoara, care a încorporat prin absorbție societatea Administrarea Domeniului Public SA, administrează sistemul Timpark de gestionare a parcărilor din municipiu. Aceasta a realizat mai multe investiții (locuri de parcare) din fondurile obținute din exploatarea sistemului Timpark în zonele date în concesiune”, se arată în hotărârea adoptată marți de aleșii locali.
Vă reamintim că în sistemul TimPark orașul este împărțit în trei zone tarifare: roșie (I), galbenă (II) și albastră (III). Mai există și zona verde (0), în care intră fostele parcări cu barieră din centrul orașului și alte două parcări de lângă Piața 700.
Pentru zona verde se va plăti tot 3 lei/oră prin vouchere și 0,75 euro/oră + TVA prin SMS, pentru zona roșie 1,5 lei/oră prin vouchere și 0,50 euro/oră prin SMS, pentru cea galbenă 1 leu/oră prin vouchere și 0,35 euro/oră prin SMS, în timp ce pentru zona albastră șoferii vor plăti 0,50 lei/oră prin vouchere și 0,25 euro/oră prin SMS. Cei care doresc să-și lase mașina pe un loc TimPark pe durata întregii zile și să plătească prin SMS vor achita 3 euro/zi + TVA.
Un abonament general în sistemul TimPark va costa 42,84 lei – lunar, 122,85 lei – trimestrial și 446,78 lei – anual, în vreme ce un abonament la purtător va costa 85,68 lei – lunar, 245,70 lei – trimestrial și 893,56 lei – anual. Un abonament de locatar este 51,23 lei – anual.
În 2020, șoferii vor scoate din buzunare, pentru un abonament în zona roșie 34,23 lei – lunar, 98,28 lei – trimestrial și 356,42 lei – anual; pentru zona galbenă, 27,93 lei – lunar, 80,01 lei – trimestrial și 291,16 lei – anual; iar pentru zona albastră: 21,42 lei – lunar, 61,74 lei – trimestrial și 223,39 lei – anual.
Menționăm că se adaugă câțiva bănuți doar în cazul abonamentelor anuale, tocmai pentru că SDM a cerut modificarea numărului de zile, anul 2020 fiind unul bisect.
Au gratuitate la parcare persoanele cu handicap, beneficiarii OG 105/1999, șoferii care conduc mașini electrice și beneficiarii OG 82/2006. Practic, beneficiază de gratuite și cei care conduc mașini cu numere străine, dar în hotărârea de consiliu nu scrie nimic de acest lucru.
Întrebat dacă străinii beneficiază în continuare de gratuitate, Robu a răspuns că…. „se poate plăti și cu cardul, este funcțională și plata cu cardul la ora actuală și există și acele vouchere care pot fi cumpărate, ele au existat în permanență, numai că prin SMS nu pot să plătească, deci e o diferențiere”.
Reprezentanții primăriei spun că gratuitatea pentru străini este trecută în regulamentul de parcare în regim Timpark.
Trimite articolul
Xtoata lumea stie ca parcarea timpark este gratis. Daca ai un cotet fara numere. Asa ca vrei parcare gratis? Da numerele jos 🙂 Primul lucru pe care trebuie sa il faca viitorul primar al timisoarei e sa desfiinteze timpark si sa faca alt serviciu de parcare unu care si da amenzi daca abandonezi masina acolo ba chiar o si ridica daca sta mai mult de 24 de ore. Desigur nu in administratia aceasta idioata..!!
ca sofer ce cotizeaza anul la stat peste 2000 Euro (taxe combustibil, accize combustibil, TVA piese, manopera reparatii (mecanicul plateste taxe la stat din banii mei) , rovigneta, etc)…de ce parcarea nu este “gratuita”?
De unde dracului aberatia asta ca trebuie sa platim parcarea? Platim destule taxe sa circulam pe niste drumuri care ne fac praf masinile…plata parcarii chiar nu se jstifica, suntem destul furati.
Eu parchez gratis. Nu am VIN la vedere la masina. Imi scot numerele si le bag in portbagaj. Dupa imi vad de treaba. Faci miscare 2 min si economisesti combustibil pentru 1 luna. Eu zic ca merita. Fac asta de 4 ani de cand sunt in Timisoara. A si daca va intrebati nici masina nu o am pe timisoara. De ce sa platesc impozit la Lae?
pe trotuar si pe iarba e gratis ca doar suntem in timisoara nu in vre-un oras civilizat
Strainii parcheazä gratuit? Eu am parcat in centru, avànd numar de inmatriculare srâin, am trimis de trei ori sms și surprizâ…Am găsit amenda pe parbriz, amenda fiind anulată după ce am sunat la TimPark. Orice este posibil la noi.
Dar pe cand parcari subterane in timisoara??
Acuma aveti primarul vostru, guvernul vostru, presedintele vostru…. deci???
In toate zonele din oras sint zeci de masini abandonate in fiecare cartier, care ocupa locurile de parcare. Legea care spune ca o masina se considera abandonata daca nu e miscata un an de zile nu este buna, pentru ca sint proprietari de epave care o data pe an le imping 5 metri mai incolo, si a fentat legea. La masinile suspectate de a fi abandonate proprietarul ar trebui sa prezinte certificat ITP valabil.
Sa nu mai vorbim de cei care vin acasa cu vehicule de marfa care ocupa 2, 3 sau 4 locuri de parcare.
Un alt aspect sint proprietarii de masini care circula o data la cateva luni. Deoarece in zonele aglomerate locurile de parcare sint insuficiente, deci sint o resursa limitata ce nu ajunge la toata lumea, as propune marirea tarifului de parcare in zonele respective la 100 EUR / luna, tarif ce scade spre periferie, in functie de gradul de aglomeratie al zonei. Pentru cei care isi misca masina de cateva ori pe an se pot amenaja parcari gratuite la periferie.
de ce se pretind preturi in euro in romania?a mai fost data in judecata o primarie din romania si obligata sa aibe preturile doar in lei!!!e un abuz sa percepi preturi in euro iti bati joc de propria moneda nationala !
Da strainii de ce sa nu plateasca? Noi platim la ei.
Nu stiu de ce tine primarul cu dintii de acest sstem de parcare prin SMS. Poate are vre-o intelegere cu ceva firma de telefonie ca foloseste sms-ul.
Nu zic ca este gresit sistemul, dar, repet DAR , ar trebui sa ai si alternative. Nu chiar toata lumea are telefon cu SMS, chiar daca pare ilar. Dar mai sunt oameni de la tara, batrani, care au telefon mobil dar are telefon cu cartela prepaid, ca fofoseste rar telefonul in sat, copii il suna de pe telefonul lor din Timisoara.
Eu vin numai cateva zile pe an in tara, am masina cu numere straine. Ca sa parchez asa fara plata undeva in Timisoara, nu am avut curaj. Am intrebat rudele din Timisoara, dar precis nimeni nu imi pot da un rasppuns. Si cum zice Robu, ca pot sa platesc cu cardul? Cu cardul din Germania? Cu Visa? sau cu Voucere? Am intrebat la un chiosc si mi-a zis cucuana ca asa ceva nu este, ca a fost candva…… Ca e scris in regulamentul XXX nu ma ajuta. Ca pe tabla din parcare nu scrie : Turistii parcheaza grtatis!
În Budapesta, cum nu ai telpark, cum ai luat amenda. În plus, la budapesta, au un sistem pt ca străinii sa nu înțeleagă nimic. Asa ca, la plata și cu strainii
Bă, lasă vrăjeală asta cu sms-ul, montați în plm tonomate pe străzi că la Sibiu și ați terminat cu vrăjeală asta ieftină. Îi scoateți pe stradă pe agaricii ăia cu veste portocalii…păi decât să-i plătiți pe cerșetorii ăia mai bine montați tonomate.
Eu am numere de MH dar si eu mi le dau jos cand parchez. Si tovarasii mei fac asa de multa vreme. Doar tolomacii platesc Timpark 🙂