Femeia s-a întors în urmă cu câteva zile din Ghana, unde a fost în vizită la nişte prieteni. Tot acolo au apărut şi primele simptome ale bolii: febră, astenie şi anemie hemolitică, din păcate, cu mai multe complicaţii.
„Pacienta este internată pe secţia de terapie intensivă de două zile. Este un caz care evoluează sever, cu multe complicaţii. Boala este transmisă prin înţepătura unui ţînţar, iar în astfel de cazuri se administrează un medicament antiparazitar. Noi nu avem în permaneţă un astfel de medicament în spital, nu are nici spitalul din Szeged şi am solicitat tabletele din Germania. Între timp am reuşit să găsim în farmacie un medicament care se poate administra în astfel de cazuri, dar, în plus, aşteptăm şi medicamentele din Germania. Ultimul caz cu malarie internat în spitalul nostru a fost anul trecut, la o studentă, care a evoluat bine şi s-a însănătoşit după tratament”, a precizat dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara.
Medicii mai spun că, în mod normal, persoanele care călătoresc în ţarile cu malarie, ar trebui să facă un tratament profilactic şi înainte de plecare să ia câteva tablete specifice. Acestea nu se găsesc în farmacii, dar pot fi procurate în aeroporturile ţărilor respective, iar firmele care intermediază călătoriile trebuie să ofere turiştilor aceste informaţii.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!