Pe lângă reprezentanții CCIAT și Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual, la semnarea protocolului au mai participat primarul Nicolae Robu, inspectorul școlar general adjunct, Halasz Francisc, precum și un reprezentant al Consiliului Județean Timiș.
„Este al patrulea protocol pe care îl încheie Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România cu una dintre cele opt Camere de Comerț și Industrie și una dintre cele mai reprezentative la nivelul țării. Ne propunem să reușim să promovăm învățământul dual, să putem să avem o interfață – și cea mai oportună este CCIAT – pentru că învățământ dual înseamnă parteneriat public-privat care se realizează între un operator economic și un părinte și un elev. Și atunci Camerele de Comerț sunt elementele cele mai importante care ne pot apropia de un business, astfel încât să putem răspunde la cererea de forță de muncă de pe piață”, a declarat Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România.
De asemenea, semnarea acestui protocol a fost salutată și de președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, care a afirmat că acesta ar putea reprezenta un prim pas pentru înființarea unei Școli Duale la Timișoara, aceasta putând reprezenta un răspuns la nevoia acută de forță de muncă din municipiu.
„Deja rezultate sunt, dovadă sunt cele 23 de licee tehnologice care au clase în sistem dual. Sunt elevi care deja au terminat și deja lucrează. La summit-ul la care am participat în primăvară – EduPro – au fost elevi din Timișoara care lucrează deja de doi ani în companii din oraș. Noi suntem mândri de lucrul acesta și sperăm că astăzi, prin semnarea protocolului cu Autoritatea Națională pentru Formare Inițială în Sistem Dual, o să aducă mai multă putere pentru clasele tehnologice. Noi dorim după ce se va înființa acest birou în Regiunea de Vest, la Camera de Comerț, dorim să se înființeze și o școală duală, după modelul celei de la Brașov, care în prezent este singura din țară”, a declarat și Florica Chiriță.
În acest moment, în Timișoara este nevoie de forță de muncă în toate domeniile, însă, cu preponderență în industrie, servicii (ospătari, bucătari, recepționeri) și construcții, a mai precizat președintele CCIA Timiș.
Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic care are următoarele caracteristici principale: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!