Primarul Timișoarei a promis încă din campania electorală din 2012 că va amenaja o fântână ornamentală muzicală cu leduri în Timișoara. A prezentat chiar și o simulare a acesteia, pe canalul Bega. Contractul privind SF-ul pentru „Fântâna ornamentală de pe canalul Bega” era estimat la 117.000 de lei fără TVA, dar mai-marii din primărie au decis să dea ordin de încetare a lucrărilor de proiectare, în decembrie 2015, pentru că lipsea un aviz de la Autoritatea Navală. S-a aflat atunci că Bega nu este suficient de adâncă pentru ca visul primarului Nicolae Robu să devină realitate, așa că până la urmă nu se mai știe dacă municipalitatea a achitat vreun ban pentru proiectare sau nu.
Ulterior, primarul Timișoarei a readus subiectul în discuție, menționând că fântâna dorită de el va fi amenajată în cele din urmă, printre terenurile potrivite, în viziunea lui, ar fi unul din Parcul Botanic. În octombrie 2017 a fost desemnată și firma care să se ocupe de proiect. Aqua Design din Cluj încasează 53.000 de lei de la primărie pentru a „gândi” „fântâna cântătoare” dorită de Robu încă din 2012. Timișorenii s-au revoltat la ideea de desființare a unei suprafețe verzi din Parcul Botanic și au adunat semnături pentru a-i convinge pe șefii din primărie să renunțe la proiect, dar n-au avut succes.
La aproape un an de când s-a dat drumul întocmirii SF, oficialii din instituția de pe C.D. Loga nu au mai făcut niciun anunț. De altfel, ultima dată când a fost întrebat despre subiect, primarul Nicolae Robu a precizat că încă se lucrează la SF și că nu a fost predat primăriei, deși termenul dat firmei era de 30 de zile lucrătoare.
Apă colorată în sensuri giratorii
Între timp, Administrația Robu a dat drumul unor noi SF-uri, pentru șase fântâni ornamentale cu leduri, care vor fi amenajate în șase sensuri giratorii, majoritatea în nordul Timișoarei. Două firme se ocupă de serviciile de proiectare: una din Zalău pentru cinci dintre ele, iar aceeași firmă care lucrează de aproape un an la SF pentru „fântâna cântătoare” va întocmi documentația pentru cea de-a șasea fântână ornamentală.
SC Fountain Design SRL din Zalău încasează, în total, 35.283 de lei de la primărie, adică aproape 7.600 de euro pentru „servicii de proiectare în vederea elaborării documentației tehnico-economice, respectiv întocmire studiu de fezabilitate”. Pentru fântânile din Piața Iuliu Maniu, Calea Lipovei (Armoniei cu Ion Ionescu de la Brad), Praktiker (Bd. Antenei) și Selgros (Calea Aradului) municipalitatea plătește câte 6.307 lei cu tot cu TVA, iar pentru fântâna ornamentală din Piața Bălcescu achită 10.055 lei cu tot cu TVA.
Aqua Design SRL, societatea care face SF și pentru „fântâna cântătoare”, primește 1.200 de euro de la primărie ca să întocmească documentația pentru fântâna ornamentală din zona mall. Mai exact: 5.831 lei cu tot cu TVA. Fântâna se va face chiar în sensul de la Galeria 1, care leagă Bd. Antenei de Calea Sever Bocu. Specialiștii din Cluj au la dispoziție 60 de zile de la data emiterii ordinului de începere pentru întocmirea studiului de fezabilitate.
Sistemul funcțional al fiecărei fântâni va fi compus din următoarele elemente: jeturi de apă, controlabile individual prin intermediul unei electrovalve submersibile, proiectoare cu led, submersibile din inox controlabile, sistem filtrare, dinamic show controler, accesorii hidraulice diverse necesare montajului complet.
De ce este nevoie de ele? Ne explică, evident, primarul Nicolae Robu.
„Noi am inventat fântânile? Le facem pentru că, pe de o parte, contribuie la un aspect mai frumos al zonei, pe de altă parte, curăță aerul de praf. Aduc o contribuție la purificarea aerului. Nu m-am inspirat de undeva anume, am văzut în nenumărate orașe fântâni în sensuri giratorii”, spunea, recent, primarul Timișoarei.
Per total, doar documentația pentru fântânile dorite de primarul Nicolae Robu în sensurile giratorii din Timișoara costă peste 40.000 de lei, adică aproape 9.000 de euro. Rămâne de văzut la cât vor fi estimate lucrările de amenajare a acestor fântâni ornamentale cu leduri.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2088994″]
[related-post post_id=”2071310″]
[related-post post_id=”2041666″]
[related-post post_id=”1913961″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!