În cursul după-amiezii de luni a venit confirmarea pentru ceea ce era de așteptat. Proba preluată de la porcii care au murit la Belinț a confirmat existența pestei porcine africane. Vă reamintim că vineri, un medic veterinar a anunțat la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș decesul unor animale în localitatea Belinț. Sâmbătă, probele preluate au fost trimise la Satu Mare, unde una dintre acestea avea suspiciunea prezenței virusului. Probele au fost ulterior trimise la București, pentru confirmare. În urma cercetărilor s-a descoperit că trei familii, două din Belinț și una din Bârna, frați, au achiziționat animalele fără acte, iar acestea au început să moară la două săptămâni după aceea.
„Da, din păcate se confirmă prezența pestei porcine africane în gospodăria din Belinț. Chiar am primit și noi rezultatele. Deja dezinfecția la gospodăriile vizate a fost efectuată. Sacrificările de animale vor continua”, ne-a confirmat Adrian Popa, șeful Direcției Sanitare Veterinare Timiș.
În urma cercetărilor s-a stabilit că problemele din Timiș erau legate de descoperirea unor probleme similare din Arad. Cei trei frați din Timiș cumpăraseră purceii din zona localității Giroc, în extravilanul localității, fără ca animalele să aibă acte sau crotalii, o gravă încălcare a legii. Porcii, care proveneau din Bihor – o zonă afectată de pesta porcină africană de mai mult timp – au fost duși la Arad și de acolo au ajuns și în Timiș.
Ca urmare a confirmării prezenței virusului, gospodăriile unde au fost descoperite problemele au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. S-a pus în aplicare și dezinfecția exploatației.
„Cazul se află în continuare în cercetarea autorităților sanitare veterinare județene și ale organelor de poliție. Investigațiile vor continua și în zilele următoare. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane. D.S.V.S.A. Timiș și Arad reiau solicitările către crescătorii de porcine, să nu procedeze la achiziții de porcine neidentificate prin crotalii și fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate efectua doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală”, anunță Agenția Națională Sanitară Veterinară.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2185653″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!