După ce procedura de evaluare a fost reluată și Lucian Vărșăndan a obținut nota 9,52, primarul Timișoarei trebuia doar să semneze o dispoziție pentru ca fostul director, înlăturat de la conducerea instituției de cultură de vechea administrație, să revină în funcție. Emiterea dispoziției întârzie puțin, pentru că s-a descoperit că… lipsesc niște documente.
„Încă nu am semnat dispoziția care să certifice rezultatul evaluării. Din câte înțeleg eu, nu s-au găsit acte doveditoare din biroul de Resurse Umane. Cu siguranță și acolo analizez dacă există căi de a desluși ce s-a întâmplat și cine poartă responsabilitatea pentru asta. Din păcate, așa cum s-a arătat și în tot acest proces, pe care PMT l-a pierdut, au dispărut sau nu se mai găsesc anumite acte și așa mai departe. Dar da, toate greșelile din acest proces, e vorba inclusiv de o despăgubire de 8.000 de euro pe care o va primi domnul Vărșăndan, bineînțeles că vor urma cercetări interne”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Un caz dubios din fașă
Povestea cu Lucian Vărșăndan a început în toamna anului 2017, când reprezentanții primăriei nu au mai vrut să încheie evaluarea acestuia, o procedură obligatorie. Specialiștii de la Resurse Umane, serviciu condus de Rodica Aurelian, au invocat că Vărșăndan nu are studiile necesare pentru a putea fi director al teatrului. El conducea de zece ani instituția.
„Rodica Aurelian (șefa Serviciului Resurse Umane al PMT – n.r.) a scos din lege cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are (…) Cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori. (…) Cred că suntem oameni cu capul pe umeri și mintea acasă, încât să înțelegem că legea este mai presus de orice”, spunea în urmă cu trei ani și ceva fostul primar al orașului.
Șefa din primărie invoca OUG 189/2008, care spune că „managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredințat unei persoane fizice care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: (…) întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”. Vărșăndan are studii de Drept și Filologie.
Aceeași ordonanță scoasă din sertare de Aurelian spune că „în situația în care, în urma evaluării finale, managerul a obținut un rezultat mai mare sau egal cu nota 9, acesta are dreptul de a prezenta un nou proiect de management”. El luase 9,88 și era deja manager în funcție.
S-a cerut și părerea specialiștilor din Ministerul Culturii, care au lămurit ușor situația încă din 2018.
„Procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mare sau egale cu nota 9, aceasta (…) reprezentând o situație de excepție față de procedura prevăzută de OUG 189/2008 pentru organizarea unui concurs de proiecte de management. (…) Ținând seama de cele mai de sus, considerăm că, în situația prezentată, managerul respectiv are dreptul de a prezenta un nou proiect de management în condițiile art. 43 din OUG 189/2008”, se arăta într-un răspuns dat de Ministerul Culturii, de care nu s-a ținut cont la Primăria Timișoara.
Lucian Vărșăndan a mers în instanță, unde a avut mai multe procese. În noiembrie 2020 i s-a dat dreptate. Tribunalul Timiș a anulat și toate dispozițiile semnate de fostul primar Robu în acest caz, dar și alte documente administrative, iar noua conducere a PMT a decis să nu atace decizia magistraților. Iar acum probabil va trebui să acorde și despăgubiri de 8.000 de euro.
Articole pe aceeași temă:
Lucian Vărșăndan, nota 9,52 la evaluare. Poate reveni director la Teatrul German Timișoara
Trimite articolul
XPai daca aceasta doamna Rodica Aurelian a avut initiativa sa-l elimine de la conducerea teatrului,,aducand argumente juridice” sa i se impute acum intreaga suma.
Daca primaria plateste ,banii sant din buzunarele tuturor timisorenilor si nu este corect.GRESESTI PLATESTI!
-
Ar fi primul caz în care un funcționar din Primăria Timișoara ar plăti pentru un abuz fata de o persoana.
Ar fi startul ca se vrea măcar diminuarea corupției. Altfel mecanismul e simplu, oricâtă dreptate ai dacă nu vrea te trimite la instanta, te judeci trei ani castigi dar plătește Primăria, nu el. -
Ce bine ar fi să fie așa, doar că nu prea vad să se facă chestia asta in PMT.
Halucinant!
In toate institutiile publice dispar acte!
Nu exista o procedura clara de manipulare si pastrare a acestora?
Peste 4.000.000 de dosare sunt manipulate in Romania de catre grefieri, avocati, procurori, judecatori ceea ce situeaza tara noastra in Top 2 Mondial. Lipsa de incredere in Instanta de Judecata repune procesul pe rol a 2-a , a 3-a , a 4-a oara timp in care parca zboara ani de zile. Familia Presdintelui Romaniei Iohannis s-a judecat 17 ani ( saptesprezece ani). fiind invinsa si obligata sa plateasca 320.000 de euro dar s-a prescris ca tra-la-la..
Aurelian si cu fosta Cojan doua sefe care zi de zi au facut abuzuri. Vine vremea sa-si adune boarfele si sa plece. Nu inainte de a plati din propriul buzunar toare sumele castigate in instanta de cei nedreptatiti
Imi placa citqtul ala cu “legea e mai presus de orice” din puțul gandirii fostului cocotat pe scaunul de primar. M-am oprit din lectura ca sa rad vreo 10 minute.
Io nu inteleg cum mai mere lumea asta.
Pe vremuri era simplu. La coasa cosai, la sapa sapai, etc.
Acu, stau uni si reflecteaza, oare cine are dreptul pe un scaun de director, fac o foaie scrisa, o dau la altiu, care se sperie, vai eu nu pot sa fac impotriva legii, facem o comitie, ne mai gandim, zicem asa, da la ala unu nu i covine, mai cerem si parerea altei comitii, la curtula cica, apoi tot asa, apoi ne jdudecam, c asa i in tenisi, vreo 3 ani cica, ne tot gandim cum o fi bine si ii punem pe tot mai multi sa se gandeasca cu noi, ca tot nu ne iese, nu stim na, ce sa facem. Si tot asa, plimbam hartii, punem basca si reflectam.
I as da afara pe toti, inclusiv pe directorul respectiv. M am saturat sa i vad pe toti cum se agata cu disperare de scaun, cum se ocupa de intrigi, cum gasesc explicatii, cum se justifica.
I as pune la coasa.
In parcuri. Fara explicatii. Fara acoperi in articole de lege.
Asa de … reeducare.
Ca te mai si saturi de toti astia care nu par sa aiba vreun rost in viata.
Devine agasant sa tot vezi toate micile lupte de curte, chiar daca or fi pe buna dreptate.
-
S-a incercat deja metoda asta, parea ca functioneaza pana cand s-au strans niste oameni in Piata Maria si au oprit tramvaiele…
-
Da.
Ala a exagerat.
La fel fac si astia.
-
Soarele din Bocsig Robu, sa plateasca din buzunar ptr ticalosia sa.De ce sa plateasca cetatenii ptr aceste creaturi ?
Doamna a ascuns sau a facut pierdute documentele… pai draga Dominic, te-am votat si am adus multa lume la vot pentru tine tocmai pentru a ne scapa de Rodica Aurelian si alte persoane care intra in tipologia parvenitului!
Exista DNA, exista politie… nu inteleg, chiar fiecare face ce vrea in primaria aia si nu pateste nimic? Nu ajunge cat au furat, cate spagi au luat acuma mai pierd si acte….?
Eu nu cred ca este lucrarea doamnei Rodica Aurelian, dar aceasta, daca ar avea demnitate ar spune cine a impins-o sa faca acel abuz. Dar cinstea si demnitatea sunt straine tuturor celor care orbitau in jurul luceafarului din Bocsig, de aceea cred ca va adopta omerta.
Dacă a fost eliminat omul de la conducerea Teatrului înseamnă că trebuia să fie schimbat cu cineva, altcineva, iar chestia cu incompetența este numai un motiv fictiv care poate fi aplicat oricând, oricui fără să poată fi verificat !!!
Daca s-a baut palma intre Fritz si Varsandan, ce hartii mai trebuiau ca sa-l instaleze manager?
Poate acordul lui Ovidiu Gant! Sau si ale lui tata-su, Dumitru Gant, fost prefect taranist, care a vandut casele la tigani.!!!