Consilierii locali din Timișoara au aprobat marți, 10 septembrie, „modificarea și completarea Contractului de delegare prin concesiune a activității de colectare și transport a deșeurilor nr. 2303/08.12.2017”. Practic, se va implementa un nou flux, cel pentru deșeuri vegetale – „fracția verde”.
„După cum știți, noi de foarte mulți ani nu avem de fapt o fracție verde și asta înseamnă că singura variantă de a elimina deșeurile vegetale era ori să facem pe cetățeni să meargă la RETIM și să ducă acolo sacii cu frunze sau ce au mai tăiat prin grădina, ori să arunce aceste deșeuri pe domeniul public și să le ridicăm cu o firmă cu care în trecut primăria a avut un contract. Contractul ăsta a fost puternic contestat și de Curtea de Conturi, pentru că, într-adevăr, e o problemă dacă e corect ca toți cetățenii să plătească pentru cei care au case, grădini și au deșeuri vegetale acolo”, a explicat primarul Dominic Fritz.
Acestea se referea la contractul cu firma Transclean, care a fost semnat în prima parte a anului 2020. Au fost mai multe discuții legate de contractul încheiat spre finalul de mandat al lui Robu. Pentru o perioadă a existat program de colectare, dar, în general, acesta intervenea doar la solicitări.
Prețul, „un pic dezamăgitor”
Fracția verde va fi opțională, dar cei care doresc să le fie ridicate și deșeurile vegetale trebuie să ia legătura cu cei de la RETIM. Vor plăti, însă, în plus. Tariful negociat de ADID – asociația intercomunitară care gestionează colectarea deșeurilor în județ – și aprobat de Consiliul Local Timișoara este de 62,98 lei/gospodărie/lună, plus TVA. Adică aproximativ 75 de lei pe lună, cu TVA inclus.
Prețul, a spus și primarul, este poate un pic cam mare.
„Este și îmbucurător, dar și un pic dezamăgitor într-o oarecare privință și vreau să fiu foarte sincer. (…) Lucrul ce pentru mine, recunosc, e mai greu de digerat este prețul ce s-a convenit între ADID și Retim: 62 de lei, plus TVA, pe lună. Mi se pare un preț cumva la limita maximă. Sper să găsim cât de mulți abonați. Atunci, poate cu cât mai mulți se înscriu și fac astfel de acte adiționale la contractele lor cu RETIM, cu atât mai mult o să scadă prețul. Înțeleg că e cumva o estimare, tocmai pentru că nu se știe de cât de mult personal, de cât de multe utilaje este nevoie”, a explicat primarul Dominic Fritz.
Serviciul se va derula pe bază de abonament și va cuprinde colectarea deșeurilor vegetale în recipiente cu capacitatea de 240 de litri, cu frecvența de golire o dată la două săptămâni, în perioada 1 martie – 30 noiembrie.
Trimite articolul
XVa legati de chestiuni minore si care in general au rezolvare.
Problema1: renovez cu forte proprii un apartament si inlocuiesc cada de baie din acrilat cu alta noua – ce fac cu cada veche de baie tot din acrilat? Unde o arunc? Dez-onor Retim refuza sa primesca asa ceva la centrele lor din oras pe motiv ca “ce sa faca ei cu asa ceva?”
Problema 2: renovand apartamentul ajung sa trebuiasca sa inlocuiesc cadita de baie si paravanul de sticla al caditei – unde arunc paravanul de sticla al vechii cadite de dus? – Dez-onor Retim de asemenea refuza sa primesca astfel de obiecte desi ei ar trebui sa preia la obiecte voluminoase din demolari / renovari deseuri!
Deci unde putem duce cazi de baie si paravane de sticla de la caditele vechi de dus?
Ma duc si le arunc unde?!?
-
In padure, ca sigur de acolo le ridica ei. La mine in Padurice au aruncat o saltea. Apropo de articol, flori nu vor ??? Am gradina la bloc. Pomii taiati sunt ai lor, pt. vile in Braytim, apa tot acolo ajunge, ci nu in Padure.
-
Eu le-as duce pe strada Eneas. Stiti voi unde. Sa-l amendeze pe ala de acolo.
-
La Simonis si Robu acasa. Perfect, asa facem. Merci de sfat.
-
Salubritatea și spațiile verzi din Timișoara au ajuns extrem de prost administrate. Deși facem treaba SC Horticultura SA, atunci când ne îngrijim de spațiile verzi din fața proprietăților (fără să avem această obligație, ori să fim remunerați), deșeurile vegetale sunt ridicate pe banii noștii ?! Este o porcărie ce se întâmplă !!
-
la noi la bloc au tuns deja de 2 ori anul asta, aranjat gard viu, tuns boscheti si tuns copaci. de fiecare data s-a rezolvat cu sesizare pe site-ul primariei.
in ambele dati, au lasat sacii cu resturi pe strada si au fost ridicati dupa 1-2 zile.
Alo, Fritz, Latcau, desfiintati Retimul!
Dupa ce ca au marit tarifele cu 400% in ultimii 6 ani, acu vor 75 de lei pe luna (800 de lei pe an) pentru 10 saci de iarba pe an. E aberant!!!
-
Retim este o firmă privată. Nu o poate desființa primăria
-
Dada, o firmă privată în care Primăria are 50% din acțiuni
-
Lunar 85 de lei / 3 persoane factura pentru retim și dacă aș mai avea de scos la stradă resturi vegetale încă 75 de lei… Hai că e bine de tot 👍Mult trâmbițata spălare de pubele au ratat-o, cel puțin la mine în zonă. După gunoi ajung tot mai târziu să-l ridice, după sacul galben – reciclabile ajung deabia după masa. Sacul pe care îl lasă la schimb… ori îl ia vântul ori vreun trecător 😄 Era normal ca odată cu scumpirea facturii la retim să crească și calitatea serviciilor, dar naaaa… ATÂT S-A PUTUT !
Fractia verde ar trebui colectata gratuit pentru persoanele sau asociatiile de proprietari care au spatiu verde in jurul proprietatii. Eu daca in fata casei am un gard viu, sau gazon pe care le intretin periodic, de ce sa platesc 75 de lei? Pe langa ca fac un bine primariei ca intretin spatiul ei mult mai des si mai atent decat poate ea sa o faca… voi mai fi si taxat pentru asta?
E mult 75lei/luna. Compost sau ars.
-
corect.
-
Esti glumet? Compost din crengi? Cati ani dureaza si unde faci gramada de compost? Iar de ars … poate la buzunar, amenda. Niciodata sa nu spui niciodata! N-as fi crezut in ruptul capului, dar … (au, ma doare sa spun asta) era mai bine pe vremea pletosului.
-
Pe vremuri stiam ca a venit toamna si dupa mirosul de frunze arse. Oamenii faceau gramezi pe strada cu “deseuri vegetale” si le dadeau foc. Uite ca se putea treaba asta fara sa arda tot orasul.
-
Resturile vegetale se pot arde fara fum: dupa ce le-ati lasat o perioada la uscat, le bagati in foc intr-un butoi si supra alimentati cu oxigen folosind un ventilator de tubulatura.
Crengile pot fi taiate si bagate pe foc in soba sau le puneti pe foc si ca sa mimati ca faceti mici, la final aruncati 2 mici pe jar pentru miros,
Trebuie fentati smecherii care ne baga mana in buzunare
Trebuie gasit alt colaborator la salubrizare care nu este RETIM:
– serviciile sunt scumpe, si se scumpesc lunar nejustificat
– nu preiau decat anumite deseuri voluminoase, pe alese, ce pot vinde mai departe, cu restul ramai cu ochii in soare
– nu spala pubele, daca suni, nici nu stiu cand ar trebui sa le spele
– contractele pentru container de inchiriat sunt la preturi imens de mari ceea ce a dus la aparitia samsarilor
– nu cauta solutii sa se imbunatateasca sau sa acopere nevoile
– in jurul centrelor de colectare pe care le gestioneaza e plin de gunoaie
75 ron pe luna e o suma mult prea mare pentru material vegetal care se poate toca si folosi la spatii verzi.
Apropo, lasati frunzele unde cad, sau strangeti-le la baza copacilor, va vor multumi in iarna sau chiar in zilele toride din vara daca strangeti un strat gros.
Hai sa nu mai platim nimic la primarie. Se pare ca serviciile comunitare scad in vreme ce in visteria lor intra mai multi bani. Sincer noi Timisorenii sintem prosti ca nu boicotam.
în Germania dl. Fritz știe foarte bine, există pubela bio( maro) unde lumea poate orice resturi vegetale și se ridică gratuit o dată la tri săptămâni, cetățenii pot comanda chiar mai multe containere în custodie, singura condiție fiind ca aici sa nu fie aruncate alt fel de resturi gen plastic, sticla, metal, etc.
dap, foame de bani.
La ceilalti scade pretul, din moment ce inante era inclusa si partea de deseuri vegetale?
Sau e o noua marire ascunsa a pretului si se cer bani in plus fata de ce era inainte?
nu va mai place primarul neamt? Lucru nemtesc e si asta! Sa luam cu paine s-au le caram pe eneas? Unde se schimba sensuripe de circulatie ca sa ajunga her primar acasa… ca-mi place…asa e cand sunteticsaraci cu duhu si alegeti primarii dupa propaganda Meta!