O discuţie telefonică purtată joi între rectorul Politehnicii şi preşedintele CCIAT, Georgică Cornu, a avut un deznodământ neaşteptat pentru conducerea universităţii tehnice timişorene, care a fost anunţată, în cursul zilei de vineri, că în data de 30 noiembrie va avea loc prima înfăţişare în instanţă în speţa reprezentată de retrocedarea clădirii din centrul oraşului în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Rectoratul UPT.
„Sunt foarte supărat. În 15 mai 1945, predecesorii de acum ai Camerei de Comerţ au considerat că merită să doneze această clădire pentru dezvoltarea universitară a Timişoarei. Nu era vizată Politehnica la acea dată, dar prin cursul lucrurilor s-a ajuns din fericire ca beneficiarul actului de donaţie numit „irevocabil şi pe vecie” să fie tot mediul universitar, în speţă Politehnica”, spune Nicoale Robu.
Rectorul instituţiei de învăţământ consideră de neînţeles faptul că actuala conducere a CCIAT nu face diferenţa între politica de refacere a patrimoniului uzurpat prin acte ale regimului comunist şi situaţia clădirii din Piaţa Victoriei, pe care o numeşte „cu totul specială”, şi vrea să rezilieze un act de donaţie făcut benevol, la o dată la care nu poate fi vorba de vreun abuz al regimului totalitar ce a urmat.
„Şi mai dezamăgitor pentru mine este că această revendicare are loc tocmai acum, după ce Politehnica a făcut un efort foarte mare pentru refacerea acoperişului, care a costat 300.000 de euro, când a fost reparată, aşa cum s-a putut din veniturile noastre proprii, faţada clădirii, şi când am făcut o Sală a Senatului cum nu mai există în România şi cum nu au multe universităţi din lume”, a adăugat Robu.
După părerea rectorului Politehnicii, universitatea reprezintă un simbol al oraşului, iar Rectoratul acesteia trebuie să rămână în actuala sa locaţie, în „Punctul zero al Timişoarei”.
Marius Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!