Un parc uriaş, de 45 de hectare, care să cuprindă panouri fotovoltaice pentru producţia de energie şi încă 15 hectare pentru un parc tehnologic pentru energie alternativă aşteaptă, la 8 kilometri de Timişoara, investitori. „Proiectul este scris, s-au făcut două licitaţii, dar numai una ne-a adus câţiva solicitanţi. Poate că noi am exagerat la un moment dat, gândindu-ne că toate cele 45 de hectare ar putea fi acoperite dintr-o dată, valoarea investiţiei fiind extraordinar de mare, peste o sută şi ceva de milioane de euro. Încercăm să mergem pe loturi mai mici acum, să eşalonăm această investiţie”, spune Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timis.
Recent, în plenul CJT a fost votat un parteneriat public-privat între Consiliul Judeţean Timis şi Transelectrica SA. „Obiectul acordului îl constituie realizarea unui proiect comun – CJT , Transelectrica SA – de producere a energiei electrice prin conversia energiei solare în energie electrică, în baza căruia părţile au convenit să colaboreze pentru realizarea în comun a proiectului de investiţie privind dezvoltarea şi exploatarea unei capacităţi de energie fotovoltaică pe amplasamentul desemnat de Consiliul Judeţean Timis. Transelectrica va concepe în perioada următoare un studiu de oportunitate al investiţiei, iar proiectul urmează să se finalizeze în mai multe etape, fiecare etapă nu va depăşi un modul de 10MW, cerinţă impusă de racordarea la reţeaua de medie tensiune. În următoarea fază, CJT va inventaria potenţialii consumatori publici din cadrul judeţului, care să fie alimentaţi din energia produsă de parcul fotovoltaic în condiţii mai avantajoase decât de la reţeaua electrică normală”, spun documentele semnate.
Europa e înainte. Măcar să fim la zi.
Agenţia de Dezvoltare Regională Vest are o imagine de ansamblu a ce a făcut Timişul cu banii europeni şi ce ar mai putea face. „Eu cred că ceea ce este important, şi următorul ciclu de programare trebuie să aibă în vedere, sunt proiectele inovative complexe, care vor stimula dezvoltarea în afaceri, dar cu o componentă inovativă şi complexă. Afaceri de la zero, care să ofere şi componenta de pregătire antreprenorială şi componenta de inovare, şi una de achiziţii. Să cuprindă şi un proiect de cercetare, care să ofere un produs, deci să fie complexe. Acum ele sunt separate în multe direcţii. În Europa se finanţează deja astfel de proiecte complexe. Cred că va trebui să mai insistăm şi pe componenta de energie, ca să putem ajunge măcar la zi cu tehnologiile care se finanţează şi, oricum, nu cred că vom putea genera noi prea multe inovaţii în domeniul acesta pentru că Europa ne-a luat-o mult înainte. Dar, oricum, să fim măcar la zi în domeniu şi să putem accede la tehnologii de ultimă generaţie”, crede Sorin Maxim, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.
„Mergem mai departe cu aceste licitaţii pentru parc. În orice caz, cred că în contextul energiei verzi, în context cu ce se întâmplă în întreaga Europă, este binevenită o astfel de investiţie”, a declarat şi Constantin Ostaficiuc, liderul CJT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!