Ce înseamnă Timișoara – Capitala Tineretului din România și care este scopul acestui proiect?
Cred că deja se știe că Timișoara a ajuns Capitala Tineretului printr-un proiect pilot, la o inițiativă a primăriei, a unei bănci comerciale și a Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT), care și-au adunat eforturile pentru a face acest program, timp de un an. Așa a început povestea Timișoara – Capitala Tineretului din România. Între timp responsabilitatea coordonării a revenit FITT, ca și ONG umbrelă, care reunește 31 de organizații din oraș. Eu consider că scopul principal al proiectului trebuie să fie determinarea organizațiilor și a tinerilor să se implice în acest program. Să vină cu propuneri de proiecte, cu idei de proiecte pe care să le implementeze în cadrul programului, alături de noi și alături de alte organizații.
Acesta este mecanismul pe care noi vrem să-l implementăm în cadrul Capitalei, un mecanism prin care tinerii și organizațiile să devină parteneri și să facă împreună lucruri. Nu dorim ca FITT să facă un program de activități la care unii participă și alții nu. Trebuie să creăm un mediu de colaborare, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum în Timișoara. Am început deja să lucrăm. Facem sesiuni de scriere de proiecte la care vin 15 – 20 de organizații din oraș și lucrează împreună, pe grupe, la diferite tipuri de proiecte pe care le vom și implementa începând cu luna septembrie.
Sunt mulți tineri care vin spre voi?
În mod surprinzător sunt tot mai mulți tineri care vin. În prezent avem chiar și un grup de tineri străini care sunt în Timișoara printr-un alt program și care au ales să se implice în crearea de proiecte și de activități în cadrul Capitalei Tineretului. Avem mulți voluntari care vin și ei cu idei și deja se implementează unele dintre aceste idei, deci pot vedea deja rezultatul muncii lor. Sunt și organizații care vin cu idei de proiecte. Începând din această săptămână și site-ul va deveni mai prietenos cu organizațiile și cu tinerii. Se pot depune propuneri de proiecte acolo. Nu este un concurs de proiecte. Concret, ei vin cu o idee de proiect pe care noi o discutăm și vedem împreună dacă e fezabilă sau nu. Dacă e, va fi implementată cu finanțare din cadrul Capitalei și cu ajutorul echipei, cu oameni din fundație și poate și cu parteneri din alte organizații. Cam tot ce facem e gândit în așa fel încât să se conlucreze și să se ajungă la rezultate frumoase pentru oraș.
Ce fel de propuneri ați primit până acum de la tineri? Care sunt lucrurile care-i interesează și ce schimbări vor să vadă la Timișoara?
Am sesizat în perioada aceasta două direcții. Există una superficială, care se concentrează mai mult pe „vrem mai multe concerte, vrem mai multe festivaluri”. Este și direcția mai profundă care sesizează problemele reale din Timișoara, de la mizere, la neimplicarea tinerilor și multe altele. E clar că sunt două direcții, două abordări.
De unde provin fondurile pentru proiecte?
Fondurile provin dintr-o finanțare nerambursabilă, un proiect depus de FITT pentru programul de Capitală. Apoi avem finanțare din partea băncii comerciale și un buget alocat special Capitalei de către primărie. Noi sperăm să obținem suplimentare pe parcurs, am obținut deja și niște sponsorizări.
Ați început mai multe proiecte, probabil cel mai cunoscut fiind „Ce caut în cartier?”. Ce alte proiecte mai pregătiți?
„Ce caut în cartier?” o să continue și vrem să se transforme într-un proiect auto-sustenabil și acolo sunt implicate în jur de șapte organizații. Vrem să ajungem la tinerii din cartier și să-i facem pe ei să ajungă să organizeze evenimente pentru comunitate. Aceasta este miza pe termen lung. Oricum, proiectul va continua și după ce Capitala Tineretului nu va mai fi la Timișoara.
Pe lângă proiectul acesta programăm niște evenimente mari în toamnă, dar nu pot să dau prea multe detalii. O să fie lucruri noi pentru Timișoara, la care lucrează un grup mai mare de oameni din diferite domenii, reuniți sub umbrela Capitalei. Cred că, de fapt, acesta este marele potențial adus de Capitală, oamenii vin împreună și spun: „da, este o oportunitate, un context unic, hai să facem lucruri împreună”. Vom avea și o campanie în care încurajăm tinerii să se gândească ce ar face ei dacă ar fi primari. Câștigătorul va avea ocazia să petreacă o săptămână alături de primarul Timișoarei, să vadă ce face el în activitatea lui. Mai avem și o surpriză pe zona de online, un proiect care promovează tinerii care fac lucruri speciale, dintr-un domeniu sau altul.
Din septembrie o să vă axați mai mult pe proiectele venite din partea tinerilor. Cât de implicați vor fi ei în implementarea proiectului?
Tinerii vin la noi cu idea de proiect, iar noi având mai multă experiență în implementarea de proiecte vom putea să vedem care sunt resursele necesare. Atunci noi vom implica oamenii din echipa noastră, voluntarii noștri sau oameni din diferite organizații. Vom vedea care e parcursul în funcție de fiecare proiect și o să căutăm soluții pentru implementare.
Aveți un număr considerabili de voluntari. Ce-i motivează alături de echipa Timișoara – Capitală Culturală?
Îi motivează ideea de a avea ceva în care să se implice și din păcate, în Timișoara, nu există foarte multe astfel de oportunități. E adevărat că sunt multe organizații în Timișoara, dar au activități și evenimente punctuale. Atunci tinerii vin o dată pe lună, fiind ceva punctual. La noi au ocazia să vină zi de zi. Avem voluntari care vin zi de zi. Ei lucrează alături de noi, vin cu idei, cu propuneri foarte faine. Astfel, într-un an pot ajunge la rezultate foarte bune pentru dezvoltarea lor personală.
Care este implicarea tinerilor din alte localități sau chiar din alte țări în acest proiect?
Relația cu tinerii din alte orașe încă nu a fost abordată foarte sistematic. Ne gândim la o strategie prin care să ducem Capitala și în alte orașe, dar asta implică eforturi logistice destul de mari. Totuși, tinerii care vin în Timișoara sunt implicați. De exemplu, vom interacționa cu tinerii care vin în cadrul școlii de vară OSUT și în cadrul școlii de vară a Ligii AC, este vorba despre peste 400 de tineri. Există direcții.
La Cluj, dintr-un proiect similar cu Timișoara – Capitală a Tineretului s-a năsut Festivalul Untold. Vă gândiți să urmați o astfel de direcție?
Ne gândim pentru că e clar că fiecare dintre noi are nevoie și de proiecte mai profunde, dar și de partea recreativă și de divertisment. Avem planuri, dar încă nu sunt definitivate. Oricum, pentru un festival de anvergura Untold-ului este nevoie de foarte multă susținere.
Există temeri în ceea ce privește Capitala? Ce ar putea să eșueze?
Cel mai mare risc este ca în 2 mai 2017 (n.r. – data la care se va încheia proiectul) să se termine tot, să ne strângem bagajele și să plecăm acasă. Asta ar fi păcat pentru că încercăm să creăm niște mecanisme care să continue și după ce nu va mai fi Capitala. E nevoie de susținere, atât din partea autorităților locale, cât și a organizaților, ca aceste mecanisme să fie folosite în continuare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!