Disputa pentru spaţiul din Palatul Lloyd, situat în centrul Timişoarei, în Piaţa Victoriei, începuse în noiembrie 2010, atunci când rectorul Universităţii Politehnica, Nicolae Robu, primise de la Camera de Comerţ o cerere prin care se solicita retrocedarea clădirii Rectoratului.
„În 15 mai 1945, clădirea a fost donată “irevocabil şi pe vecie” mediului universitar din Timişoara. Pentru mine este de neînţeles cum conducerea CCIAT vrea să rezilieze un act de donaţie benevol. Nu era un act făcut în perioada în care comuniştii erau la putere ca să spui că au fost obligaţi să facă lucrul acesta. Domnul Georgică Cornu, preşedintele CCIAT, nu face nicio diferenţă între acest act de donaţie şi acţiunile comuniştilor care au luat proprietăţile. Această cerere vine după ce am băgat 300.000 euro în refacerea acoperişului clădirii şi am amenajat o sală a Senatului Universităţii cum nu sunt prea multe în România”, declara la acea dată Robu.
De partea cealaltă, Georgică Cornu îşi motivase cererea de revendicare prin faptul că actul de donaţie vechi de 65 de ani nu a fost unul benevol, Camera de Comerţ din Timişoara fiind obligată să doneze acest imobil – Palatul Lloyd – Eforiei Universităţii de Vest din Timişoara (mai apoi ajungând în proprietatea Universităţii Politehnica), considerând că dreptul de proprietate, chiar dacă este prin despăgubire, trebuie să-l obţină Camera de Comerţ.
„Era firesc ca sentinţa să ne fie favorabilă, cu atât mai mult cu cât fusese depăşit cu mult termenul în care o solicitare de acest gen se poate face. Pentru aceste cazuri termenele de prescriere sunt foarte scurte, nu poţi veni acum, după aproape 66 de ani, să ceri aşa ceva”, e de părere rectorul Politehnicii.
Urmare a acestui prim verdict al Tribunalului Timiş, Universitatea Politehnica îşi păstrează sediul administraţiei ei centrale, Rectoratul, în binecunoscuta clădire din Piaţa Victoriei.
Preşedintele CCIAT nu renunţă: „Sentinţa a fost dată la comandă”
Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, Georgică Cornu, este hotărât să-şi continue demersul în justiţie chiar dacă instanţa de judecată a respins cererea de anulare a actului de donaţie a clădirii Rectoratului Politehnicii.„Sunt optimist, chiar dacă părerea mea este că sentinţa a fost dată la comandă. Este greu să-ţi obţii dreptatea la Timişoara, dar voi merge mai departe. Până la urmă, eu sunt preşedintele Camerei de Comerţ Timişoara, o reprezint, şi mă voi lupta ca legea să fie respectată. Dacă nu vom reuşi să obţinem dreptatea în România, unde justiţia şi dreptatea nu au prea multe lucruri în comun, vom merge până la Strasbourg. Oricum, Politehnica este cea mai neîndreptăţită să folosească, în mod gratuit, acel spaţiu”, a declarat Cornu.
Nu mai puţin optimist cu privire la deznodământul final al chestiunii clădirii din Piaţa Victoriei se arată însă şi rectorul Universităţii Politehnica. „Domnul Cornu poate merge la Strasbourg, dacă doreşte. Până atunci, însă, va trebui să parcurgă drumul instanţelor de judecată din România. N-am nicio îndoială că, aşa cum am afirmat de la bun început, dreptatea este de partea noastră”, a replicat rectorul Universităţii Politehnica, Nicolae Robu.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!