Un raport întocmit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, referitor la durata şi costurile presupuse de conectarea unui punct în reţeaua electrică în anul 2017, plasează societatea care se ocupă cu managementul reţelelor electrice din zona Banatului pe unul dintre locurile fruntaşe, cu durată de conectare printre cele mai lungi, dar şi la capitolul preţuri.
E scump rău să îţi tragi curent acasă în vestul României, arată raportul ANRE. Probabil puţin surprinzător, în zonele operate de acelaşi distribuitor, dar şi de alţi furnizori internaţionali, e greu să îţi tragi curent acasă şi mai şi plăteşti bani mulți pentru asta.
Raportul ANRE aduce totuşi o veste bună: durata medie de conectare în sistem e mai scurtă. Să nu vă gândiţi la evoluţii spectaculoase, e vorba de un minus de doar patru zile. Astfel, durata medie a procesului de racordare la reţeaua de joasă tensiune, adică timpul dintre data depunerii cererii de racordare cu documentația de justificare completă până la data punerii sub tensiune a instalației de utilizare, a fost de 83 de zile, în 2017. Așadar, cele patru zile nu reprezintă aproape nimic. Acum vine şi vestea proastă: pentru cablul ”magic”, cu energie, se plăteşte acum cu 100 de lei mai mult, în medie, la nivel naţional.
Pentru regiunea Banat, având ca operator e-Distribuţie Banat, durata medie de conectare este de 110 zile. Comparativ, cel mai bine e în cele două zone din Ardeal: Transilvania Nord (SDEE Transilvania Nord) – 33 de zile, respectiv Transilvania Sud (SDEE Transilvania Sud): 42 de zile.
Operatorul care păstoreşte Banatul are servicii excelente cu durată mare de execuţie şi în Muntenia Sud (e-Distribuţie Muntenia) – 87 de zile, respectiv Dobrogea (e-Distribuţie Dobrogea) -118 zile. Cei de la Delgaz Grid trag curentul acasă, în Moldova, în 109 zile, iar societatea de distribuţie din Oltenia are nevoie de 116 zile în medie pentru a monta cablul magic.
Diferite sunt şi costurile de conectare, de asemenea, în Banat nu e ieftin deloc să îţi tragi curent acasă, mai spune raportul întocmit de autoritatea din domeniul energiei. Cum vremurile sunt grele şi salariile cresc, e tot mai scump să ai curent, cam 1.884 de lei, în medie. Cam cu o sută de lei în plus, mai spune ANRE. Cel mai ieftin e să îţi montezi cablul de curent la e-Distribuție Muntenia: Muntenia Sud (e-Distribuţie Muntenia) – 978 de lei, Banat (e-Distribuţie Banat) – 2.305 lei, Dobrogea (e-Distribuţie Dobrogea) – 1.667 lei, Oltenia (Distribuţie Oltenia) – 2.105 lei, Moldova (Delgaz Grid) – 2.329 lei, Muntenia Nord (SDEE Muntenia Nord) – 1.602 lei, Transilvania Nord (SDEE Transilvania Nord) – 2.186 lei, Transilvania Sud (SDEE Transilvania Sud) – 2.602 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!