Întreaga poveste a fost relatată, vineri, de viceprimarul Traian Stoia. Acesta spune că în Cimitirul din Calea Buziaşului, familia Kimmel, care era cunoscută în Timişoara pentru că deţinea o fabrică de băuturi spirtoase, a construit două cavouri. Unul dintre ele, construit în 1850, adăpostea mai mulţi membri ai acestei familii. În 1987, unul dintre urmaşii industriaşilor nemţi, Ziegler Lothar-Maria-Guttfried-Corneliu-Emil-Francisc, care locuia în RFG, a plătit taxa de concesiune a cavoului respectiv pe 25 de ani, acest act fiind valabil, teoretic, până în 2012. Recent, viceprimarul Stoia a descoperit că pe cavoul respectiv au apărut mai multe plăci de marmură cu pozele unor persoane de etnie romă.
„Nu cunoaştem în ce împrejurări pe faţada capelei au fost montate două plăci de marmură pe care au fost inserate fotografiile unor persoane de etnie romă, care au decedat sau dacă acestea au fost înhumate în acest cavou. Este vorba de Toma Gheorghe Trifu (1941-1983), Bociu Constanţa Tanţa (1941-1998) şi Cîrpaci Trifu Surică (1978-2005)”, spune Stoia.
Culmea, Toma Gheorghe şi Constanţa Bociu au fost înhumaţi în 1998 în acelaşi cimitir, dar în alt loc de veci, respectiv Parcela 7, Rândul 7, Mormintele nr. 26 şi 27. Acum, Primăria Timişoara doreşte obţinerea unei autorizaţii pentru a intra în cavou şi pentru a verifica dacă, într-adevăr romii sunt înmormântaţi acolo. Mai mult, ţinând cont că proprietarul de drept al monumentului nu a mai achitat taxa de concesiune, municipalitatea doreşte să includă această construcţie pe lista monumentelor şi să se ocupe de întreţinerea ei.
Stoia mai spune că dacă romii sunt într-adevăr înmormântaţi în Cavoul Kimmel, posibilitate extrem de mare, ei vor fi mutaţi pe parcelele pe care familia lor le-a achitat şi care figurează în acte.
„Instituţia noastră nu a dat aviz pentru exhumarea acestor persoane şi reînhumarea osemintelor în Cavoul Kimmel şi nici nu a intrat în posesia unor documente care să ateste că a fost transferat altor persoane dreptul de proprietate asupra Capelei Kimmel. Dacă sunt acolo trebuiesc exhumaţi şi mutaţi în altă parte”, a mai spus Stoia.
Întrebat ce garanţii poate să ofere municipalitatea că acest cavou nu va fi ocupat abuziv pe viitor, ţinând cont că acest lucru s-a întâmplat iniţial tot sub supravegherea teoretică a acesteia, Stoia a răspuns: „În următorii doi ani şi jumătate, în mandatul meu, nu se va mai întâmpla acest lucru.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!