Reprezentanţii spitalului spun că astfel de viruşi sunt specifici sezonului rece, care e pe sfârşite, iar „pricopsirea” cu ei se poate face atât din spital cât şi în afara unităţii sanitare.
„Am avut şi infecţii cu rotavirus, un virus care dă anumite stări digestive – vărsături, diaree, febră, colici abdominali. Nu puteam vorbi de o epidemie, sunt 3-4 pacienţi. Iarna este perioada când rotavirusul ocupă locul I în etimologia bolilor digestive. La noi e pe perioade – perioade când avem aceste boli şi nu avem teste de laborator să le confirmăm şi perioade când aveam aceste teste şi confirmăm acest rotavirus. Tot timpul noi avem 3-4 pacienţi cu diaree internaţi. Nu avem cauze ieşite din comum, ca număr, ca diaree şi ca infecţii cu rotavirus. Sunt cazuri obişnuite”, spune Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului Victor Babeş Timişoara.
Se face mai des testul de rotavirus la copiii care vin cu diaree, deoarece adulţii trec mai uşor şi mai repede peste aceste stări. „Virusul îl poţi lua oriunde. Dacă vin doi copii cu boală diareică şi îi băgăm împreună, unul de la altul poate să facă rotavirus, mai ales că e o problemă digestivă, din cauza igienei precare. Nu este infecţie intraspitalicească, pot să facă şi în oraş, oriunde”, spune Musta.
Rotavirus este un virus care cauzează o infecţie a intestinelor. Acesta provoacă cel mai des diareea severă în rândul sugarilor şi copiilor din întreaga lume şi determina anual decesul a aproximativ 600.000 de copii. Aproape toţi copiii sunt infectaţi cu rotavirus până la vârsta de trei ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!