Potrivit viceprimarului, în martie 2024, tramvaiului îi lua, în medie, 3 minute și 35 de secunde să traverseze cei 150 de metri. Acum, ar face cu peste două minute mai puțin: 1 minut și 23 de secunde.
„Astfel de măsuri, sigur, generează nemulțumirea și supărarea șoferilor, dar pentru un transport public predictibil avem nevoie de mai multe benzi dedicate, mai multe zone de preselecție pentru transportul public și de cât mai multe zone în care mijloacele de transport în comun să aibă prioritate.
Nu putem avea un transport public performant și eficient, care să ofere un timp fezabil din punct de vedere economic (timpul costă bani pentru toată lumea) dacă nu îl vom prioritiza. Niciodată un tramvai care stă de 3-5 ori la culoarea roșie a unui semafor, blocat în trafic, nu va ajunge în următoarea stație la timp. Niciodată autobuzul 33 nu va ajunge la Catedrală înainte mașinilor, câtă vreme stă în coloană și pierde locuri la fiecare oprire în stații”, transmite viceprimarul.

foto: Facebook/Ruben Lațcău
Vă reamintim, Primăria Timișoara a început în aprilie 2024 un proces de reamenajare a zonei adiacente pieței. Prima dată, a reamenajat parcarea de pe strada laterală din spate. La final, s-a intervenit și pe partea opusă, fiind montate și separatoarele.
Mai multe reacții contra din partea șoferilor
În urma acestei măsuri, majoritatea șoferilor s-au arătat foarte nemulțumiți de măsură. Într-o postare din iulie 2024 de pe grupul Info Trafic Timișoara, de exemplu, au apărut următoarele comentarii:
„Dacă se strică vreun microbuz, camionetă, etc pe singura bandă, cum depășim?”;
„E de plâns, nu de râs…”;
„Din categoria lui Dorel… Noi muncim, noi nu gândim”;
„Aşa vă trebuie dacă l-aţi votat pe Fritz”.
Plus multe altele în care primarului și celor din comisia de circulație nu le erau adresate cuvinte tocmai prietenoase. Pe de altă parte, au fost și câțiva care au înțeles rolul separatoarelor. De exemplu:
„Foarte bine, poate asa nu mai sunt deștepți care circula pe sinele de tramvai”;
„Dacă lumea nu circula corespunzător și bloca circulația tramvaielor (…)”;
„(…) Căutați unii oricine nod în papură la orice chestie care se face pentru locuitorii umani ai orașului, nu pentru table și umbrele pe roți”;.
„Și atunci când banda era ocupată nu mai punea nimeni poză. Foarte bine au făcut. Acum transportul în comun nu trebuie să mai aștepte ca mașinile să se dea de pe linia de tramvai”.
Trimite articolul
Xda s-a economisit timp la tramvai. dar sa nu uitam ca tramvaiul vine acolo de 2-3 ori pe ora maxim. in total s-a economisit 6 minute pe ora. iar pe ora trec lejer peste 200 de masini, care toate au pierdut fiecare acele 2 minute.
prtactic cu toata afacerea asta putem si zice ca am dat un gol, dar si 3 autogoluri.
-
Ai uitat sa calculezi cati oameni sunt in tramvai si ca vor fi mai multi fiindca merghe mai repede si mai previzibil.
Iar in masina in 90% din cazuri suntem singuri ca soferi. Ma includ. Mai lasa masina acasa ca nu ne-am nascut in ea.
-
Cred ca nu a-ti folosit mijloacele de transport in comnun niciodata. Si in epocile triste se circula cu mai mult de 2-3 tramvaie pe ora. Acum cu tv 1,2 si 5 intersectia este trecuta de cca 18-20 mijloace transport pe sens, in orele de varf.
Deci 20 x 2 min….. x 2 sensuri = 80 min.
Ar trebui extinsa metoda in tot orasul.
-
Soferii trebuie sa inteleaga ca in nici o tara cu apa calda nu ar trebui sa aibe prioritate. Orasul e sufocat de masini si astfel de masuri ar trebui sa-i mai facq sa mearga si cu transportul in comun. Unul din putinele lucruri schimbate in bine in tm.
Prea multa lume merge cu masina, zilnic sunt masina si omul, din pacate fac parte din aceasta categorie. Ce vreau sa spun e ca reteaua de tramvaie/autobuze ar trebuii extinsa spre Mosnita/Giroc/Dumbravita/Ghiroda Freiedorf refacu-ta, spre Sag un tren-tramvai ar fi perfect(mai complicat aici) si separata de cea a masinilor in tot orasul. Cred ca doua pasarele paralele cu podul ar rezolva traficul de pietoni/biciclisti iar masinile si tramvaiele ar avea cale separata pe toata suprafata podului existent. Concluzie, solutia aleasa a fost perfecta!!!
trec tramvaiele dar stau masinile in coloana si polueaza, coada din Traian pana in Cartan si stau tramvaiele pe o singura banda dupa masuni din Traian pana la pod cand se separa benzile
si care e afacerea ??? s-a mutat busonul mai la deal :))))
o tampenie marca primaria Ruben Latcau, varzaa
-
Tranvaiul nu are emisii, nu esti fortat sa mergi cu masina puti merge cu tranvaiul daca nu vrei sa poluezi.
-
esti varza si tu
nu ai inteles nimic
stai jos, nota doi
-
Bine au făcut, acum nu mai stau prosti pe avarii acolo.
toata liniile ar trebui sa fie exclusiv doar tramvaie, fara masini, iar la autoboze ar fi ideal acelasi lucru, fara masini pe linia de tramvai sau pe banda pentru autobuze. Atunci ar putea circula mai des si tramvaiele si autobuzele iar mai multi oameni ar opta pentru acest mod de transport
Foarte bine au făcut, transportul in comun are prioritate.
o solutie mai normala ar fi semafor pentru masini cand se apropie un tramvai astfel incat tramvaiul are prioritate si cand nu trece nici un tramvai, masinile pot folosi si banda de pe liniile de tramvai. astfel de solutii se intalnesc de exemplu prin Germania.
S-au economisit 2 minute pentru porțiunea dintre pod și intersecție, dar s-au pierdut mai multe minute pe porțiunea Piata Traian- pod. Per total tramvaiul face mai mult timp între Piata Traian și intersecția Piata Badea Cartan-Simion Barnutiu
-
corect , dar cui sa-i explici :)))))
Multă mizerie se aduna pe și intre stalpii de separare. Revenirea lașitatea anterioara ar fi benefica pentru toată lumea, dar cine sa-si asume acest lucru?
La situația anterioara
Au ajutat foarte mult, dar pe vanzatorii de separatoare. In Viena se circula cu masina si pe zona pietonala, dar, ce sa-i faci, suntem in Romania si abia invatam sa folosimn apa calda
Problema este atunci când iese cu spatele un bade Gheorghe din parcarea de la piață, stau 10 mașini după el,și face manevra cu o viteză de 1m/minut.
Daca semoafoarele erau inteligente cum se lauda si nu cu temporizari identice la ora 8 dimineata cu cea de la 3 noaptea ar fi putut sa prelungeasca verdele in fata tramvaiului pana ajunge in statie. Asa ar fi fost OK atat pentru traficul auto cat si pentru mijloacele de transport in comun.
Dupa acelasi rationament woke doresc sa rezerve pe calea sagului o banda de circulatie autobuzelor cu o freventa de 15 minute iar traficul auto sa fie pe o banda pe sens.
nasolia este la iesirea de pe pod spre Cartan,
pe o banda se circula si se face stanga , se sta de te pkictisesti, apoi se iese din parcarea Cartan, iar pluctiseala, apoi tramvaie, etc totul pe o banda
si unde este fluidizarea traficului cand treci ce la doua benzi la una?
inainte vreme , pe doua benzi, daca iesea unul din parcare aveai cum sa il ocolesti, asa stai pana face manevra, iar plictiseala in coloana
mesetiasi la infrastructura circulatie, primaria zero barat
Urmeaza toata zona Traian sa fie pietonala.
Atunci se va reduce poluarea si timpii mersului cu tramvaiul.
Dar când se face coada la mașini de la biserică din Carțan până în Traian tramvaiul face mai mult de 6minute
Se vede ce capete luminate au luat această decizie, cum poate asigura, fluent , transportul în comun când la intrare pe pod și tot ce vine dinspre Pta Traian folosesc aceiași cale rutieră !?
Daca tramvaiul ar traversa pe sub apa,cu tot cu pasageri,doua minute ar fi vitale,intradevar..