Fosta administrație s-a lăudat mai bine de patru ani cu o nouă investiție: construirea a 12 fântâni publice forate în oraș. S-a vorbit mai serios despre ele din 2016, când au fost alese locurile unde ar urma să se sape, dar abia în 2018 a fost adoptat studiul de fezabilitate. Doi ani mai târziu, adică în august 2020, municipalitatea a reușit să lanseze licitația pentru execuție. Era chiar înainte de alegerile locale pierdute de fostul primar Nicolae Robu. Detalii, AICI!
Față de acum doi ani când a fost adoptată prima parte a documentației, valoarea investiției a crescut de la 130.000 de euro la aproape 200.000 de euro. Conform procedurii de pe SEAP, contractul este estimat la cel mult 931.489 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproximativ 192.000 de euro. Pentru 12 fântâni forate.
Doar că documentația întocmită de primărie n-a atras mulți curioși. Până la data limită de depunere, o singură firmă a ofertat municipalitatea. Este vorba despre Elkana SRL din Moșnița Nouă, o societate „lideră pe zona de vest în domeniul forajelor profesionale de puțuri”. Anul trecut a avut 32 de angajați, o cifră de afaceri de 2,24 milioane de lei, dar și datorii de 2,26 milioane de lei. Procedura încă nu este gata, deși oferte s-au putut depune până la finele lunii septembrie. Se află în faza de „evaluare calificare și tehnică”, care poate ține până în martie 2021.
Dacă totul merge bine și Elkana SRL va fi declarată câștigătoare, Timișoara va avea 12 fântâni publice noi în șase luni de la semnarea ordinului de începere. Dacă noua administrație nu decide să anuleze licitația aflată încă în desfășurare.
Cele 12 fântâni ar trebui să fie amenajate în Piața Sf. Nicolae, pe str. Eminescu, pe str. Divizia 9 Cavalerie, pe str. Martir Constantin Zăbulică, pe strada Enric Baader, pe str. Uranus, în dreptul Căminului 2 din Complexul Studențesc, în dreptul Căminului 10 din Complexul Studențesc, pe str. Eternității, pe Calea Aradului nr. 18, pe str. Matei Millo și pe Aleea Gorniștilor.
În Timișoara mai există alte 96 de fântâni publice forate, realizate în perioada 1996-2010.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XFantanile forate sau facut pe vremea lui Ciuhandu. Robu nu a mai vrut. La cererile oamenilor a fost de acord cu inca 12, ultimele. Ghinion ca astia mici nu vor. I-tisti de la usr beau apa minerala. Nu se adreseaza alor lor. Nu se vor face, nu vrea consilierul lui fritz. Ala de e arhitect. Nici sa propuna altceva nu stiu. Acum sunt la faza in care opresc totul. Nica e mai experimentat. Tot ce e avansat ca si contractare continua. El stie cat de greu si cat timp ia sa ajungi la semnatul unui contract.
Firma falimentară, banii rulați (și țineți cont că profitul e mult mai mic) mai puțini decât banii cheltuiți!
Bravo șpriț! Continuă cu risipa banilor publici pe fântâni care la primul îngheț devin nefuncționale!
Așteptăm punctul de vedere al lui Emiluț .
20000 de euro o fantana !!??
Repede s-a miscat Robu sa-si puna numele pe fantanile lui Ciuhandu, apoi a scos placutele la presiunea oamenilor. Cu constructia mai greu. Probabil s-a razbunat ca n-am vrut sa-i facem si lui macar o fantana cantatoare cu 4.000.000€, undeva in parc, mai avea si bucuria sa taie niste copaci batrani.
Scuzati, dar aceste fantani nu isi au sensul. Nu este apa din foraje asa de valoroasa ca sa fie separat pusa la duispozitia oamenilor. Probabil ca multi ofteaza la vazul acestor fantani la cismeaua din sat, unde Maria l-a intalnit pe Ion si unde si-au aruncat gales priviri unul altuia.
Acuma sa revenim la fantani. Multe fantani din astea nu au apa asa de buna, multe au apa cu bacili, micrbi, bacterii. Nu este un control periodic de la Sanepid sau asemanatoare care sa vada daca apa aia este intr-adevar potabila sau nu. Eu am gustat apa de la mai multe fantani si multe au gust indoielnic. Am auzit si de cazuri in care oamneni ar fi primit diaree sau alte semne de boala dupa ce au consumat apa aceasta. Chiar controleaza cineva curatenia la aceste fantani? Si cine face curatenie>? E o firma sau face fiecare cand vrea… deci niciunul si nicicand.
Fantana ca asta , asa cu faianta, in aer liber, cu apa ce ingheata iarna acolo, nu rezista prea multi ani. Daca da un inghet de -15 grade ingheata toata sandramaua aia si, s-a dus fantana. Deci asa cum e acuma asta la fiecare – zic 10 ani – trebuie din temelii reinnoita. Pe banii cui? Ai nostrii? 20.000 de euroi pentru o noua fantana la fiecare 10 ani? Eu personal nu prea am vazut oameni tineri care sa ia aici apa. Sunt in marea majoritate babe si mosi care vorba aia , suspina dupa fantana din sat. Astora si daca le-ar curge in casa la robinet apa minerala de …. nu dau nume….. nu ar fi buna, ca aia de la fantana e mai buna.
Eu as oprii asa proiecte. As investi mai bine aia 180.000 de mii in imbunatatirea calitatii ape la robinetele din casa. Ar benefia toata populatia Timisoarei si nu numai cativa incorigibili.
-
Oamenii sa poata alege:apa de la fantana, apa de la robinet, apa inbuteliata. Foarte important.
Ne vedem oarecum obligați să facem completări la părerile unora care nu-și cunosc în profunzime situația și istoricul fântânilor.
Pe vremea lui Oancea, o atenție deosebită a fost acordată fântânilor, atunci când la marea inundație și rupere de nori s-a întâmplat o nenorocire, deoarece populația orașului nu a fost avertizată despre faptul că Uzina 2-4 n-a reușit să mențină limita normală de potabilitate din cauza ploilor acide, a noroiului, a infiltrațiilor, a substanțelor erbicide de pe terenurile agricole. La aceasta se adaugă acțiunea criminală a celor ce aveau grădinile cu terminal pe malul apei, și în mod special a celor din Remetea, Izvin, Recaș, care odată cu venirea șuvoaielor de apă și noroi, au împins în albia apei toate gunoaiele lor mizerabile și infecte, producându-se acea catastrofă despre care nu s-a dorit să se știe, deși populația ar fi trebuit atenționată. Rezultatul a fost că spitalele au devenit rapid pline, inclusiv Spitalul de copii, holurile acestora umplându-se de paturi. Din păcate, unii au plătit un preț mult prea mare.
Uzina 2-4 a fost oprită integral câteva ore, și ca urmare, oamenii disperați au alergat în căutare de apă. În Piața Unirii s-au adunat peste 200 de oameni. Atunci, de urgență, întrunindu-se comisia lărgită, s-a hotărât execuția a 20 de fântâni.
Trebuie să amintim faptul că nu există o educație suficientă în ceea ce privește apa, în rândul populației; în cultura noastră este neglijată importanța apei – „aurul albastru”, care reprezintă un izvor de sănătate pentru fiecare om în existența lui.
Noi, bătrânii care am mai rămas, am înțeles că nu poți face compot sau murături cu apă de la robinet; cafeaua și toate alimentele își păstrează gustul veritabil și sunt mai sănătoase, cu apă de izvor.
Suntem foarte mulți cei care putem afirma că apa din foraje a contribuit la sănătatea noastră, respectiv la vindecarea de unele boli, în special gastrite.