Cam cu 40% mai puțini turiști au fost înregistrați în luna ianuarie a acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, când nu ajunsese pandemia în România. Luna ianuarie este oricum una extrasezon.
„În luna ianuarie 2021, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 39,6%, iar înnoptarile cu 43,9%. Comparativ cu luna ianuarie 2020, în luna ianuarie 2021, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 59,0%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 63,1%”, transmite Institutul Național de Statistică.
Sosirile înregistrate în hoteluri și pensiuni au însumat 480.900 persoane, iar înnoptările 884.300 de persoane.
Timișul, la coadă
Județul Timiș se numără printre cele care au înregistrat ceva mai mulți turiști, dar este tot în coada clasamentului, chiar înainte de Caraș-Severin. Aproape 23.000 de oameni au înnoptat în județ, conform Institutului Național de Statistică. Turiștii au preferat Brașovul, Prahova, Bucureștiul, Suceava, Bihor, Vâlcea sau Sibiul.
„Pe judeţe, în luna ianuarie 2021, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Braşov (100,0 mii), Prahova (39,0 mii), Municipiul Bucureşti (36,5 mii), Suceava (27,2 mii), Bihor (23,0 mii), Sibiu (21,8 mii), Vâlcea (19,5 mii), Mureș (18,6 mii) şi Cluj (17,8 mii), iar înnoptările turiştilor au înregistrat valori mai mari în: Braşov (193,5 mii), Prahova (80,2 mii), Municipiul Bucureşti (58,2 mii), Suceava (49,9 mii), Bihor (49,2 mii), Vâlcea (38,6 mii), Sibiu (37,6 mii), Mureș (30,9 mii), Cluj (29,9 mii), Timiș (22,7 mii) şi Caraș Severin (21,5 mii)”, conform datelor transmise de Direcția Regională de Statistică Timiș.
Ghizii turistici din Timișoara nu au avut nici ei prea mult de lucru în extra-sezon, dar este clar că pandemia a afectat vizitele în marile orașe. Turiștii au început să apară răzleț în luna februarie.
„Am avut mult mai puțini turiști decât anul trecut. Pe ianuarie nu știu dacă am vrut vreun tur, în februarie am avut vreo două tururi, doar români sau expați, cetățeni străini care locuiesc în România și vor să viziteze. Altfel, turiști străini care să viziteze România în perioada aceasta nu am întâlnit. O mică parte din cei care vin la Timișoara iau tururi prin oraș, dar mult mai slab decât anul trecut”, a spus, pentru Tion, ghidul turistic Ludovic Satmari.
Mai mulți români decât străini
Din numărul total de sosiri, în luna ianuarie 2021, față de aceeași lună din 2020, în România s-au cazat mai mulți români, în timp ce turişti străini au fost doar 4%, o scădere semnificativă. O situație similară poate fi observată și în ceea ce privește deplasarea românilor în străinătate. Raportat la perioada de referinţă, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 59%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români, cu 63,1%.
Pandemia i-a dus pe turiști mai mult în zona montană decât în marile orașe. Spre deosebire de anul anul trecut, stațiunile din zona montană au fost la mare căutare atât de către turiștii români, cât și de cei străini. Vizitatorii străini au ales mai mult Bucureștiul și orașele reședință de județ, dar și traseele turistice. Durata medie de cazare pe care au ales-o românii a fost de două zile, iar pentru turiştii străini a fost de trei zile.
Trimite articolul
XA scazut aproape de 0 numarul de straini veniti in delegatie la Timisoara. Acolo e marea diferenta si principala sursa de venit pentru hoteluri. In afara de Robu nimeni nu credea ca vor veni masiv turisiti aici pentru a-i vedea realizarile si fantana muzicala cu LED-uri.